• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Restoran ZOI

Dioklecijanove odaje gastroluksuza: Splitski restoran ZOI na povijesnoj lokaciji zna kako razmaziti i najistančanija nepca

Na mjestu na kojem se nekad nalazila blagovaonica u kojoj je dalmatinski car Dioklecijan s pogledom na more uživao u svim pogodnostima privilegiranog života danas se nalazi luksuzni restoran u kojem je lako osjećati se kao kralj ovog vremena.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 9.05.2023 11:06 komentari
viber Created with Sketch.
Restoran ZOI
Restoran ZOI (Foto:Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Restoran ZOI 16 Restoran ZOI 16 Restoran ZOI 16 Restoran ZOI 16

U trendu Ilustracija sendviča od focaccije Focaccina Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom Black Cabin Lokve - 23 Black Cabin Lokve U Gorskom kotaru: Crna planinska koliba za ljubitelje svježeg zraka, osame i malih luksuza

 Zoi je grčka riječ koja znači ''život'' i doslovno je cijela priča ovog luksuznog restorana majstorski razrađena i do najsitnijih detalja koji pričaju unikatnu priču, a njegova lokacija i pogled s terase na splitsku Rivu čini ga još atraktivnijim mjestom, na kojem se prožimaju doživljaji i okusi mistične povijesti koja zadivljuje.

Restoran ZOI, koji se nalazi uz samu splitsku Rivu, najjednostavnije je opisati baš kao i njegov logo – cvijet života koji se neprestano razvija upijajući ono najbolje od svijeta, pa je tako u stalnoj potrazi za time da iz dana u dan nadmašuje samog sebe u onome što tek može ponuditi.

Restoran ZOI Restoran ZOI (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

S jedne strane na prostranoj terasi restorana uživati možete u impresivnom pogledu na more, a na drugoj ćete u trenu otputovati u daleku prošlost, u kojoj povijest postaje opipljiva. Naime, mjesto na kojem se nalazi ZOI ustvari je prostorija u kojoj je nekada bila blagovaonica cara Dioklecijana.

Unikatni ručni radovi pravih majstora zanata 

Posvećenost detaljima i maksimalno uživanje u svakoj provedenoj sekundi na ovom mjestu misija je baš svakog zaposlenika, kaže nam voditelj i menadžer ZOI-a Andrea Tavolacci: ''Od hodnika i ulaza u restoran kroz drvena vrata iza kojih je odmah vidljiv naš cvijet života pa sve do kamenih stepenica i terase na vrhu, ovo je priča o Splitu i carstvu, sve je vidljivo. Mozaik na podu kombiniran je s mađarskim parketom iz Austro-Ugarske, a na mramornom stolu jede se jer su nekada Rimljani upravo tako jeli.''

Na ornamentnom stropu nalaze se jedinstvene, ručno rađene svjetiljke inspirirane rimskim keramičkim posudama za juhu koje su posebno za restoran ZOI izradili sicilijanski majstori zanata. Još jedan od posebnih detalja svakako su tanjuri koji, kako kaže menadžer Tavolacci, pričaju svoju posebnu priču: ''Svaki je tanjur posebno dizajniran i ručno rađen. Kad se promijeni hrana odnosno uvede novo jelo, odmah se dizajnira novi tanjur posebno za to jelo.'' U trenutku kada prestanu pripremati to jelo za svoje goste, kaže Tavolacci, ti tanjuri više nisu u upotrebi i nijedan drugi specijalitet na njima neće biti poslužen.

Upravo na tim tanjurima koji inspiriraju svojim jedinstvenim dizajnom u kuhinji nastaje magija koja može nadići i najzahtjevniju gastrofantaziju. U nju se dolazi preko bara uređenog u francuskom stilu u kojem se miksaju čudesni kokteli napravljeni od pažljivo izrađenih sirupa, s raznim kremama poput one od jogurta i manga. Aromatična pića koja bude sva osjetila poslužuju se uz decentnu dekoraciju poput primjerice čipsa od mlijeka, koji se prije ispijanja koktela mora zalijepiti za nepce kako bi se postigao strastven spoj svih okusa.

Aromatizirani koktel kojeg krasi decentni ukras odnosno čips od mlijeka Aromatizirani koktel kojeg krasi decentni ukras odnosno čips od mlijeka (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Okusi koji pričaju jedinstvene priče

Za specijalitete je odgovoran chef Igor Kurtanjek. ''U kreiranju menija sudjelujemo zajedno i cijelu zimu pripremamo meni za nadolazeću sezonu. Često mijenjamo jela, ali ljeti nam se meni uglavnom bazira na ribi. Za ručak gostima nudimo à la carte verziju, a za večeru imamo verziju na sljedove, odnosno verziju s tri slijeda i sa sedam sljedova.''

Da se i u najsitnijoj komponenti jela uživa sa svakim osjetilom od prvog do zadnjeg zalogaja, dokazuju i Pozdrav iz kuhinje ili Užici za vaše nepce. Riječ je o četiri malena iznenađenja, o postupnoj gradaciji okusa koja je povezana s kompleksnošću života kroz namirnice, prepričava nam s puno strasti konobar Mario Franjković: ''Prva faza počinje od rođenja i najjednostavnije namirnice – krumpira. Hrskavi krumpir i kremasta skuta s aromom lavande posluženi su sa svježom rotkvicom na vrhu. Zatim dolazimo do sljedeće faze, koja je krhka, živahna i mlada – to je tartar od brancina s gelom od agruma i hrskavom košaricom.''

Pozdrav iz kuhinje ili Užici za vaše nepce četiri su iznenađenja u kojima kroz postepenu gradaciju okusa upoznajemo kompleksnost života Pozdrav iz kuhinje ili Užici za vaše nepce četiri su iznenađenja u kojima kroz postepenu gradaciju okusa upoznajemo kompleksnost života (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Treća faza predstavlja ljubav i strast, u kojoj je yellowfin tuna iz Jadrana umotana u dashi gel jer svaka ljubav mora imati nešto blago spicy, govori Franjković i dodaje kako se pri izradi ovog jedinstvenog zalogaja radi i s peperonccinom i đumbirom, a poslužen je i s wasabi sjemenkama i amaranth popsom, koji daju dodatan kick cijelom užitku. Četvrtu pak fazu opisuje kao stamenu i zrelu, a taj je dio života preslikan u cilindru od luka srebrenca u kojem se namaz od janjetine sljubljuje sa sjemenkama gorušice.

Iako jelovnik mijenjaju često jer uvijek svojim gostima na pladnju okusima žele ponuditi neku novu umjetnost, morski rižoto jelo je koje već tri godine čvrsto drži svoje počasno mjesto u ponudi restorana.

Morski rižoto već tri godine čvrsto drži svoje počasno mjesto u ponudi restorana Morski rižoto već tri godine čvrsto drži svoje počasno mjesto u ponudi restorana (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

U jedinstvenoj fuziji sljubljuju se probrana zrnca riže s bisqueom – temeljcem od škampa, uz sušene rajčice, tartar od kozica, meso ježinca i buttargom, odnosno dimljenom ikrom od divljeg cipla, ovo jedinstveno jelo topi se u ustima pružajući potpuno gastrozadovoljstvo vrijedno svakog zalogaja.

Tajna kuhanja savršeno sočnog mesa krije se u sous vide tehnici pripreme u vakuumu, baš kao što chef Igor Kurtanjek priprema pačja prsa, zbog čega okus možemo slikovito opisati kao proživljavanje jedinstvenog trenutka u kojem možemo samo poželjeti da vrijeme stane.

Pačja prsa poslužena s kremom od korijena peršina, kruškom kuhanom u crnom vinu i šumskom voću uz pačji demi-glace Pačja prsa poslužena s kremom od korijena peršina, kruškom kuhanom u crnom vinu i šumskom voću uz pačji demi-glace (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Ovaj specijalitet na unikatnom, ručno rađenom tanjuru posebno za to jelo, poslužen je uz kremu od korijena peršina, kruškom kuhanom u crnom vinu i šumskom voću uz pačji demi-glace i tostirane lješnjake.

Kako bi, bez obzira na sezonu, u svakom trenutku u godini pri ruci imali što god im od namirnica za pripremu jela zatreba, uvelike se oslanjaju na METRO. Uslugu koja ne uključuje samo posebnu nabavu već i sve potrebne savjete chef Igor opisuje kao izrazito profesionalnu: ''Izuzetno sam zadovoljan suradnjom s METRO-om. Izlaze nam u susret u svakom pogledu. Bilo kakve namirnice koje mi trebamo, a moguće da su izvan njihove ponude, omogućuju nam da ih nabavimo.''

Chef splitskog restoran ZOI Igor Kurtanjek Chef splitskog restoran ZOI Igor Kurtanjek (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Glavnu riječ uvijek ima - gost 

Upravo standardna kvaliteta i dosljednost u svakom segmentu poslovanja restoran ZOI dovele su i do Michelinove preporuke, i to pet godina zaredom. ''Nije toliko lako dobiti Michelinovu preporuku, ali meni je puno, puno zanimljivije da mi pet godina možemo zadržati taj nivo. Naš će cilj, u tom pogledu, biti sve veći i veći'', rekao je voditelj i menadžer restorana ZOI Andrea Tavolacci. Istaknuo je kako za budućnost imaju puno planova koji iz dana u dan rastu, a jedna od težnji im je da ZOI postane glavno središte za goste koji žele u isti mah doživjeti ekskluzivna gastroiskustva i zabavu uz hedonistički odmak od hektične svakodnevnice: ''Cijeli koncept, procesi u restoranu, usluga, kuhinja, kuhari, konobari i ja radimo samo da bi naši gosti bili zadovoljni. Uvijek kažem da ovdje imamo samo jednog glavnog menadžera i taj glavni menadžer zove se – gost.''

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Restoran ZOI
  • #metro 2023.
  • #michelin
  • #punkufer preporuka
  • #Split
  • #dioklecijanova palača
  • #chef Igor Kurtanjek
  • #Andrea Tavolacci
  • #Mario Franjković
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Dubrovnik pod lampicama: Zimski festival koji grije dušu
Oglas
Dubrovnik pod lampicama: Zimski festival koji grije dušu
Noćno sanjkanje, večera u kabini žičari i planinarenje po snijegu: Dobro došli na omiljeno slovensko skijalište
Predivni Krvavec
Noćno sanjkanje, večera u kabini žičari i planinarenje po snijegu: Dobro došli na omiljeno slovensko skijalište
Slastica od starog kruha i maka koju Mađari jedu večer prije Božića
Posno, ali dobro
Slastica od starog kruha i maka koju Mađari jedu večer prije Božića
Lijepi plavi Dunav: 15 zanimljivosti o rijeci koja povezuje Europu koje možda i niste znali
Najdulja rijeka EU
Lijepi plavi Dunav: 15 zanimljivosti o rijeci koja povezuje Europu koje možda i niste znali
Ako volite slatko, Rim će vas osvojiti: 7 deserata koje ne smijete preskočiti
Slatki rituali
Ako volite slatko, Rim će vas osvojiti: 7 deserata koje ne smijete preskočiti
Ove pogačice najbolji su dodatak mesnom pečenju, a rade se od samo 3 sastojka
Plus sol i ulje
Ove pogačice najbolji su dodatak mesnom pečenju, a rade se od samo 3 sastojka
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima konačno u Zagrebu
Focaccina
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
U Gorskom kotaru: Crna planinska koliba za ljubitelje svježeg zraka, osame i malih luksuza
Black Cabin Lokve
U Gorskom kotaru: Crna planinska koliba za ljubitelje svježeg zraka, osame i malih luksuza
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Overseas Highway
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
Kako kupiti alkohol na Tajlandu
Razlog je zanimljiv
Država u kojoj je do prije dva tjedna bila zabranjena prodaja alkohola između 14 i 17 sati

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zbog povišene razine pesticida povlači se grožđica sušena
Provjerite zalihe
Povlači se popularno voće: Oprez, mogli biste se otrovati!
Pomoć Ukrajini u brojkama: Svakog Europljanina stoji manje od devet eura mjesečno
Slikoviti izračun
Koliko će pomoć Ukrajini koštati svakog stanovnika u Hrvatskoj? Mjesečno - jednu kobasicu na Adventu
Dinamička zabrana pretjecanja: Kamioni u lijevoj traci samo kad nema gužvi
Bez lijeve trake
Je li to rješenje za gužve na autocestama? Stigao novi prijedlog
show
Tko je Šejla Ramović, sestra Džejle Ramović?
vidite li sličnost?
Znate li tko je ovo? Sama gradi karijeru, a sestra je velike regionalne zvijezde
Tko je James, nećak kralja Charlesa?
ima slavne rođake
Znate li tko je ovaj mladić? Povezan je s najpoznatijom obitelji na svijetu!
Franka Batelić pokazala zgodnog brata Nikolu
zgodni mladić
Franka Batelić pozirala sa zgodnim bratom, koji nastupa na glavnom trgu za doček Nove godine!
zdravlje
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
Istina koju ne želite čuti, ali morate
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
Važno!
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
zabava
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
Kakav šok!
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
Kitovi opkolili brod, pogledajte veličanstveni prizor od kojeg zastaje dah
Čarobna priroda
Kitovi opkolili brod, pogledajte veličanstveni prizor od kojeg zastaje dah
Školarci iz Rijeke doživjeli nezaboravan susret, snimka raznježila gledatelje
Uljepšalo im dan
Školarci iz Rijeke doživjeli nezaboravan susret, snimka raznježila gledatelje
tech
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Lijek koji ne ubija, nego liječi rak? Znanstvenici pokazali da jednostavna tableta može smiriti izrazito agresivan oblik raka
Promjena pristupa
Lijek koji ne ubija, nego liječi rak? Znanstvenici pokazali da jednostavna tableta može smiriti izrazito agresivan oblik raka
Fotograf tražio jelene, a nabasao na spektakularno otkriće staro 200 milijuna godina
Visoko na litici
Fotograf tražio jelene, a nabasao na spektakularno otkriće staro 200 milijuna godina
sport
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno!
Uznemirujuće!
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno
Anthony Joshua nokautirao Jakea Paula nakon šest rundi
Bez milosti
VIDEO Šetnja ringom nije bila dovoljna: Joshua brutalno nokautirao Paula
Snimka brutalnog nokauta iz drugog kuta otkriva zanimljiv, ali i jeziv detalj
Pomalo i jezivo
VIDEO Snimka iz drugog kuta otkriva što je Joshua napravio prije završnog udarca
tv
MasterChef: Barbara nakon odlaska iz showa priznala: "Ja se apsolutno nisam pripremila za MasterChef"
PONOSNA NA SEBE!
Barbara nakon odlaska iz showa priznala: "Ja se apsolutno nisam pripremila za MasterChef"
MasterChef: Vatra u MasterChefu znači samo jedno – Barbara je u blizini! "Nisam piroman!"
UPS!
Vatra u MasterChefu znači samo jedno – Barbara je u blizini! "Nisam piroman!"
MasterChef: ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
INTENZIVNO!
ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
putovanja
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima konačno u Zagrebu
Focaccina
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
novac
Najveći slovenski vojni brod Triglav moderniziran u Iskra brodogradilištu u Šibeniku
prije roka
Najveći slovenski vojni brod Triglav moderniziran u Iskra brodogradilištu u Šibeniku
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Kolači koji mogu stajati
Suhi, sitni, prefini
Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
Istina koju ne želite čuti, ali morate
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
sve
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno!
Uznemirujuće!
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno
Kolači koji mogu stajati
Suhi, sitni, prefini
Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata
Restoran Badi
METRO DONOSI

Tradicija u novom ruhu: Restoran nedaleko od Umaga zbog kojeg gostima nije teško doći iz druge države

U malom mjestu Lovrečica nedaleko od Umaga već gotovo četiri desetljeća uspješno posluje restoran Badi. Zbog njihove zanimljive gastronomske filozofije redovito dolaze i gosti iz susjednih država, koji imaju samo riječi hvale za sve inovacije koje unose u svoj jelovnik. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Split Putovanja
    Ko ovo more platit

    Koji car! Nudili mu da preuzme jednu od najmoćnijih funkcija na svijetu, a on odabrao saditi kupus u Splitu

  • Restoran Badi Hrana i piće
    METRO DONOSI

    Tradicija u novom ruhu: Restoran nedaleko od Umaga zbog kojeg gostima nije teško doći iz druge države

  • Mali kufer uspomena Aktualno
    Za male kufere

    Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close