Ovaj laki recept postat će vaš kućni hit za brzi međuobrok, ukusno predjelo ili party zalogaje o kojima će se pričati. Za ove hrskave vegetarijanske jastučiće treba vam samo pet sastojaka i baš nikakvo iskustvo u kuhinji.
Možete ih pripremiti i unaprijed – tako da zamrznete nadjeveno tijesto i jednostavno ga ispečete kada poželite. Dobit ćete trostruku količinu karameliziranog luka pa možete utrostručiti količinu ostalih sastojaka ako primjerice čekate goste, a osnovna količina namirnica u receptu bit će dovoljna za četiri porcije.
Sastojci za lisnato tijesto s karameliziranim lukom i kozjim sirom:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 1/3 pripremljenog karameliziranog luka
- 200 g kozjeg sira, narezanog na ploške
- 4 grančice timijana
- maslinovo ulje
- orašasti plodovi, za ukras
Za karamelizirani luk
- 50 g maslaca
- 12 srednjih glavica luka
- 1 čajna žličica šećera
Priprema za lisnatog tijesta s karameliziranim lukom i kozjim sirom:
- Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva.
- Otopite maslac u velikoj dubokoj tavi i dodajte luk. Poklopite i lagano kuhajte oko 10 minuta, dok ne omekša. Maknite poklopac, dodajte šećer pa kuhajte 15-20 minuta uz miješanje dok sva tekućina ne ispari i luk ne poprimi zlatnu boju. Podijelite u tri serije. Ohlađeni karamelizirani luk možete čuvati u hladnjaku do pet dana ili u zamrzivaču do mjesec dana.
- Tijesto izrežite na četiri pravokutnika i stavite na lim za pečenje. Nožem urežite okvir oko 1 cm od ruba tijesta. Žlicom stavite luk u sredinu svakog pravokutnika, zagladite pa pospite sirom i majčinom dušicom.
- Poškropite nadjeveno tijesto uljem i pecite 15 do 20 minuta, dok se sir ne otopi, a tijesto ne naraste i ne dobije lijepu boju.
- Ukrasite grubo drobljenim orašastim plodovima i poslužite toplo.
Idealne uz pivo: Talijanske rolice s kobasicama i tikvicama kao stvorene za kućna druženja +2