Umirovljeni muškarci koji šeću ulicama s rukama iza leđa i okupljaju se oko mjesta na kojima se izvode građevinski radovi, prizor je koji smo svi nekad doživjeli. No, u Italiji tj. Bolonji ovo je poprimilo takve razmjere da su za ovu skupinu i službeno uveli naziv „Umarell“, tj. mali čovjek.

Penzioneri se tako – najčešće u grupama - okupljaju oko mjesta na kojima se izvode javni radovi, promatraju, komentiraju, postavljaju pitanja, daju radnicima savjete koje ih nitko nije tražio

O njima je pisao talijanski pisac Danilo Masotti prije 15-ak godina, no od prosinca 2020. godine dobili su i svoje službeno ime. A tu nije kraj. Gradić Riccione čak je osigurao fond za isplatu plaća onim penzionerima koji će nadgledati radove kako bi sve išlo po planu.

Bilo da je riječ o brojanju robe i kamiona ili samo čuvanju lokacije od vandala, Umarelli su uspjeli od dokolice razviti posao i postati kulturološki fenomen.

Štoviše, pokrenuta je i dodjela nagrade „Umarell godine“, a u suvenirnicama ćete moći pronaći i figurice penzionera koji vas promatraju i nadgledaju vaš rad. Uvedena je i aplikacija koja označava sva područja koja su trenutno „pod radovima“ – pogađate, zove se Umarell.

Jedna tvrtka čak je na svoja gradilišta ugradila prozore kako bi penzioneri mogli proviriti i provjeriti kako teku radovi…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju