Kuharski tim ne može funkcionirati ako ne nastupa kao složni bend, a upravo je dobra energija četiriju vještih kuhara i prije svega prijatelja tajno oružje novootvorenog restorana na Savici. Domagoj Ivanjko, Damir Bajo, Mihovil Roso i Zvonimir Štrk stoje iza Casual Urban Eateryja na Savici, kvartovske zalogajnice u kojoj se dobro jede po pristupačnim cijenama. Svaki od četiriju mušketira Savice ima svoj prepoznatljivi potpis i vještine koje se sinergijom umijeća sastaju u skladnim, ali nikako predvidljivim tanjurima.

"Upoznali smo se u Rougemarinu, ali s vremenom je svatko otišao svojim putem. Roso je radio u New Yorku, Damir je bio šef kuhinje u Johannu Francku, a ja sam kuhao na privatnim jahtama, priča Domagoj Ivanjko, dodajući kako im se Štrk koji je radio u Mundoaki pridružio kasnije. Kuhajući na jahti, izvježbao je organizacijske sposobnosti i postao snalažljiviji jer je trebalo kuhati u najrazličitijim uvjetima. 

Tuna tartar Tuna tartar (Foto: NB)

Četiri mlada kuhara spaja ljubav prema nepretencioznoj kreativnoj kuhinji koja svakog dana mijenja svoje lice, ovisno o tome što tržnica daje.

"U kuhinji svatko daje svoju ideju pa razvijamo recept, testiramo ga i uglavnom se igramo dok ne dobijemo ono što želimo. Dugo smo radili skupa, dobro se poznajemo, pa nam je lako iskomunicirati što želimo“, priča Damir.

> Gelati d'Oro Premium: "Zlatni" sladoledi s Krka u kojima nema mlijeka, glutena, šećera...

Uz darove prirode koji ponesu chefove da svakoga dana skuhaju nešto novo za dušu i gušt nastaju jela koja su već pronašla svoj put do gostiju. Ploča s dnevnom ponudom ispisuje se gablecima poput primjerice variva od poriluka sa suhim mesom, svinjskih šnicli u umaku od bijelog vina i češnjaka s restanim krumpirom te piletine u curry umaku s jasmin rižom i fantastičnim prženim slanutkom koji bi se mirne duše mogao grickati uz film umjesto kokica.

U Savici se gotovo sve radi od nule. Sami rade majonezu, fermentiraju češnjak, tostiraju i melju sastojke za začinske mješavine, pripremaju meso i nekoliko dana prije pripreme na raznovrsne načine, a ulje se infuzira komoračem, pečenom mrkvom… Maslinovo ulje stiže s Krka, a na vinskoj karti imaju ponešto iz svake hrvatske regije.

Pazi se na detalje Pazi se na detalje (Foto: NB)

"Svi rade sve, ali svaki od nas ima nešto u čemu je dobar. Roso je stručnjak za obradu mesa, Damir zna s ribom, a Zvonimiru leži azijska kuhinja“, dodaje Ivanjko.

Ponuda à la carte nešto je hrabrija, no ne brinite ako ne govorite sve kulinarske jezike - domaćini će strpljivo i opušteno objasniti kako izgleda azuki grah, a kojeg su oblika pappardelle, što je to beurre-blanc, bisque, aioli, miso čips ili lemon curd. Zasad su od predjela na jelovniku buncek terina i tuna tartar koji nikako ne treba preskočiti. Veliko jelo u malom miriše na crni češnjak i more, a košta tek 30 kuna. Među "glavnijim" jelima tuna se druži sa sitnim crnim grahom, a vrijedan je kušanja i losos s kvinojom, slanutkom i kiselicom. Ima tu i bifteka na rižotu s kremom od camemberta, prahom od cikle i mikrozelenjem, piletine s kroketima od sira na kremi od buče i drugih divota. Pozornost plijeni i osvježavajuća krema od limuna s prhkim tijestom i meringom.

Džin tonik s pupoljcima Džin tonik s pupoljcima (Foto: NB)

Ubrzo se očekuje i nova karta na kojoj će se naći gnudi, gyoze punjene svinjetinom, domaći kruh, specijaliteti od palamide i trilje te još pokoje iznenađenje. S vremenom će pristizati školjke s Pelješca, mućkat će se kokteli i cijediti voće za zdrave sokove. Već sad imaju kvalitetan džin i tonik sa svježim začinskim biljem ili dodacima poput pupoljaka, a planiraju proširiti ponudu.

> Utorkom u bar koji toči 107 hrvatskih vina na čaše

Prije dolaska u Savicu mudro je rezervirati stol jer publika nije samo kvartovska. Sve više gostiju prepoznaje njihovu kulinarsku filozofiju koju definiraju kao pristupačnu hranu s razumnim cijenama i prije svega – iskorištavanje potencijala namirnice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju