• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #mala hiža

Omaž međimurskom kraju: Topli restoran koji svojim verzijama tradicionalnih jela grije trbuh, ali i srce

U pitoresknom mjestašcu Mačkovcu odmah pored Čakovca smjestila se Mala Hiža. Taj mali restorančić koji se neprestano širi ugošćuje više stranaca negoli domaćih ljudi, a iz godine u godinu oduševljava fenomenalnim rustikalnim jelima koja golicaju naša nepca.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 23.05.2023 15:20 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače Focaccia s ružmarinom i češnjakom Savršenstvo bez mane Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka Groblje električnih automobila u ruralnom dijelu Kine - 5 Nestvarni prizor Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča

Iako bi rijetki potegnuli do Međimurja po dobar zalogaj, zbog Male Hiže svaki se kilometar itekako isplati. Već se s ulaza može osjetiti domaćinska atmosfera, gdje se svaki gost osjeća kao kod kuće. Tom osjećaju, dakako, doprinosi i topli doček samog vlasnika i doškolovanog chefa Branimira Tomašića, koji je Malu Hižu podigao iz nule.

''Priča je počela daleke 1996. godine, kada sam odlučio na mjestu starog voćnjaka napraviti restoran. Imao sam žicu za gastronomiju, barem sam tako mislio. Pokazalo se točnim, no trebalo je učiti i još se uvijek uči. Na jesen 1996. napravljeni su temelji, 1997. je kuća preseljena iz Ivanje Reke – drvena jer nisu dali graditi. Do 2001. godine radio sam vlastitim rukama. Postavljena je u tjedan dana pod krov i onda je trebalo šest godina rada kako bismo polako stvorili ono što je sad'', ispričao nam je Branimir u kratkim crtama povijest Male Hiže.

No nije samo topla atmosfera dovoljna kako bi restoran došao na dobar glas. Jedna je stvar bitnija od svega, a to je dobra hrana. Upravo je to ono što ih je lansiralo među najbolje restorane Hrvatske, ali i svjetski poznate gastronomske vodiče, kao što su Gault&Millau i Michelin.

''Mi, kao i većina u gastronomiji, cijenimo okuse, tradiciju. Tu smo se orijentirali. Tu nam je polazište, ishodišna točka. To su temelji koje ja onda nadograđujem. Svi imaju pravo predložiti jelo, a onda isprobavamo. Ne smije ići van dok svi oni i ja ne kušamo. Na kraju je gost sudac koji kaže je li jelo dobro ili nije'', objasnio je Branimir.

Kod njih kuhinja izgleda malo drugačije negoli u ostalim restoranima jer nema jednog chefa, već njih šest, gdje svatko daje svoj doprinos jelu. Pa tako jedan radi isključivo tjesteninu, drugi meso, a treći priloge itd. U njihovoj složnoj kuhinji atmosfera je jednaka kao i u ostatku restorana – obiteljska i topla, a upravo takva je i hrana, koju stavljaju na tanjur s puno ljubavi i pažnje.

''Naša kuhinja je uglavnom rustikalna. Svaka kuhinja mora se bazirati na okusima, najvažniji je okus. A okus se postiže najkvalitetnijom namirnicom, sezonskom namirnicom, znanjem i voljom za učenjem. Na taj se način dolazi do dobre hrane, a ova naša je između rustikalne i fine dininga.''

Iako ne teže tome da su fine dining restoran, često je klijentela takva da ponekad pribjegavaju i u te vode. Kako bi i u tim slučajevima svojim gostima ponudili samo najbolje, oslanjaju se i na svoje partnere na koje uvijek mogu računati.

''Već desetak godina u Varaždinu je otvoren Metro i tamo odlazimo po te specifične namirnice. Pretežito su to skuplje namirnice luksuznijeg tipa jer je takva poslovna klijentela tijekom tjedna. To su stvari kao što su guščja jetra, divljač, janjetina. Tijekom cijele godine ide janjeći filet kare, srnetina, pačja prsa, pačji batak. Sve nam je to pri ruci kod našeg partnera Metroa i to je dobra stvar'', rekao je Branimir.

U nabavku namirnica u Metro ide osobno jer je riječ o posebnim namirnicama koje ne može nabaviti baš svugdje, a njihovim sirevima i sušenim rajčicama začini brojna jela. Kako bi nam pokazao kulinarsko umijeće, pripremio nam je vrhunska tradicionalna jela popularna u ovom kraju, ali spravljena na jedan malo drugačiji način.

''Razmišljajući za danas – štrukla, Zagorje, Međimurje, Podravina, ali na neki drugi način. Imamo klasično kuhanu štruklu, zapečenu na mrvicama i punjenu sezonskim povrćem. Drugo će biti lungić – slavonski praščić, punjen dimljenim sirovima i sezonskim povrćem te paniran u bučinim košticama i serviran na salati s prilozima. Za kraj ćete probati sladoled od buče jer, iako ga svi rade, mnogi kažu da nije niti blizu našem'', rekao nam je Branimir.

Od prezentiranih jela teško je bilo reći koje je bilo bolje jer je svako pružilo pravu rapsodiju okusa, zbog čega se uživalo u baš svakom zalogaju. Na njihovu meniju može se naći i ždrebetina, prema kojoj će mnogi možda biti pomalo skeptični, no oni je pripremaju vrhunski.

''Često nam ljudi znaju reći: 'Ajoj, nemojte mi ždrepčiće, tak' male ždrepčiće.' A ja im onda znam reći da je i kunić mali, i pilić također. Na našem jelovniku nalaze se jela koja se termički duže obrađuju i to zna trajati po četiri-pet sati. No neće svatko htjeti pojesti biftek dry age, baby beef ili ždrebeći biftek i zato je teško gostima preporučiti jelo'', rekao je Branimir.
Uvijek se vode time da je namirnica što svježija, zato se oslanjaju na one koje su trenutačno u jeku sezone. Na temelju njih kreiraju i jelovnik.

''Prije smo bili malo nadobudni, pa smo svaki mjesec, mjesec i pol mijenjali jelovnik. Sada imamo više iskustva i vidimo da je pametnije rjeđe i pratiti sezonu. Pa tako janjetinu nećemo imati cijele godine, od 12. do 5. mjeseca, ali se zato prate prilozi. Na proljeće počne sezona medvjeđeg luka. On je u popečcima, pireima, pestima, pa krenu koprive, evo sad su šparoge i jagode. Na osnovi toga kreira se meni i otprilike se četiri puta godišnje mijenja jelovnik'', objasnio je Branimir.

Njegova kuhinja je u osnovi međimurska, a naglasak se stavlja na tradicije ovog kraja i ljubav prema lokalnom. To se može vidjeti ne samo u jelima Male Hiže već i u ambijentu i ugođaju koje ta topla kućica pruža svakome tko u nju uđe.

''Ljudi primjećuju okoliš, kućicu, spominju Ivicu i Maricu. Nakon toga bitan im je prijem gostiju i onda najvažnije od svega – je li jelo dobro. Mi živimo od jela, živimo od kuhinje. Zato nas je šestero u kuhinji i ja sam više puta sedmi. To je ta percepcija gostiju da nudimo jedan paket svega i to želimo održavati.''

Njegova jela griju trbuh, ali i srce, a koliko su obožavana, najbolje pokazuje to što se pojedini gosti vraćaju već dvadesetu godinu zaredom. Branimirova Mala Hiža jest nezaobilazno gastronomsko mjesto koje nudi jednu zaokruženu i prekrasnu priču gdje se jede vrhunski i osjeća kao kod kuće, a njihovu priču nastavit ćemo pratiti i dalje.

  • #mala hiža
  • #metro 2023.
  • #punkufer preporuka
  • #gdje jesti
  • #michelin preporuka
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Ig Nobel 2025.
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Nestvarni prizor
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Pokrovitelj Brodsko-posavska županija
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Azijski okusi u Zagrebu: moderni i „stari“ okusi
Fini okusi Istoka
Gdje pojesti dobru azijsku hranu u Zagrebu? Mjesta koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Očistimo Hrvatsku
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Spartan World Championship - svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Velika reklama za Hrvatsku
Spartan World Championship : Svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Što vidjeti u gradu Laško u Sloveniji?
Prekrasna priroda
Gradić poznat po pivu u srcu Slovenije sjajna je ideja za izlet ili vikend-odmor

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Hrvatica (20) optužena za ubojstvo novorođenčeta: Nalaz obdukcije otkrio stravičnu istinu
Užasni detalji
Hrvatica (20) optužena za ubojstvo novorođenčeta: Nalaz obdukcije otkrio stravičnu istinu
Visoki kazneni sud smanjio kaznu Filipu Zavadlavu
EVO KOLIKO IZNOSI
Filipu Zavadlavu Visoki kazneni sud smanjio kaznu!
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
show
Joško Gvardiol ima novi imidž
Što kažete?
Žene, Joško Gvardiol više ne izgleda ovako! Promjena će vas iznenaditi
Franka Batelić podijelila je fotografiju kćerkice Grete
njezina ljubimica
Koliko je narasla! Franka Batelić objavila preslatku fotku kćerkice: ''Visoka moja cura''
Enrique Iglesias objavio na Instagramu fotku iz djetinjstva
miljenik žena
Znate li tko je dječak s fotke? S ljubavi iz mladosti čeka četvrto dijete
zdravlje
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
zabava
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
LOL
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
CEO sve objasnio
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
sport
Tomislav Ivković o Luki Modriću: "Liječnici trebaju pregledati Luku Modriću. Kako je to moguće?"
Luka je čudo
Ikona u nevjerici: "Liječnici trebaju pregledati Modrića. Kako je to moguće?"
Istra 1961 pobijedila Varaždin 1:0 u 9. kolu SuperSport HNL-a
Ovo nema opravdanja
VIDEO Incident u Puli: Utakmica prekinuta zbog sramotnog vrijeđanja
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
tv
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
MasterChef: Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!"
OTKRIJTE VIŠE!
Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!" O kome se radi?
Kumovi: Ovo je divlji zapad, a on je šerif!
KUMOVI
Kumovi: Ovo je divlji zapad, a on je šerif!
putovanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Nestvarni prizor
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Po čemu su kruške bolje od jabuka
KRALJICE JESENI
Znate li po čemu su kruške zdravije voće i od jabuka?
Romina Knežić na proslavi 25 godina Nove Tv
Jednostavno, a upečatljivo
Dodir holivudskog glamura: Romina Knežić u haljini koja slavi ženstvenost i sjaji baš koliko treba
sve
Tomislav Ivković o Luki Modriću: "Liječnici trebaju pregledati Luku Modriću. Kako je to moguće?"
Luka je čudo
Ikona u nevjerici: "Liječnici trebaju pregledati Modrića. Kako je to moguće?"
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Joško Gvardiol ima novi imidž
Što kažete?
Žene, Joško Gvardiol više ne izgleda ovako! Promjena će vas iznenaditi
Janjeća koljenica
Metro donosi

Restoran Waldinger: Janjeća koljenica osječkog bisera koja se topi u ustima

Mekana poput duše, janjeća koljenica restorana Waldinger pravi je osječki dragulj koji već u prvom zalogaju sažima sve okuse Slavonije uz dašak suvremenosti. Svratili smo do njih kako bismo uživo doživjeli fuziju tradicionalnog i modernog i otkrili što se još sve kod njih fino kuha. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Janjeća koljenica Hrana i piće
    Metro donosi

    Restoran Waldinger: Janjeća koljenica osječkog bisera koja se topi u ustima

  • Izakaya Hrana i piće
    POKROVITELJ METRO

    Jedemo i pijemo: Asian fusion restoran u Zagrebu u kojem je novo i drukčije najveći atribut

  • Azijska hrana Hrana i piće
    Fini okusi Istoka

    Gdje pojesti dobru azijsku hranu u Zagrebu? Mjesta koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close