Nasi Goreng je popularna indonezijska pržena riža, čije ime znači upravo “pržena riža“, a obično se poslužuje s jajem na oko i svježim povrćem. Recept je jednostavan, a priprema brza i nećete trebati nikakve neobične sastojke.
Zapravo, tradicionalno se Nasi Goreng priprema sa suhim škampima ili bar s pastom od škampi, ali jelo će – provjereno – biti vrlo ukusno i bez toga. Ipak, ako budete u prilici, ne propustite kušati i izvornu verziju. Dok škampi nisu obavezni, riža skuhana dan ranije jest. Naime, pržena riža neće ispasti dobro ako radite s toplom i svježe kuhanom rižom.
Poseban okus riži dat će kecap manis, slatki sojin umak. Ako ga ne možete naći u trgovini, vrlo jednostavno ćete ga napraviti sami.
Stavite u posudu na laganu vatru u istom omjeru soja-sos i smeđi šećer i kuhajte dok se tekućina ne reducira i dok smjesa ne postane gusta poput sirupa ili meda.
Piletinu iz ovog recepta možete zamijeniti nekim drugim izvorom proteina, a uz karameliziranu rižu odlično će pasati kozice, tofu, govedina i svinjetina.
Vrijeme pripreme: 20 minuta.
Sastojci za Nasi Goreng:
PILETINA
- 1 žlica ulja
- 150 g pilećih prsa, tanko narezanih (ili drugih proteina)
- 1 žlica kecap manisa
RIŽA
- 1,5 žlica ulja
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žličica čili papričice, sitno nasjeckane
- 1 glavica luka, mala, narezana na sitno
- 3 šalice kuhane bijele riže, jedan dan stare i hladne
- 2 žlice kecap manisa
- 2 žličice paste od račića, po želji
PRILOZI (PO IZBORU)
- 4 jaja, na oko
- 1 mladi luk, narezan na ploške
- rajčica i krastavac, narezani na kriške
Priprema Nasi Gorenga:
- Zagrijte ulje na jakoj vatri u velikoj tavi ili woku.
- Dodajte čili-papričicu i češnjak, a nakon nekoliko sekundi i luk. Pirjajte 1 minutu.
- Ubacite piletinu, kuhajte dok ne pobijeli, zatim dodajte 1 žlicu kecap manisa i kuhajte još 1 minutu ili dok se piletina ne skuha.
- Dodajte rižu i 2 žlice kecap manisa. Kuhajte, neprestano miješajući, 2 minute dok se umak ne reducira i dok se riža ne počne karamelizirati.
- Poslužite, ukrašeno i s prilozima po želji.
Na karipski način: Recept za sočne i osvježavajuće kozice s rižom +3