Zoi je grčka riječ koja znači ''život'' i doslovno je cijela priča ovog luksuznog restorana majstorski razrađena i do najsitnijih detalja koji pričaju unikatnu priču, a njegova lokacija i pogled s terase na splitsku Rivu čini ga još atraktivnijim mjestom, na kojem se prožimaju doživljaji i okusi mistične povijesti koja zadivljuje.

Restoran ZOI, koji se nalazi uz samu splitsku Rivu, najjednostavnije je opisati baš kao i njegov logo – cvijet života koji se neprestano razvija upijajući ono najbolje od svijeta, pa je tako u stalnoj potrazi za time da iz dana u dan nadmašuje samog sebe u onome što tek može ponuditi.

Restoran ZOI Restoran ZOI (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

S jedne strane na prostranoj terasi restorana uživati možete u impresivnom pogledu na more, a na drugoj ćete u trenu otputovati u daleku prošlost, u kojoj povijest postaje opipljiva. Naime, mjesto na kojem se nalazi ZOI ustvari je prostorija u kojoj je nekada bila blagovaonica cara Dioklecijana.

Unikatni ručni radovi pravih majstora zanata 

Posvećenost detaljima i maksimalno uživanje u svakoj provedenoj sekundi na ovom mjestu misija je baš svakog zaposlenika, kaže nam voditelj i menadžer ZOI-a Andrea Tavolacci: ''Od hodnika i ulaza u restoran kroz drvena vrata iza kojih je odmah vidljiv naš cvijet života pa sve do kamenih stepenica i terase na vrhu, ovo je priča o Splitu i carstvu, sve je vidljivo. Mozaik na podu kombiniran je s mađarskim parketom iz Austro-Ugarske, a na mramornom stolu jede se jer su nekada Rimljani upravo tako jeli.''

Na ornamentnom stropu nalaze se jedinstvene, ručno rađene svjetiljke inspirirane rimskim keramičkim posudama za juhu koje su posebno za restoran ZOI izradili sicilijanski majstori zanata. Još jedan od posebnih detalja svakako su tanjuri koji, kako kaže menadžer Tavolacci, pričaju svoju posebnu priču: ''Svaki je tanjur posebno dizajniran i ručno rađen. Kad se promijeni hrana odnosno uvede novo jelo, odmah se dizajnira novi tanjur posebno za to jelo.'' U trenutku kada prestanu pripremati to jelo za svoje goste, kaže Tavolacci, ti tanjuri više nisu u upotrebi i nijedan drugi specijalitet na njima neće biti poslužen.

Upravo na tim tanjurima koji inspiriraju svojim jedinstvenim dizajnom u kuhinji nastaje magija koja može nadići i najzahtjevniju gastrofantaziju. U nju se dolazi preko bara uređenog u francuskom stilu u kojem se miksaju čudesni kokteli napravljeni od pažljivo izrađenih sirupa, s raznim kremama poput one od jogurta i manga. Aromatična pića koja bude sva osjetila poslužuju se uz decentnu dekoraciju poput primjerice čipsa od mlijeka, koji se prije ispijanja koktela mora zalijepiti za nepce kako bi se postigao strastven spoj svih okusa.

Aromatizirani koktel kojeg krasi decentni ukras odnosno čips od mlijeka Aromatizirani koktel kojeg krasi decentni ukras odnosno čips od mlijeka (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Okusi koji pričaju jedinstvene priče

Za specijalitete je odgovoran chef Igor Kurtanjek. ''U kreiranju menija sudjelujemo zajedno i cijelu zimu pripremamo meni za nadolazeću sezonu. Često mijenjamo jela, ali ljeti nam se meni uglavnom bazira na ribi. Za ručak gostima nudimo à la carte verziju, a za večeru imamo verziju na sljedove, odnosno verziju s tri slijeda i sa sedam sljedova.''

Da se i u najsitnijoj komponenti jela uživa sa svakim osjetilom od prvog do zadnjeg zalogaja, dokazuju i Pozdrav iz kuhinje ili Užici za vaše nepce. Riječ je o četiri malena iznenađenja, o postupnoj gradaciji okusa koja je povezana s kompleksnošću života kroz namirnice, prepričava nam s puno strasti konobar Mario Franjković: ''Prva faza počinje od rođenja i najjednostavnije namirnice – krumpira. Hrskavi krumpir i kremasta skuta s aromom lavande posluženi su sa svježom rotkvicom na vrhu. Zatim dolazimo do sljedeće faze, koja je krhka, živahna i mlada – to je tartar od brancina s gelom od agruma i hrskavom košaricom.''

Pozdrav iz kuhinje ili Užici za vaše nepce četiri su iznenađenja u kojima kroz postepenu gradaciju okusa upoznajemo kompleksnost života Pozdrav iz kuhinje ili Užici za vaše nepce četiri su iznenađenja u kojima kroz postepenu gradaciju okusa upoznajemo kompleksnost života (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Treća faza predstavlja ljubav i strast, u kojoj je yellowfin tuna iz Jadrana umotana u dashi gel jer svaka ljubav mora imati nešto blago spicy, govori Franjković i dodaje kako se pri izradi ovog jedinstvenog zalogaja radi i s peperonccinom i đumbirom, a poslužen je i s wasabi sjemenkama i amaranth popsom, koji daju dodatan kick cijelom užitku. Četvrtu pak fazu opisuje kao stamenu i zrelu, a taj je dio života preslikan u cilindru od luka srebrenca u kojem se namaz od janjetine sljubljuje sa sjemenkama gorušice.

Iako jelovnik mijenjaju često jer uvijek svojim gostima na pladnju okusima žele ponuditi neku novu umjetnost, morski rižoto jelo je koje već tri godine čvrsto drži svoje počasno mjesto u ponudi restorana.

Morski rižoto već tri godine čvrsto drži svoje počasno mjesto u ponudi restorana Morski rižoto već tri godine čvrsto drži svoje počasno mjesto u ponudi restorana (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

U jedinstvenoj fuziji sljubljuju se probrana zrnca riže s bisqueom – temeljcem od škampa, uz sušene rajčice, tartar od kozica, meso ježinca i buttargom, odnosno dimljenom ikrom od divljeg cipla, ovo jedinstveno jelo topi se u ustima pružajući potpuno gastrozadovoljstvo vrijedno svakog zalogaja.

Tajna kuhanja savršeno sočnog mesa krije se u sous vide tehnici pripreme u vakuumu, baš kao što chef Igor Kurtanjek priprema pačja prsa, zbog čega okus možemo slikovito opisati kao proživljavanje jedinstvenog trenutka u kojem možemo samo poželjeti da vrijeme stane.

Pačja prsa poslužena s kremom od korijena peršina, kruškom kuhanom u crnom vinu i šumskom voću uz pačji demi-glace Pačja prsa poslužena s kremom od korijena peršina, kruškom kuhanom u crnom vinu i šumskom voću uz pačji demi-glace (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Ovaj specijalitet na unikatnom, ručno rađenom tanjuru posebno za to jelo, poslužen je uz kremu od korijena peršina, kruškom kuhanom u crnom vinu i šumskom voću uz pačji demi-glace i tostirane lješnjake.

Kako bi, bez obzira na sezonu, u svakom trenutku u godini pri ruci imali što god im od namirnica za pripremu jela zatreba, uvelike se oslanjaju na METRO. Uslugu koja ne uključuje samo posebnu nabavu već i sve potrebne savjete chef Igor opisuje kao izrazito profesionalnu: ''Izuzetno sam zadovoljan suradnjom s METRO-om. Izlaze nam u susret u svakom pogledu. Bilo kakve namirnice koje mi trebamo, a moguće da su izvan njihove ponude, omogućuju nam da ih nabavimo.''

Chef splitskog restoran ZOI Igor Kurtanjek Chef splitskog restoran ZOI Igor Kurtanjek (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Glavnu riječ uvijek ima - gost 

Upravo standardna kvaliteta i dosljednost u svakom segmentu poslovanja restoran ZOI dovele su i do Michelinove preporuke, i to pet godina zaredom. ''Nije toliko lako dobiti Michelinovu preporuku, ali meni je puno, puno zanimljivije da mi pet godina možemo zadržati taj nivo. Naš će cilj, u tom pogledu, biti sve veći i veći'', rekao je voditelj i menadžer restorana ZOI Andrea Tavolacci. Istaknuo je kako za budućnost imaju puno planova koji iz dana u dan rastu, a jedna od težnji im je da ZOI postane glavno središte za goste koji žele u isti mah doživjeti ekskluzivna gastroiskustva i zabavu uz hedonistički odmak od hektične svakodnevnice: ''Cijeli koncept, procesi u restoranu, usluga, kuhinja, kuhari, konobari i ja radimo samo da bi naši gosti bili zadovoljni. Uvijek kažem da ovdje imamo samo jednog glavnog menadžera i taj glavni menadžer zove se – gost.''

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju