Iako svima na spomen francuskih gradova na pamet padne prvo Pariz, a zatim gradovi Azurne obale, područje Lyona je drugo po veličini u Francuskoj, s nešto više od 2 milijuna stanovnika uključujući okolicu.

Čim stignete, uvjeriti ćete se brzo u svu ljepotu grada, a svi oni koji vole jesti, bez daha će ostati kada vide nekoliko restorana ocijenjenih prestižnim Michelinovim zvjezdicama. Također, svi oni željni kulture i muzeja sreću će pronaći čim posjete prirodoslovni muzej ovog, poprilično futurističkog izgleda.

>> 'Top modeli': 10 najfotografiranijih građevina svijeta

Stari dio Lyona, leži između brežuljaka Fourviere i Croix – Rousse i cijeli je pod zaštitom UNESCO – a. Njegove uske ulice isprekidane su raznim prolazima kojima su se nekad služili trgovci svilom dok je gradom bilo razmješteno na stotine tkalačkih stanova. Danas je međutim, novi Lyon, moderan i prilično urban grad.



Kako do tamo

Najbolje vlakom, i to iz Pariza. Nakon što niskobudžetnim letom odletite u glavni grad Francuske i tamo provedete nekoliko dana, ukrcajte se na vlak i pravac Lyon. Jasno, isto tako možete i do Londona pa Eurostarom do Lyona, ali možete i uzeti avion direktno za Lyon.

Gdje odsjesti

Ako vam novci nisu problem, preporučujemo smještaj u Cour des Loges u samom srcu grada. 61 soba koja odiše renesansnim šarmom, bojama i luksuzom zadovoljiti će svakog, a ovo zadovoljstvo ćete platiti od 230 € na više.

Hotel Okko Lyon Lafayette nešto je jeftiniji, a u sobama ćete naći hranu, grickalice i filmove. I on se nalazi na dobroj lokaciji, a noćenje će vas izaći 150 €. I za kraj, preporučujemo Hotel de la Croix – Rousse, malo dalje od centra, ali s potpuno novo uređenim sobama s pristupom Internetu. Cijena, 75 € po noći. Naravno u Lyonu postoji i mnoštvo povoljnih hostela u kojima ćete jednako tako moći uživati.



Što vidjeti (nulti dan)

Ako pretpostavimo da u grad dolazite u popodnevnim satima, prvo što preporučujemo je odlazak na dobru kapljicu u La Cave des Voyageurs. Radi se o wine baru, a čaša će vas koštati od 4 eura na više. Nakon dobrog vina otiđite na večernju šetnju gradom i pojedite nešto od francuske kuhinje u Daniel et Denise Saint – Jean.

Prvi dan

Nakon što se dobro naspavate posjetite tržnicu Paul Bocose. Priuštite si neki dobar sir, ali i tripice te fino vino. Poslije se zaputite prema Rhoni sve dok ne dođete do obale Saone. Tamo uzmite 'vaporetto', koji će vas voziti rijekom 30 – ak minuta, sve do trga Nautique.

Desetak minuta hoda i stvoriti ćete se kraj veličanstvenog prirodoslovnog muzeja, a nakon što se u njemu zadržite par sati pojedite nešto u 'brasseriji'. Vratite se brodom natrag, još malo 'prolandrajte' gradom i večerajte u nekom od restorana ocijenjenih Michelinovom zvjezdicom.



Drugi dan

Odite do metro stanice Vieux Lyon. Od tamo uzmite uspinjaču i krenite u razgledavanje bazilike Fourviere iz 19. stoljeća. Unutrašnjost je ukrašena mozaicima, a ono što posebno oduševljava je drvena skulptura Djevice Marije.

Nakon crkve, prošećite do impresivnog amfiteatra i gotičke katedrale koja se ponosi astronomskim satom iz 14. stoljeća. Prije odlaska kući popijte kavu negdje uz rijeku kako bi vam Lyon ostao u još ljepšem sjećanju!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju