Pole od krumpira tradicionalno su ličko jelo koje, kao što i ime govori, obuhvaća polovice krumpira koje se peku u pećnici s komadićima finog špeka ili bez njega.

I ne, nema tu nikakve filozofije s receptom – tajna je u krumpiru. Ako ne možete nabaviti onaj lički, nemojte se ni truditi s polama.

Sastav tla i klima utječu na božanstveni okus ličkog krumpira, koji ima više škroba, vitamina i minerala u odnosu na većinu drugog dostupnog krumpira.

Krumpir Hrana i piće Francuski krumpir: Recept za kultno jelo iz 80-ih koje se lako priprema

Ne čudi stoga što je lički krumpir zaštićen u Europskoj uniji, odnosno upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Sastojci:

1 kg ličkog krumpira
sol po želji
komadići špeka po želji

Priprema:
1. Dobro operite lički krumpir s korom i narežite ga na polovice po dužini.

2. Posolite krumpir po želji.

3. Stavite ga u lim za pečenje tako da kora bude okrenuta prema dolje.

4. Pecite krumpir u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 50 minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Krumpir Hrana i piće Čas posla: Hrskavi krumpiri iz tave s češnjakom i peršinom

5. Petnaestak minuta prije kraja pečenja na krumpir možete dodati kriške slanine te tako sve zajedno zapeći.

6. Pole od krumpira možete poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz meso, kobasice, sir, češnjak i ajvar. Ako ga niste zapekli sa špekom, poslužite ga vrućeg s komadićima maslaca ili kiselim vrhnjem. Dobar tek!