• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Serviraju domaće i svježe s Dolca: Bistro Fotić, šarmantna retro oaza po preporuci svjetskih medija

Kada uđete u Fotić, imate dojam kao da ste u jednom od starih građanskih stanova ili dijela dvorca u kojima je muzejski postav fotografija „onog jednog“ plemića koji je volio putovati i fotografirati...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 14.02.2022 08:32 komentari
viber Created with Sketch.
Bistro Fotić, Zagreb - 8
Bistro Fotić, Zagreb - 8 (Foto:Bistro Fotić)

Galerija Bistro Fotić, Zagreb - 9 8 Bistro Fotić, Zagreb - 12 8 Bistro Fotić, Zagreb - 7 8 Bistro Fotić, Zagreb - 4 8

U trendu Podzemni grad Paklenice - 1 Od tajnog do javnog Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta Pohano meso Štajerski recept U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

Budimo iskreni, šetnje centrom Zagreba u posljednje vrijeme više rastuže nego razvesele prolaznika. Protekle dvije godine ostavile su traga na fasadama i ulicama koje sada stoje usamljeno u nekom drugom vremenu – moglo bi se reći, kao i mnogi od nas.

No, u zagrebačkim haustorima i uličicama mogu se pronaći očuvane oaze u kojima odjekuje žamor za stolovima i glazba u dvorištu, kao u dobra „stara“ vremena.

Željni normalnog života, druženja i izlazaka, prisjetili smo se poznatog restorančića u samom centru grada zvanog Bistro Fotić. Tu, u Gajevu ulicu, redovito smo zalazili (često i uz obaveznu rezervaciju) na ručke i večere uz čašu vina pod lampicama unutarnjeg dvorišta. Nostalgični i pobuđeni toplijim danima, odlučili smo svratiti i izvidjeti da li je još uvijek „onaj stari“.

Kad se spoje ljubav prema hrani, fotografiji i antikvitetima

Poznata terasa i izlog kroz koji dopire topla prigušena rasvjeta ulijevaju nadu, a žamor koji čujemo potvrđuje: još uvijek se radi, jede, pije i druži!

Nasmiješena i ljubazna domaćica, gospođa Nikica Badrov, dočekuje goste koji u njenom prezimenu i imenu restorana naslućuju poveznicu. „Mi smo iz fotografske obitelji“, objašnjava. „Ovo je prvo bila foto radnja, zatim foto klub, pa smo radili izložbe i bavili se antikvitetima… I sve se spojilo u jedno.“

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bistro Fotić (@bistrofotic)

Doista, kada uđete u Fotić, imate dojam kao da ste u jednom od onih starih građanskih stanova ili barem dijela dvorca u kojima je muzejski postav fotografija „onog jednog“ plemića kojeg svaka dinastija ima, a koji je volio putovati i fotografirati.

Među fotografijama na zidu pronaći ćete i uokvireni članak iz The New York Timesa. Na popisu 36 stvari koje, prema njima, treba vidjeti i okusiti u Zagrebu, našla se „večera u Bistrou Fotić, bivšem foto klubu koji kombinira nostalgiju, vintage stil i normalne cijene“. Bacite oko na menu i uvjerite se sami.

Domaća kuhinja i dobra ekipa

Kako kažu, promatrajući užurbane Zagrepčane na ulicama kako jedu s nogu iz škarnicla, odlučili su ih vratiti za stolove domaće kuhinje. Ona uvjerljivo pobjeđuje pizze i wokove, bilo da je riječ o kontinentalnoj kuhinji poput pašticade s domaćim njokama ili dašku Mediterana u obliku hobotnice na žaru i pašte s tartufima.

Među najpopularnijim jelima su pljukanci, medaljoni u umaku od gljiva i meso s krumpirićima, a ništa ne prolazi bez „malo“ vina. Petkom je naglasak na ribi, a vikendom vlada obiteljska atmosfera kada miriše na pečenja i gulaš s knedlama.

Juhe se pripremaju na dnevnoj bazi, stoga se nemojte čuditi ako zakasnite na koju. U Fotiću ne vjeruju u odstajalu ili zamrznutu hranu (brrr u svakom smislu), i sve se radi u skladu sa svježom ponudom na tržnici.

Kruh je domaći, a kolači su od prirodnih sastojaka - u sve se možete uvjeriti svojim očima jer je kuhinja otvorenog tipa. Već se zamišljamo kako poput talijanskih penzionera koji nadgledaju radove na cesti, stojimo i vrtimo čašu vina dok proučavamo chefove poteze 😉.

„Namirnice su sezonske, svježe i domaće, ravno s Dolca. Kupuje ih naš sin po chefovim uputama. Cijela naša ekipa funkcionira obiteljski, dugo smo skupa i vjerujem da se to osjeti“, objašnjava Nikica. Očito, jer su uspjeli izgurati ovaj težak period zvan 2020. i 2021. godina.

„Tijekom zime je sve malo mirnije, naročito ovdje u centru. Zbog svega što se događalo, manje je ljudi na ulicama, mnogi rade od kuće, a neki su i odselili iz centra. Sad još i ova poskupljenja… Koliko možemo, prilagođavamo se okolnostima, imamo i dostavu.“

Unatoč svemu, ljudska potreba za druženjem ne jenjava, a gosti i dalje rado dolaze. „Naša klijentela je uvijek bila, kako da kažem, normalna, kod nas nema pretencioznosti i bahaćenja“, smije se. „To su uvijek dobri, pozitivni ljudi. Mislim da nam uvelike dolaze i zbog ugodne atmosfere (osim hrane naravno). Svi koji dođu hvale naše fotografske izložbe i interijer, često se skupljaju ljubitelji fotografije, dolaze nam i gosti s kulturne scene, iz ZKM-a, obližnjih muzeja i galerija…“

Promatrajući ovaj fotogeničan interijer ne možemo ni sami drugačije pomisliti. Lako je ukrasiti prostor, no tek kada to radite sa srcem i znanjem, on dobiva dušu. I to se ovdje osjeti.

Restoran Tajer u Zagrebu vodi u najsočniju stranu Međimurja: Ugrabite mjesto jer postaje opako popularno Restoran Tajer, Zagreb - 8 Restoran Tajer, Zagreb - 22 Restoran Tajer, Zagreb - 7 +19 Restoran Tajer, Zagreb - 20

  • #gdje sjesti
  • #Što jesti
  • #restorani
  • #Bistro Fotić
  • #Zagreb
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Posebno mjesto: Švicarsko selo u kojem nitko ne želi načeti svoj komad sira
Priča za film
Posebno mjesto: Selo u kojem nitko ne želi načeti svoj komad sira
Brzo, ukusno i povrtno: Popečci od tikvica i batata s finim umakom od jogurta
Za pola sata
Brzo, ukusno i povrtno: Popečci od tikvica i batata s finim umakom
Znate li da se u Beču nalazi mikrorepublika? U centru je grada, a ima šestotinjak "stanovnika"
Kugelmugel
Znate li da se u Beču nalazi mikrorepublika? U centru je grada, a ima šestotinjak "stanovnika"
Najbolja jesenska torta: Recept za vaš novi omiljeni desert s kestenima
Trikovi koji pale
Najbolja jesenska torta: Recept za vaš novi omiljeni desert s kestenima
Sindrom trećeg čovjeka: Kako naš mozak reagira u ekstremnim situacijama
Na rubu
Sindrom trećeg čovjeka: Kako naš mozak reagira u ekstremnim situacijama
Zapečeni lungić s krumpirom recept
Savršena kombinacija
Za najfiniji lungić iz pećnice ne treba vam puno sastojaka, ni vremena – ovaj recept je jako jednostavan, a rezultat fantastičan
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ruski susjed sprema se za rat: "Ovo neće biti kao 1940. godine"
Na prvoj liniji
Ruski susjed sprema se za rat: "Ovo neće biti kao 1940. godine"
Puljić: "Čuo sam da je sastanak u Bijeloj kući bio na granici svađe, a Trumpove poruke razbjesnile su prosvjednike"
neredi u SAD-u
Puljić: "Čuo sam da je sastanak u Bijeloj kući bio na granici svađe, a Trumpove poruke razbjesnile su prosvjednike"
Prazne pedijatrijske ordinacije: trećini domova zdravlja nedostaje pedijatar, roditelji prisiljeni na hitnu
Zvono za uzbunu
Došli s bolesnom bebom na pregled, nisu mogli vjerovati što im se dogodilo: "Šokirali smo se, kako je onda u manjim sredinama?"
show
Minea u minici privukla sve poglede na subotnjoj špici
kao barbika!
Sve je stalo na trenutak kada je Minea u minici prošetala Cvjetnim trgom!
Oženio se sin Ante Gele
"Bilo je divno i posebno!"
Sin našeg glazbenika stao pred oltar: "Moj prvorođeni, moj ponos!"
Preminula je Samantha Eggar
tužna vijest
Preminula legendarna glumica čije ćemo uloge zauvijek pamtiti
zdravlje
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
zabava
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Urnebesno
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
Pokažite što znate!
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
tech
Svi žele ovaj uređaj: Prodaja obara rekorde, a najbolje tek dolazi
Velika potražnja
Svi žele ovaj uređaj: Prodaja obara rekorde, a najbolje tek dolazi
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Sigurnost u prvom planu
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
sport
VIDEO Atletico Madrid slavio protiv Osasune Ante Budimira: Almada strijelac
Pogledajte golove
VIDEO Pala je čista desetka: Budimir i društvo poraženi u Madridu, ali jedan se proslavio
Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
budućnost je tu
VIDEO Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
Trener Osijeka u nevjerici, a Kovačević priznao: ''Napali su me sa svih strana zbog...''
Derbi na Maksimiru
Trener Osijeka u nevjerici, a Kovačević priznao: ''Napali su me sa svih strana zbog...''
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
Kumovi: Hoće li obitelj Macan uspjet vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Hoće li obitelj Macan uspjeti vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
Skrivena sudbina: Hoće li prošlost otvoriti stare rane doznajte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
SKRIVENA SUDBINA
Hoće li prošlost otvoriti stare rane doznajte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
putovanja
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
novac
Koliko je zapravo ruska nafta ključna za indijsko gospodarstvo?
ENERGETSKI MIX
Koliko je zapravo ruska nafta ključna za indijsko gospodarstvo?
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
gdje je hrvatska?
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
lifestyle
Intervju: Psihologinja Andreja Kostelić Martić o dijeti
NIJE LAKO, ALI MOŽE SE
Hrvatska psihologinja izgubila 24 kilograma u šest mjeseci i otkrila ključne trikove za uspješnu dijetu
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
Najljepše ime za djevojčice i dječake koje znači sreća
ZA DJEVOJČICE I DJEČAKE
Ova dva imena znače "sreća", a naše čitateljice proglasile su ih najljepšima
sve
Minea u minici privukla sve poglede na subotnjoj špici
kao barbika!
Sve je stalo na trenutak kada je Minea u minici prošetala Cvjetnim trgom!
VIDEO Atletico Madrid slavio protiv Osasune Ante Budimira: Almada strijelac
Pogledajte golove
VIDEO Pala je čista desetka: Budimir i društvo poraženi u Madridu, ali jedan se proslavio
Oženio se sin Ante Gele
"Bilo je divno i posebno!"
Sin našeg glazbenika stao pred oltar: "Moj prvorođeni, moj ponos!"
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21
Jelovnik s potpisom

Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept chefova Marija Mihelja i Ivana Najdeka koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Franko's - 4 Hrana i piće
    O ukusima se...

    Bio sam u zagrebačkoj pizzeriji koja je stalno na popisu najboljih u Europi, ali prije bih izabrao neke druge

  • Spud Bud Zagreb - 6 Hrana i piće
    Viralni hajp

    Zagreb je poludio za ovim jelom: Otvoren restoran koji poslužuje samo punjeni krumpir

  • Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 Hrana i piće
    Jelovnik s potpisom

    Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close