Nasi Goreng je popularna indonezijska pržena riža, čije ime znači upravo “pržena riža“, a obično se poslužuje s jajem na oko i svježim povrćem. Recept je jednostavan, a priprema brza i nećete trebati nikakve neobične sastojke.

Zapravo, tradicionalno se Nasi Goreng priprema sa suhim škampima ili bar s pastom od škampi, ali jelo će – provjereno – biti vrlo ukusno i bez toga. Ipak, ako budete u prilici, ne propustite kušati i izvornu verziju. Dok škampi nisu obavezni, riža skuhana dan ranije jest. Naime, pržena riža neće ispasti dobro ako radite s toplom i svježe kuhanom rižom.

Poseban okus riži dat će kecap manis, slatki sojin umak. Ako ga ne možete naći u trgovini, vrlo jednostavno ćete ga napraviti sami.

Stavite u posudu na laganu vatru u istom omjeru soja-sos i smeđi šećer i kuhajte dok se tekućina ne reducira i dok smjesa ne postane gusta poput sirupa ili meda.

Piletinu iz ovog recepta možete zamijeniti nekim drugim izvorom proteina, a uz karameliziranu rižu odlično će pasati kozice, tofu, govedina i svinjetina.

Vrijeme pripreme: 20 minuta.


Sastojci za Nasi Goreng:

PILETINA

  • 1 žlica ulja
  • 150 g pilećih prsa, tanko narezanih (ili drugih proteina)
  • 1 žlica kecap manisa

RIŽA

  • 1,5 žlica ulja
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žličica čili papričice, sitno nasjeckane
  • 1 glavica luka, mala, narezana na sitno
  • 3 šalice kuhane bijele riže, jedan dan stare i hladne
  • 2 žlice kecap manisa
  • 2 žličice paste od račića, po želji

PRILOZI (PO IZBORU)

  • 4 jaja, na oko
  • 1 mladi luk, narezan na ploške
  • rajčica i krastavac, narezani na kriške

 

Priprema Nasi Gorenga:

  1. Zagrijte ulje na jakoj vatri u velikoj tavi ili woku.
  2. Dodajte čili-papričicu i češnjak, a nakon nekoliko sekundi i luk. Pirjajte 1 minutu.
  3. Ubacite piletinu, kuhajte dok ne pobijeli, zatim dodajte 1 žlicu kecap manisa i kuhajte još 1 minutu ili dok se piletina ne skuha.
  4. Dodajte rižu i 2 žlice kecap manisa. Kuhajte, neprestano miješajući, 2 minute dok se umak ne reducira i dok se riža ne počne karamelizirati.
  5. Poslužite, ukrašeno i s prilozima po želji.

 

  Na karipski način: Recept za sočne i osvježavajuće kozice s rižom Karipske kozice s rižom Karipske kozice s rižom Karipske kozice s rižom +3 Karipske kozice s rižom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju