• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Restoran ZOI

Dioklecijanove odaje gastroluksuza: Splitski restoran ZOI na povijesnoj lokaciji zna kako razmaziti i najistančanija nepca

Na mjestu na kojem se nekad nalazila blagovaonica u kojoj je dalmatinski car Dioklecijan s pogledom na more uživao u svim pogodnostima privilegiranog života danas se nalazi luksuzni restoran u kojem je lako osjećati se kao kralj ovog vremena.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 9.05.2023 11:06 komentari
viber Created with Sketch.
Restoran ZOI
Restoran ZOI (Foto:Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Restoran ZOI 16 Restoran ZOI 16 Restoran ZOI 16 Restoran ZOI 16

U trendu Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale Svinjski odresci u umaku od luka i piva Umak iz raja Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta

 Zoi je grčka riječ koja znači ''život'' i doslovno je cijela priča ovog luksuznog restorana majstorski razrađena i do najsitnijih detalja koji pričaju unikatnu priču, a njegova lokacija i pogled s terase na splitsku Rivu čini ga još atraktivnijim mjestom, na kojem se prožimaju doživljaji i okusi mistične povijesti koja zadivljuje.

Restoran ZOI, koji se nalazi uz samu splitsku Rivu, najjednostavnije je opisati baš kao i njegov logo – cvijet života koji se neprestano razvija upijajući ono najbolje od svijeta, pa je tako u stalnoj potrazi za time da iz dana u dan nadmašuje samog sebe u onome što tek može ponuditi.

Restoran ZOI Restoran ZOI (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

S jedne strane na prostranoj terasi restorana uživati možete u impresivnom pogledu na more, a na drugoj ćete u trenu otputovati u daleku prošlost, u kojoj povijest postaje opipljiva. Naime, mjesto na kojem se nalazi ZOI ustvari je prostorija u kojoj je nekada bila blagovaonica cara Dioklecijana.

Unikatni ručni radovi pravih majstora zanata 

Posvećenost detaljima i maksimalno uživanje u svakoj provedenoj sekundi na ovom mjestu misija je baš svakog zaposlenika, kaže nam voditelj i menadžer ZOI-a Andrea Tavolacci: ''Od hodnika i ulaza u restoran kroz drvena vrata iza kojih je odmah vidljiv naš cvijet života pa sve do kamenih stepenica i terase na vrhu, ovo je priča o Splitu i carstvu, sve je vidljivo. Mozaik na podu kombiniran je s mađarskim parketom iz Austro-Ugarske, a na mramornom stolu jede se jer su nekada Rimljani upravo tako jeli.''

Na ornamentnom stropu nalaze se jedinstvene, ručno rađene svjetiljke inspirirane rimskim keramičkim posudama za juhu koje su posebno za restoran ZOI izradili sicilijanski majstori zanata. Još jedan od posebnih detalja svakako su tanjuri koji, kako kaže menadžer Tavolacci, pričaju svoju posebnu priču: ''Svaki je tanjur posebno dizajniran i ručno rađen. Kad se promijeni hrana odnosno uvede novo jelo, odmah se dizajnira novi tanjur posebno za to jelo.'' U trenutku kada prestanu pripremati to jelo za svoje goste, kaže Tavolacci, ti tanjuri više nisu u upotrebi i nijedan drugi specijalitet na njima neće biti poslužen.

Upravo na tim tanjurima koji inspiriraju svojim jedinstvenim dizajnom u kuhinji nastaje magija koja može nadići i najzahtjevniju gastrofantaziju. U nju se dolazi preko bara uređenog u francuskom stilu u kojem se miksaju čudesni kokteli napravljeni od pažljivo izrađenih sirupa, s raznim kremama poput one od jogurta i manga. Aromatična pića koja bude sva osjetila poslužuju se uz decentnu dekoraciju poput primjerice čipsa od mlijeka, koji se prije ispijanja koktela mora zalijepiti za nepce kako bi se postigao strastven spoj svih okusa.

Aromatizirani koktel kojeg krasi decentni ukras odnosno čips od mlijeka Aromatizirani koktel kojeg krasi decentni ukras odnosno čips od mlijeka (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Okusi koji pričaju jedinstvene priče

Za specijalitete je odgovoran chef Igor Kurtanjek. ''U kreiranju menija sudjelujemo zajedno i cijelu zimu pripremamo meni za nadolazeću sezonu. Često mijenjamo jela, ali ljeti nam se meni uglavnom bazira na ribi. Za ručak gostima nudimo à la carte verziju, a za večeru imamo verziju na sljedove, odnosno verziju s tri slijeda i sa sedam sljedova.''

Da se i u najsitnijoj komponenti jela uživa sa svakim osjetilom od prvog do zadnjeg zalogaja, dokazuju i Pozdrav iz kuhinje ili Užici za vaše nepce. Riječ je o četiri malena iznenađenja, o postupnoj gradaciji okusa koja je povezana s kompleksnošću života kroz namirnice, prepričava nam s puno strasti konobar Mario Franjković: ''Prva faza počinje od rođenja i najjednostavnije namirnice – krumpira. Hrskavi krumpir i kremasta skuta s aromom lavande posluženi su sa svježom rotkvicom na vrhu. Zatim dolazimo do sljedeće faze, koja je krhka, živahna i mlada – to je tartar od brancina s gelom od agruma i hrskavom košaricom.''

Pozdrav iz kuhinje ili Užici za vaše nepce četiri su iznenađenja u kojima kroz postepenu gradaciju okusa upoznajemo kompleksnost života Pozdrav iz kuhinje ili Užici za vaše nepce četiri su iznenađenja u kojima kroz postepenu gradaciju okusa upoznajemo kompleksnost života (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Treća faza predstavlja ljubav i strast, u kojoj je yellowfin tuna iz Jadrana umotana u dashi gel jer svaka ljubav mora imati nešto blago spicy, govori Franjković i dodaje kako se pri izradi ovog jedinstvenog zalogaja radi i s peperonccinom i đumbirom, a poslužen je i s wasabi sjemenkama i amaranth popsom, koji daju dodatan kick cijelom užitku. Četvrtu pak fazu opisuje kao stamenu i zrelu, a taj je dio života preslikan u cilindru od luka srebrenca u kojem se namaz od janjetine sljubljuje sa sjemenkama gorušice.

Iako jelovnik mijenjaju često jer uvijek svojim gostima na pladnju okusima žele ponuditi neku novu umjetnost, morski rižoto jelo je koje već tri godine čvrsto drži svoje počasno mjesto u ponudi restorana.

Morski rižoto već tri godine čvrsto drži svoje počasno mjesto u ponudi restorana Morski rižoto već tri godine čvrsto drži svoje počasno mjesto u ponudi restorana (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

U jedinstvenoj fuziji sljubljuju se probrana zrnca riže s bisqueom – temeljcem od škampa, uz sušene rajčice, tartar od kozica, meso ježinca i buttargom, odnosno dimljenom ikrom od divljeg cipla, ovo jedinstveno jelo topi se u ustima pružajući potpuno gastrozadovoljstvo vrijedno svakog zalogaja.

Tajna kuhanja savršeno sočnog mesa krije se u sous vide tehnici pripreme u vakuumu, baš kao što chef Igor Kurtanjek priprema pačja prsa, zbog čega okus možemo slikovito opisati kao proživljavanje jedinstvenog trenutka u kojem možemo samo poželjeti da vrijeme stane.

Pačja prsa poslužena s kremom od korijena peršina, kruškom kuhanom u crnom vinu i šumskom voću uz pačji demi-glace Pačja prsa poslužena s kremom od korijena peršina, kruškom kuhanom u crnom vinu i šumskom voću uz pačji demi-glace (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Ovaj specijalitet na unikatnom, ručno rađenom tanjuru posebno za to jelo, poslužen je uz kremu od korijena peršina, kruškom kuhanom u crnom vinu i šumskom voću uz pačji demi-glace i tostirane lješnjake.

Kako bi, bez obzira na sezonu, u svakom trenutku u godini pri ruci imali što god im od namirnica za pripremu jela zatreba, uvelike se oslanjaju na METRO. Uslugu koja ne uključuje samo posebnu nabavu već i sve potrebne savjete chef Igor opisuje kao izrazito profesionalnu: ''Izuzetno sam zadovoljan suradnjom s METRO-om. Izlaze nam u susret u svakom pogledu. Bilo kakve namirnice koje mi trebamo, a moguće da su izvan njihove ponude, omogućuju nam da ih nabavimo.''

Chef splitskog restoran ZOI Igor Kurtanjek Chef splitskog restoran ZOI Igor Kurtanjek (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Glavnu riječ uvijek ima - gost 

Upravo standardna kvaliteta i dosljednost u svakom segmentu poslovanja restoran ZOI dovele su i do Michelinove preporuke, i to pet godina zaredom. ''Nije toliko lako dobiti Michelinovu preporuku, ali meni je puno, puno zanimljivije da mi pet godina možemo zadržati taj nivo. Naš će cilj, u tom pogledu, biti sve veći i veći'', rekao je voditelj i menadžer restorana ZOI Andrea Tavolacci. Istaknuo je kako za budućnost imaju puno planova koji iz dana u dan rastu, a jedna od težnji im je da ZOI postane glavno središte za goste koji žele u isti mah doživjeti ekskluzivna gastroiskustva i zabavu uz hedonistički odmak od hektične svakodnevnice: ''Cijeli koncept, procesi u restoranu, usluga, kuhinja, kuhari, konobari i ja radimo samo da bi naši gosti bili zadovoljni. Uvijek kažem da ovdje imamo samo jednog glavnog menadžera i taj glavni menadžer zove se – gost.''

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Restoran ZOI
  • #metro 2023.
  • #michelin
  • #punkufer preporuka
  • #Split
  • #dioklecijanova palača
  • #chef Igor Kurtanjek
  • #Andrea Tavolacci
  • #Mario Franjković
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Advent u Europi
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
U Lađarskoj ulici
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
Tajna savršenog woka: Što ne smijete preskočiti za brzinsku pripremu najukusnijeg jela
Škola kuhanja
Tajna savršenog woka: Trikovi zbog kojih će vam jelo napokon ispasti kao u kineskom restoranu
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Oglas
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Vještaci potvrdili
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Planule gume u skladištu u Sesvetama
DRAMA U SESVETAMA
FOTO Gorjelo skladište, na terenu vatrogasci i hitna: Ima ozlijeđenih
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
show
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Snimka Calvina Kleina i partnera Kevina Bakera izazvala lavinu reakcija na društvenim mrežama
''nije mu ni pomogao...''
Tužna snimka Calvina Kleina i 46 godina mlađeg partnera izazvala lavinu reakcija na internetu
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
zdravlje
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
Urnebesno
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
tech
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Problemi za ovaj servis
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
sport
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Totalni raspad Dinama u Lilleu: Francuzi deklasirali nemoćne i izgubljene Modre
Pratite na gol.hr-u
Totalni raspad Dinama u Lilleu: Francuzi deklasirali nemoćne i izgubljene Modre
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
I ON ODLAZI
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
U dobru i zlu: Prošao je pored nje kao da je nevidljiva
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Prošao je pored nje kao da je nevidljiva
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
lifestyle
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
nježno i pažljivo
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
sve
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Restoran Badi
METRO DONOSI

Tradicija u novom ruhu: Restoran nedaleko od Umaga zbog kojeg gostima nije teško doći iz druge države

U malom mjestu Lovrečica nedaleko od Umaga već gotovo četiri desetljeća uspješno posluje restoran Badi. Zbog njihove zanimljive gastronomske filozofije redovito dolaze i gosti iz susjednih država, koji imaju samo riječi hvale za sve inovacije koje unose u svoj jelovnik. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Split Putovanja
    Ko ovo more platit

    Koji car! Nudili mu da preuzme jednu od najmoćnijih funkcija na svijetu, a on odabrao saditi kupus u Splitu

  • Restoran Badi Hrana i piće
    METRO DONOSI

    Tradicija u novom ruhu: Restoran nedaleko od Umaga zbog kojeg gostima nije teško doći iz druge države

  • NP Mljet - 6 Putovanja
    Na današnji dan

    Slana jezera, hridine, šume, klifovi i špilje: Divlja ljepota našeg prvog morskog nacionalnog parka

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close