Dobra polazišna točka za istraživanje domaće vinske scene i "pikanje" ponajboljih hrvatskih sireva bar je u zagrebačkoj Cesarčevoj ulici, nekoliko koraka od glavnog trga. Cheese bar u kojem se toče samo vina Lijepe Naše specifičan je po tome što ih se više od stotinjak može kušati na čaše – točnije čak 107, na što je vlasnik Damir Tašner osobito ponosan. Na raspolaganju je i 40-ak vrsta domaćih rakija te likera, kao i gableci kad uhvati glad. Sa samo hrvatskim proizvodima rade više od 5 godina, što znači da se može i bez uvoza.  

Svakog ponedjeljka sirna se plata mijenja i nadopunjuje, a dok traje sezona, vikend je rezerviran za kamenice. Poslijepodneva utorkom odnedavno su najbolje mjesto u gradu (ali i šire) za upoznavanje s likom i djelom vinara koji pristižu iz cijele Hrvatske kako bi se družili s gostima i utažili žeđ za znatiželjom vinoljubaca. Na sva pitanja spremno odgovaraju i sommelieri. Stina s otoka Brača, Antunović vina, kao i Damjanić do sada su obilježili Vinarenje, a žeđ za dobrom kapljicom gasit će se iz tjedna u tjedan. Posljednja u nizu predstavila se Vinarija Damjanić iz crvene Istre pokraj Poreča, a na raspolaganju je bila Malvazija 2017, Rose 2016, Clemente bijeli 2015, Clemente crveni 2013 te Malvazija Akacija 2015.

Ivan Damjanić Ivan Damjanić (Foto: Robert Anić/Pixsell)

Gosti su mogli doznati brojne zanimljivosti od vrsnog vinara Ivana Damjanića koji je od početnih 0,3 hektara vinograda u Fuškulinu marljivim radom došao do niza medalja za svoja vina. Od početka je nastavio dvjestotinjak godina dugačku tradiciju uzgoja vinove loze, koja je 1949. bila naprasno prekinuta. O uspjehu mnogo govori i nagrada Grand prix za crno vino koju je Ivanov pradjed dobio u Parizu 1928. godine.

Dan za kamenice Dan za kamenice (Foto: Facebook:@CheeseBar)

Upornim radom nakon 10-ak godina obitelj Damjanić raspolaže sa 7 ha vinograda koji se protežu 3 kilometra od mora s nadmorskim visinama između 32 i 68 metara. Blizina mora i mala nadmorska visina zaslužni su za savršenu mikro klimu zahvaljujući kojoj se dobivaju vina vrhunskih karakteristika.

> Hrvatski "crni otok" i njegove legende očarali Zagreb: ''Ma koliko hodili, važan je trag koji ostavimo''

Na crveni i bijeli Clemente Ivan je osobito je ponosan, a ispričao nam je i kako ime na etiketi duguje dobrom gladijatoru koji je poštedio svojeg suborca u areni. Tko je posjetio Cheese bar, mogao se uvjeriti kako crna kupaža merlota, cabernet sauvignona, terana i borgonje dozrijevanjem u hrastovim drvenim bačvicama, inoksu i naposljetku bocama postaje sve bolje te otkriti Damjanićev svijet elegantnih malvazija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju