Ovaj tjedan ništa ne bacamo. Zapravo, planiramo tjedni jelovnik u kojem ćemo neke komponente jela moći koristiti više dana i tako ne samo uštedjeti na budžetu za hranu, već i smanjiti vrijeme koje provodimo u kuhinji.

Za početak tjedna i #MeatlessMonday predlažemo fini curry od gljiva sa savršeno kuhanom rižom. Predlažemo vam da danas skuhate više riže i tako si olakšate pripremu obroka u utorak kada je na rasporedu pržena riža.

Ako pravilno pohranite kuhanu rižu u hladnjaku, ostatke možete jesti i treći dan te s njima napraviti ukusne arancini kuglice.

Skuhate veće količine riže, držite je u hladnjaku i jedite čak tri dana na tri različita načina Skuhate veće količine riže, držite je u hladnjaku i jedite čak tri dana na tri različita načina (Foto: Shutterstock)

U četvrtak pečemo piletinu, a ostatke mesa iskoristit ćemo s obrokom planiranim u petak – tjesteninom s karameliziranim lukom. Napravite više karameliziranog luka nego što vam je potrebno kako biste u subotu mogli brzinski složiti lisnate tortice sa sirom i lukom.

Nedjelju smo ovoga puta rezervirali za ukusan cheesecake od kave i čokolade koji možete jesti više dana.

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam jednostavnih recepata za sedam dana u tjednu koji slijede.

Ponedjeljak, 4. 3. – Curry od gljiva s rižom

Curryji se rade od različitih vrsta mesa, ribe i plodova mora, a s obzirom na to da u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta živi otprilike trećina vegetarijanaca i vegana – u nekima dominiraju tek namirnice biljnog porijekla.

Ovaj je curry jedno od takvih jela. Glavni su mu sastojak gljive, točnije šampinjoni, a poslužuje se s kuhanom rižom i mekanim pogačama po imenu naan. Mi vam donosimo najlakši recept za curry od šampinjona.

Arancini kuglice od riže Arancini kuglice od riže (Foto: Shutterstock)

Utorak, 5. 3. – Pržena riža

Ako ste večer prije skuhali višak riže, ovaj recept za prženu rižu napravit ćete za svega 20-ak minuta. Rižu možete kombinirati s povrćem po želji, a vama prepuštamo odabir bjelančevina. Poslužiti se možete već kuhanim slanutkom iz konzerve, brzinski prepržiti trakice piletine, tofua ili ispeći jaja na oko. Na vama je da odlučite.

Srijeda, 6. 3. – Arancini kuglice

Arancini di riso su pržene loptice riže punjene sirom ili nekom drugom namirnicom. To tradicionalno talijansko jelo obično se priprema kada treba potrošiti višak rižota ili riže od prethodnog dana. Evo kako se priprema.

Piletina Piletina (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 7. 3. – Pečeno pile

Odvojite vrijeme i ispecite pile u komadu. Za savršenu hrskavu koricu ne treba vam mnogo sastojaka – tek dvije namirnice. Pečenu piletinu možete poslužiti na kruhu, uz krumpir, tjesteninu… mogućnosti su brojne. Napravite veće količine pečenog mesa, kako biste dio mogli pojačati skromni obrok koji smo isplanirali za petak.

Petak, 8. 3. – Tjestenina s karameliziranim lukom + ostaci pečene piletine

Da biste odgovarajuće karamelizirali luk potrebno je oko 40 minuta do sat vremena pirjanja na laganoj temperaturi. Napravite veću količinu karameliziranog luka u petak i s njime pripremite ovu finu tjesteninu. Količina luka koja vam preostane u petak, iskoristite za tortice od lisnatog tijesta u subotu.

Cheesecake od kave i čokolade Cheesecake od kave i čokolade (Foto: Shutterstock)

Subota, 9. 3. – Tortice od lisnatog tijesta s karameliziranim lukom

Tortice od lisnatog tijesta s karameliziranim lukom i kozjim sirom brzi su međuobrok koji će se svidjeti mnogima. Riječ je o vegetarijanskom jelu za koji vam je potrebno svega pet sastojaka. Pogledajte ovdje kako se rade.

Nedjelja, 10. 3. – Cheesecake od kave i čokolade

Kava i čokolada duet je koji je izašao iz kulinarskog raja. Ove namirnice uljepšat će i okuse klasičnog cheesecakea bez pečenja. Umjesto smrvljenog keksa koji je obično baza mnogih torta od sira, napravite nešto zdraviju verziju od oraha i svježih datulja. Imamo recept!

Brzo su gotova, a većinu sastojaka vjerojatno imate kod kuće: 7 jela za svaki dan ovog tjedna Rezanci sa svinjetinom Tuna sa špagetima Balela salata +0 Dal od crvene leće

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju