10. Budimpešta, Mađarska - Bazilika sv. Stjepana
Bazilika sv. Stjepana u Budimpešti ima istu visinu kao i parlament (96 m) i u njoj se nalazi mumificirani ostaci prvog mađarskog kralja, Stjepana I. To je treća crkva po veličini u Europi.

9. Buenos Aires, Argentina – Caminito
Caminito (barrio La Boca), mala je pješačka ulica u La Boci velikog kulturnog i turističkog značaja, poznata i po slavnom istoimenom tangu. 1959. je proglašena 'ulicom muzejem'. Čuvene raznobojne kuće genoveških imigranata pod državnom su zaštitom kao kulturno nasljeđe.

8. Firenca, Italija - Uffizi
Uffizi se nalazi na uglu trga Piazza della Signoria, trga u središtu Firence koji je stoljećima bio od presudne važnosti za građanski život i vlast. Na trgu se nalazi "Neptunova fontana" (Bartolomeo Ammanati) građena od 1563.-1565., koja još uvijek radi na stari rimski vodovod, a tu je Michelangelov David.

7. London, Engleska - Trafalgar Square

Atrakcija iz centra Londona. Cijeli trg prepun je detalja koji bi vrlo vjerojatno i samostalno mogli ući na ovu listu. 



6. Venecija, Italija - Ponte dell’Accademia

Akademijin most je jedan od četiri mosta koji premošćuju Kanal Grande u Veneciji. To je najjužniji venecijanski most koji povezuje San Marco i Dorsoduro, i omogućuje dostupnost do Galerije.

5. Istanbul, Turska – Maiden’s Tower
Ovaj toranj smješten je u kanalu bliže Azijskoj strani Istanbula, a oko njega se vežu brojne priče i legende. Danas je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija Istanbula koju svakako valja posjetiti ako ste u ovom gradu više od tri dana!

4. Paris, Francuska – Eiffelov toranj
Jedna od najpoznatijih građevina svijeta nastala je povodom Svjetske izložbe koja se u Parizu održala 1889. godine. Iako su građani Pariza bili protiv "metalnog rugla", toranj na istom mjestu stoji i danas te duševljava turiste iz cijeloga svijeta.

3. Barcelona, Španjolska – Park Güell
Djelo Antonija Gaudija, poznatog dizajnera interijera i dekoratera koji je poznat po brojnim arhitektonskim zdanjima Barcelone. Ukratko - genij.



2. Rim, Italija – Trinità dei Monti

Španjolske stube se nalaze u Rimu, na Španjolskom trgu. To je jedno od najpoznatijih otvorenih stubišta na svijetu. Na Španjolskom trgu, na dnu stuba, nalazi se Berninijeva fontana Barcaccia, koju je dizajnirao 1627. godine.

1. New York City, New York – Guggenheim Museum

Muzej Solomona R. Guggenheima, do 1952. godine poznat samo kao Guggenheim, muzej je moderne umjetnosti na Petoj aveniji u New Yorku (SAD), s pogledom na Central Park. Zakladu Solomona R. Guggenheima i muzej apstraktne umjetnosti utemeljio je 1939. god. američki industrijalac i sakupljač umjetnina osobno. Zgodno za gledanje dok jedete hot dog u Cental parku!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju