U zagrebačkom restoranu Tajer atmosfera je kao u toploj međimurskoj pjesmi. S prvim mirisom domaće kuhinje koji nas dočekuje na pragu, u glavi već čujemo stihove: „Mamica su štrukle pekli…

Srećom, ovdje štrukli nisu pregorjeli kao u pjesmi, a glas o odličnim specijalitetima brzo se proširio duž Zvonimirove po cijelom gradu. Kad sam od trenerice Međimurke čula: „E, kako sam danas fino jela, baš pravi domaći ručak“ – shvatila sam to kao fitness zeleno svijetlo (😉) i ambasadorsku obavezu. Ako domaća cura kaže da je poput maminog ručka, to je to.

Po vrevi u Tajeru, naročito oko podneva i vikendom, očito je da su svi nanjušili gdje se dobro jede, u finom ambijentu i po pristojnim cijenama. Stoga igrajte na sigurno i rezervirajte mjesto unaprijed.

 

 

Danas mnogo toga nosi naziv „domaće“, ali ovdje nema sumnje

„Mi volimo reći da je naša kuhinja domaća i tradicionalna – na međimurski način. Kod nas restan krumpir znači da se on riba i prži na luku, nije gnječen ili na kockice. Imamo proizvode međimurskih OPG-ova, naprimjer patku ili suho meso koje sami radimo“, govori nam srdačna domaćica Sandra Ladić.

Njeni roditelji također sudjeluju u ovom obiteljskom poslu, a otac i vlasnik je poznato lice – naš nogometaš Dražen Ladić. „Roditelji su iz Međimurja i kuhamo onako kako su nekada naše mame i bake kuhale na selu. Mama je glavna za deserte, a radi ih ovdje. Razvlači tijesto, ma cijeli proces. Imamo roštilj i ražanj gdje se sve vrti i odmah radi na licu mjesta“, objašnjava.

I samo ime Tajer dolazi od kajkavskog tj. međimurskog naziva za tanjur. Čuli smo da postoje i oni koji ovdje dolaze po svoj tajer na ručak gotovo svaki dan, a kad smo vidjeli menu shvatili smo i zašto. Jednom naprosto nije dovoljno. 

Krem juha od bundeve, češnjaka ili vrganja, njoki od bundeve s vrganjima i parmezanom, domaća patka s mlincima, međimurski odrezak s trgancima, mesne plate, sirevi s vrhnjem i velika ponuda vina.

Deserti su obavezna gibanica, štrudle i domaći zapečeni slatki štrukli, ali i cheesecake od bundeve i naranče, čoko citrus torta… Uz a la carte ponudu svaki dan možete birati između tri dnevna jela, te sezonsku ponudu.

 

 

Elegantan i ugodan restoran podijeljen je u tri dijela: unutarnji dio, vanjsku terasu koja je zimi zatvorena a ljeti otvorena, te podrumski dio pogodan za manje fešte. Stoga su i gosti „miks svega“ – od onih koji dolaze na poslovni ručak, do obitelji i prijatelja koji se okupljaju vikendom ili povodom krizmi, pričesti, pa čak i manjih svadbi.

Više od „tajera“

Njegova vrata otvorena su u prosincu 2019. godine – eh, da. Vatreno krštenje. No, izgurali su tešku godinu i ljudi su prepoznali kvalitetu. Možda smo se svi u procesu globalnog resetiranja malo više okrenuli sebi i kuhinjama našeg djetinjstva.

Sandra se slaže: „Ljudima nedostaje domaća hrana, što se vidi i po potražnji. Najpopularniji su nam patka s domaćim mlincima i suho jelo za predjelo, a od deserata gibanica, štrudle, torte i naravno – domaći zapečeni slatki štrukli.“

 

 

Po svemu što vidimo, ovo je tek početak jedne lijepe priče. „Stvarno smo zadovoljni, pogotovo jer dobivamo pozitivne povratne informacije i komentare od ljudi, da se osjećaju dobro u našem prostoru i da uživaju u hrani. To nam na kraju najviše znači. Bitno nam je da dođu, probaju i vide da je to stvarno onako kako kažemo da jest.“

Vlastiti biznis podrazumijeva i brojne izazove, angažiranost na svim poljima. No sve se isplati kada vide da se gosti vraćaju, te da su prenijeli ljubav prema svom kraju i tradiciji onako kako ljubav najlakše putuje – kroz želudac 😉

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju