Ah ta hrana. Koliko puta vam je žena, majka, zaručnica, djevojka ili ljubavnica rekla kako ne zna što će kuhati danas ili sutra? Siguran sam da ste puno puta čuli tu rečenicu, i naravno na takvo pitanje nema pravilnog odgovora.

Jer što god da mi muškarci zaželjeli naše bolje polovice naći će neku zamjerku našem odabiru jer sigurno nam to nije dobro za kolesterol, ionako nam je škemba do koljena, zbog toga ćemo imat visoki krvi tlak, bla bla bla i još mnogi drugi razlozi. No tu smo da uskočimo i pomognemo, ne nećemo vam kuhati, ali napravili smo malo istraživanje.

Stoga, zašto ne bi iznenadili svoje 'mačke' i na njihovo pitanje 'što kuhati' izvukli as iz rukava i odveli je na mesnu platu? Siguran sam da na to neće imati prigovora. Preko vikenda smo malo lutali Zagrebom i saznali koji restorani imaju najbolje mesne plate u ponudi. Evo top 3 iz našeg pohoda.

Makedonski restoran 'Sveti Nikola'

Tradicionalna Makedonija u samom centru Zagreba. Što drugo reći o restoranu u kojem će vam poslužiti fenomenalnu mesnu platu uz zvukove narodnih makedonskih nota. Mesna plata koju smo imali prilike isprobati uključivala je 6 komada mesnih uštipaka, pohane pileće prstiće sa sezamom, četiri komada svinjske vratine na žaru, pečeni krumpir i gravče na tavče.

Kako god da okrenuli teško da ovo mogu pojesti samo dvije osobe pa preporučam da iskoristite priliku i počastite punice te tako osvjetlajte svoj obraz tik pred božićne blagdane. Nakon što se dobro najedete iskoristite zvukove truba i zavrtite ženu i svojim plesnim umijećem izujte je iz cipela.

Maredo grill

Ni sam arhitekt Ante Vrban nije slutio kakav će odjek imati Maredo gril na zagrebačkoj gastro sceni dok ga je dizajnirao. Ovaj restoran, koji posluje od 2008. godine, koncipiran je kao restoran s tradicionalnim jelima u moderno uređenom ambijentu. I ovdje smo isprobali mesnu platu koja se sastojala od deset ćevapa, dva šiš ćevapa, dva ražnjića, dviju pljeskavica, dva mesna uštipka, pilećeg batka, dva pileća prsa sa žara i jedan komad vratine sa žara s prženim krumpirom kao prilogom.

Teška srca priznajem, ali ni ovu platu ne bi mogla pojesti dvojica kršnih momaka, a kamoli vi i vaša bolja polovica tako da uzmite u obzir da sa sobom povedete i prijatelje te se dobro zabavite uz čašicu vina i ugodno društvo. Mali savjet, srijedom Maredom drmaju tamburaši, tek toliko da znate.

Barell

Tek nekoliko minuta lagane vožnje izvan centra Zagreba nalazi se restoran Barell koji hranu priprema od najkvalitetnijih domaćih namirnica sve samo kako bi svojim gostima pružili jedinstven gastronomski doživljaj. No po čemu su toliko posebni? Mesna plata je bila definitivno za prste polizat.

Rolana piletina u špeku punjena mozzarelom i tikvicama, juneće pljeskavice punjene kozjim sirom i povrćem, juneći ćevapčići, country steak zapečen u krušnoj peći, domaće kobasice i sve to u kombinaciji s domaćim krumpirom, njokima i kroketima. Moram priznati da me se najviše dojmio country steak zapečen u krušnoj peći. Milina okusa mesa koje se doslovno topi u ustima.

Eto, mi smo se izvrsno proveli i dobro najeli u svakom od ovih restorana, a zbog posebnih ponuda nismo  ni puno potrošili. Na vam je sada samo da izvedete svoje ljepotice i oduševite ih poznavanjem gastro scene Zagreba.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju