• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Hit-konoba na našem nenaseljenom otoku, koja je počela s nekoliko odbačenih stolova i posuđenim tanjurima

Devet vrhunskih kuhara proslavilo je četvrt stoljeća od otvorenja restorana Fešta na nenaseljenom otočiću Žutu i pokazalo kako se od plave ribe može napraviti gozba za pamćenje.

Nika Borovac 11.09.2018 10:26 komentari
viber Created with Sketch.
Fešta
Fešta (Foto:Nikola Zelmanović)

Galerija Fešta na Žutu - 31 40 Fešta na Žutu - 30 40 Fešta na Žutu - 29 40 Vrhunska ekipa 40

U trendu Kviz općeg znanja - 2 15 pitanja Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Tonga - 3 Sto ljudi... Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu

Kornatski otočić bez stalnih stanovnika, struje i vode, nautičari i lovci na divlje oaze u moru masovnog turizma ponovno otkrivaju svake godine. Kad utihne zima, plove na Žut po čuvanu tajnu o zalascima sunca koji se ne mogu prepričati, mirisima smokve i masline, toplini kamena i igri sunca na površini u koje se može zuriti satima.

Tom je nebrušenom blagu u ratno vrijeme, prije 25 godina, obitelj Mudronja odlučila pružiti novu dimenziju otvaranjem restorana Fešte. Trebalo je mudrosti i hrabrosti za realiziranje vizije u kojoj se konture vrhunskog restorana isprepliću s netaknutom prirodom. Tada nitko nije mogao znati da će zvuk detonacija oko Zadra zamijeniti zvonko sudaranje čaša i gitara koje odaju počast hedonističkom putovanju.

Povodom velike proslave koja je okupila ponajbolje domaće i strane chefove vlasnik restorana Mirko Mudronja prisjetio se početaka na Žutu. Kako je njegov otac još 1975. „namirisao“ da bi kornatski otočić na kojem je uzgajao masline mogao postati plodno tlo za robinzonski turizam, sagradili su dvije sobe za obitelj i treću za turiste, ako ih bude.

Tri generacije vlasnika Tri generacije vlasnika (Foto: Nikola Zelmanović)

17 godina kasnije otok su posjećivali tek rijetki Talijani koji bi ostajali po tri-četiri dana i jeftino jeli, a godinu kasnije otvorila se Fešta.
„Nitko od prijatelja, pa čak ni rođaci nisu podržali moju ideju – govorili su da moraš biti lud ako želiš otvoriti restoran na Kornatima te da bi mi bilo pametnije to učiniti u Zadru. No potvrdilo se da je moja vizija bila ispravna“, priča nam vlasnik, koji po struci nije ugostitelj nego komercijalist.

Morska glazba Morska glazba (Foto: Nikola Zelmanović)

Prisjetio se početaka s nekoliko odbačenih stolova i tridesetak posuđenih tanjura, kao i roštilja koji je više kuhao ribu nego pekao. Danas ima 35-40 zaposlenih kuhara, konobara, mornara i ostalih članova „žute flote“ koja se brine za dvjestotinjak gostiju, kao i kompletnu infrastrukturu.

U ribolovu... U ribolovu... (Foto: NB)

Četvrt stoljeća od otvorenja na Žutu ponosno stoje agregati i desalinizatori, glamurozni šatori dizajnirani poput ljupkih hotelskih soba s terasom koja gleda na tirkizno more, lounge bar, prostor za masažu, tuševe i toalet kakvim bi se ponosio i luksuzni restoran u kakvom velegradu. Akvarij s rakovima i vlastiti vinski podrum također su samo neki od djelića ponude koja čini slagalicu Fešte.

Djed i unuk Djed i unuk (Foto: Nikola Zelmanović)

Gosti koji ne očekuju ekskluzivu iznenade se kad čuju da je u ponudi gotovo 600 etiketa, a cigare i žestoka pića također pronalaze svoje poklonike. Pet agregata za struju te pročistači otpadnih voda kapaciteta od dva vagona dnevno samo su neke od impresivnih brojki.

Morska smočnica Morska smočnica (Foto: NB)

Gosti koji pristižu često nisu svjesni da dolaze na otok koji dugo nije imao ništa osim ovaca, maslina i kamena - a njihov je broj još značajniji kad se uzme u obzir to što do Žutog nema trajektne linije. Znaju se i požaliti na cijene zaboravljajući kako nisu u Zadru ili Šibeniku. Uz sve ostale troškove, za potrebe restorana potroši se oko 50 tisuća litara nafte godišnje, što itekako košta.

„Iz ove perspektive, naši počeci bili su smiješni i suludi, ali upornost se isplatila. Ništa nismo znali o ugostiteljstvu, ali nismo odustajali. Vjerovali smo u uspjeh“, priča Mirko sa sjajem u očima.

Mirisi ribe i dima Mirisi ribe i dima (Foto: Nikola Zelmanović)

Misiju vlasnika Mirka Mudronje entuzijastično goni i sin Krešimir zaokružujući priču o vrhunskoj gastronomiji i bijegu u autentičnost. Obiteljska iskrenost izvire iz svakog tanjura i čaše, a slijedite li tragove okusa i mirisa, put će vas odvesti do vrtova i poljoprivrednih gospodarstava kornatskog arhipelaga. Od 350 stabala oblice rade ekološko ulje koje koriste u restoranu i prodaju gostima. Domaći je i pekmez, a svaki dan kuhinja miriše na domaći kruh. I to kakav kruh! Fetom za fetu, poželite da doručak nikada ne završi. Još uz prava, žuta jaja ili med i pogled na more – za sreću dovoljno.

Marin Nekić - čarobnjak za koktele Marin Nekić - čarobnjak za koktele (Foto: Nikola Zelmanović)

No tu su i kefir, jogurt pa skuta, a ništa iz dućana. Slasne zdjelice s kozjim jogurtom, jabukom i cimetom, vafli s avokadom i kozicama, tost s ponekim čarobnim sastojkom te pršut od cipla, sušeni morski pas ili hobotnica čine jutra na Žutu neponovljivima.

> Kuća u kojoj spavate besplatno, ako se do nje možete popeti!

A pričekate li do ručka, chef Zoran Jajec pokazat će vam sve što zna. Kušate li velike i male ribe i rakove, senzacije poput tripica od grdobine, priljepaka s komoračem i cvijetom motra što raste na obližnjem kamenu, sočne lignje na sušenom grašku, brudet od krinje s njokima od boba ili hobotnicu iz krušne peći… teško ćete ostati ravnodušni.

Vrhunska ekipa Vrhunska ekipa (Foto: Nikola Zelmanović)

Kako bi se proslavio put od nekoliko stolova i posuđenih tanjura do zvijezda, na „srebrnom piru“ fešte sa chefom Zoranom svoje noževe za ribu ukrstilo je devet vrhunskih kuhara. Tom Gretić, David Skoko, Hrvoje Zirojević, Dino Galvagno i Josip Vrsaljko palili su i žarili Feštom uz Michelinove zvijezde Felicea Sgarru, Massima Camiu, Giuseppea Costu, Cristiana Torsiella i Vinoda Sokara.

Fešta na Žutu - 4 Fešta na Žutu - 4 (Foto: Nikola Zelmanović)

No bez obzira na velika imena i brojne goste, u tavama i loncima nisu se našla škrpina, kovač niti brancin, nego skromnije srdele, morski pas, gof, ugor… Tema plave ribe i ribe dubokog mora u vrhunskoj gastronomiji imala je za zadaću upozoriti kako polako, ali sigurno ostajemo bez naših hraniteljica te ako želimo sačuvati raznolikost morskog života, treba stati na mrežu. Senzacijama na tanjuru kuhari iz Hrvatske dokazali su kako male (i nešto veće) plave ribe u vještim rukama mogu biti dostojne svake gozbe.

David Skoko David Skoko (Foto: Nikola Zelmanović)

David Skoko, poznati chef koji se više od desetljeća zalaže za upotrebu namirnica koje imamo nadohvat ruke u morskoj smočnici, pritom ukazujući na brojne nebuloze koje muće ribare i ugostitelje, naglasio je kako se plava riba kod nas ne cijeni dovoljno.

> Drukčiji od drugih: Hit-mjesto u Korčuli za ljubitelje janjetine i domaćih njoka

Napomenuo je kako se prevelik dio izvozi, što je šteta jer je izrazito kvalitetna i ima ogroman potencijal u hrvatskoj gastronomiji. A da se može jesti lokalno, dobro i maštovito flota gostujućih kuhara dokazala je svakim novim tanjurom – iznenađujući posjetitelje koji su došli kao gosti, a otplovili kao ambasadori malog „žutog“ otočića u tirkiznom moru.

  • #gdje sjesti
  • #žut
  • #festa
  • #kornati
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu
Privatni spa uz šumu i potpunu tišinu: Bijeg kakav nam svima ponekad treba
Kuća za odmor Forest
Privatni spa uz šumu i potpunu tišinu: Bijeg kakav nam svima ponekad treba
Kralj božićnih kolača: Isprobali smo tiramisu panettone, a evo i dojmova...
Topi se u ustima
Kralj božićnih kolača: Isprobali smo tiramisu panettone, a evo i dojmova...
Gdje dočekati 2026.? Crno jajve vam donosi tri novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Doček Nove
Gdje dočekati 2026.? Crno jaje vam donosi tri povoljna novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Čokoladni kolač s čokoladnim ganacheom recept
Tako dobro
Najlakši recept za čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom – baš je ekstrasočno i fino
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Sto ljudi...
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Objavljena fotografija ubojice iz Međimurja
Potraga
Objavljena fotografija ubojice: Traže ga u dvije države, policija upozorila građane
Detalji ubojstva u Međimurju: Preminula žena bila je majka troje djece i trudna
"Sestri se bore za život"
FOTO Svjedoci brutalnog ubojstva trudne žene u šoku: "Scene su bile neopisive, neopisive, ne može vam to opisati čovjek!"
Užas na istoku Hrvatske! U rijeci pronađeno tijelo
Policija na terenu
Užas na istoku Hrvatske! U rijeci pronađeno tijelo
show
Aleksandra Milinković Dadić čeka prvo dijete s trenerom Vatrenih Marinom Dadićem
baš divno!
Hrvatska voditeljica i kondicijski trener Vatrenih čekaju prvo dijete: ''Level up!''
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Šime Elez se ošišao
kako vam se čini?
Pogledajte kako je markantni Šime izgledao ranije, fotke će iznenaditi mnoge!
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
Stalno ste umorni i natečeni?
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Impresivno!
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Samo oni s mirnom glavom i brzim mozgom briljiraju u ovom kvizu
Pokažite što znate!
Samo oni s mirnom glavom i brzim mozgom briljiraju u ovom kvizu
tech
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
Sve veći problem
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
sport
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
ŠTO KAŽETE NA GRUPU?
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Slažete se?
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što misli o Vatrenima
dalić otkrio
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što iskreno misli o Vatrenima
tv
U dobru i zlu: Večeras u seriji "U dobru i zlu": Presuda koja će promijeniti sve
U DOBRU I ZLU
Večeras u seriji "U dobru i zlu": Presuda koja će promijeniti sve
Skrivena sudbina: Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
SKRIVENA SUDBINA
Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
MasterChef: Platinasta kartica večeras je na meti troje izazivača koji će kuhati po nepotpunim receptima!
ČITANJE IZMEĐU REDAKA
Platinasta kartica večeras je na meti troje izazivača koji će kuhati po nepotpunim receptima!
putovanja
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
što dalje?
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
neočekivan kupac
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
lifestyle
Recept za linzer pitu
Jednostavno je
Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta
Nina Badrić u visokim lakiranim čizmama
Lakirani model
Nina Badrić: Ženstvene čizme koje najbolje izgledaju kada se nose uz minicu ili uske hlače
Efektne čizme s visokom potpeticom iz ponude trgovina
MALO SJALA I GLAMURA
Ma, predobre! 12 čizama koje bismo voljeli dobiti od sv. Nikole
sve
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
ŠTO KAŽETE NA GRUPU?
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
Recept za linzer pitu
Jednostavno je
Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Slažete se?
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Cynic u Martićevoj - 16
Odlična ponuda

Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

Cynic pogođenom atmosferom i konceptom otkriva točno što je Zagrebu nedostajalo. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Restoran 1444, Mokrice Aktualno
    Doživljaj za nepce

    Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!

  • Cynic u Martićevoj - 16 Hrana i piće
    Odlična ponuda

    Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

  • Harry’s Piccolo u Spinnakeru Hrana i piće
    Harry's Piccolo

    Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close