Svježi okusi, zanimljiva prezentacija i strast utkana u jela - to su prve tri stvari koje ćete primijetiti po dolasku u Bistro Apetit by Marin Rendić.

Vlasnik Marin Rendić je i glavni kuhar, a u kuhanje uvijek unosi pozitivnu energiju, iskrenost, emocije i spaja to sve u jedinstven doživljaj hrane i pića.

"Nama je namirnica vrlo bitna, na prvom mjestu. Mi je odabiremo, ne tretiramo je dugo, želimo da ima što izvorniji okus, od ribljih stvari pogotovo. Svakodnevno probavamo namirnicu da vidimo na koji ćemo je način spremati. Ne znači ako je svježa da je okus tada najbolji."

Signature dish koji je stalno na meniju

U ovom se bistrou poslužuje degustacijski meni od pet ili sedam sljedova, a gost može birati između 15-ak a la carte jela. Najčešći su gosti restorana poslovni gosti, ali privlače i veliki broj hedonista. Gosti koji se vraćaju najčešće to rade zbog proslavljenog ragua od sipe s palentom i pjenom od sira grana padano

"Ne želimo biti ono mjesto na kojem će se netko tagirati i biti viđen. Želimo imati goste koji su hedonisti i poslovno i privatno", kaže nam Rendić.

Radni dan u kuhinji

Nekoliko dana u tjednu započinje Marinovim odlaskom u METRO. Tamo pronalazi sve što mu nedostaje za realizaciju svojih recepata.

Suradnja s METRO-om Suradnja s METRO-om (Foto: Nova Studio/Tibor Marochini)

"Suradnja s METRO-om je vrhunska. To nam osigurava da radimo bolje i da nam taj posao bude lakši jer na jednom mjestu okupiti toliko kvalitetnih namirnica za nas je puno bolje. Ja idem sam u nabavu i volim birati, a METRO mi omogućuje da mi taj dio posla bude lakši", priča nam Rendić.

File branicna na rižotu od butternut tikve s umakom od vermuta i usoljenog limuna - Bistro Apetit by Marin Rendić File branicna na rižotu od butternut tikve s umakom od vermuta i usoljenog limuna - Bistro Apetit by Marin Rendić (Foto: Nova Studio/Tibor Marochini)

Danas se u Marinovoj kuhinji priprema file brancina na rižotu od butternut tikve s umakom od vermuta i usoljenog limuna, a drugo zanimljivo jelo su kvarnerski škampi na maslinovu ulju s pjenom od badema te pata negra s pršutom i kavijarom.

Kvarnerski škamp na pjeni od badema i maslinovog ulja i ulja peršina s pršutom i kavijarom - Bistro Apetit by Marin Rendić Kvarnerski škamp na pjeni od badema i maslinovog ulja i ulja peršina s pršutom i kavijarom - Bistro Apetit by Marin Rendić (Foto: Nova Studio/Tibor Marochini)

Za desert je poslužen hladni lava cake by Robert Hromalić (Le Kolač), ali uz potpis Marina Rendića. Mala čarolija dogodila se na stolu kada se spajanjem vruće vode (85 stupnjeva) i tekućeg dušika  (-182 stupnja) dogodila kemijska reakcija. U vrućoj vodi bili su limun, menta, naranča i ružmarin, koji su mirisima odveli na Meditaran. Uživanje u čokoladi uz mirise mora još je pojačalo uživanje u tom ukusnom kolaču.

Posluživanje hladnog lava cakea Posluživanje hladnog lava cakea (Foto: Nova Studio/Tibor Marochini)

Ivan Jurčević, f&b menadžer i sommelier, svoje znanje o vinima prenosi svakodnevno gostima. Bazirali su se na mnoga hrvatska vina, ali prate i europske trendove. Najčešće gosti traže chardonnay, pino grigio ili malvaziju, a wine pairing je nezaobilazan. 

"Sve gledamo kroz kuhinju, u dogovoru s gospodinom Marinom. Gledamo koji su začini, koje su namirnice u jelima i potom sljubljujemo i pariramo s vrstama vina, pogotovo kod degustacijskog menija wine pairing je obvezan", govori nam Jurčević.

Osim vrhunske usluge, poznatog i cijenjenog chefa i ukusne hrane, gosti se u restoran vraćaju i zbog domaćeg kruha. Kruh se radi s njegovanim kvascem i fermentira 24 do 26 sati. Riječ je o tri vrste kruha: baguette, focaccia i integralni. 

Domaći kruh koji se radi s njegovanim kvascem - Bistro Apetit by Marin Rendić Domaći kruh koji se radi s njegovanim kvascem - Bistro Apetit by Marin Rendić (Foto: Nova Studio/Tibor Marochini)

Priznanja su vjetar u leđa

Naglašavaju, najveće je priznanje gost. Međutim, vrijedno je spomenuti i Gault & Millau, tri kapice, a malo im nedostaje i da dođu do četvrte. Imaju Michelinovu preporuku koja pokazuje da imaju vrhunski omjer cijene i kvalitete.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju