Dobra polazišna točka za istraživanje domaće vinske scene i "pikanje" ponajboljih hrvatskih sireva bar je u zagrebačkoj Cesarčevoj ulici, nekoliko koraka od glavnog trga. Cheese bar u kojem se toče samo vina Lijepe Naše specifičan je po tome što ih se više od stotinjak može kušati na čaše – točnije čak 107, na što je vlasnik Damir Tašner osobito ponosan. Na raspolaganju je i 40-ak vrsta domaćih rakija te likera, kao i gableci kad uhvati glad. Sa samo hrvatskim proizvodima rade više od 5 godina, što znači da se može i bez uvoza.  

Svakog ponedjeljka sirna se plata mijenja i nadopunjuje, a dok traje sezona, vikend je rezerviran za kamenice. Poslijepodneva utorkom odnedavno su najbolje mjesto u gradu (ali i šire) za upoznavanje s likom i djelom vinara koji pristižu iz cijele Hrvatske kako bi se družili s gostima i utažili žeđ za znatiželjom vinoljubaca. Na sva pitanja spremno odgovaraju i sommelieri. Stina s otoka Brača, Antunović vina, kao i Damjanić do sada su obilježili Vinarenje, a žeđ za dobrom kapljicom gasit će se iz tjedna u tjedan. Posljednja u nizu predstavila se Vinarija Damjanić iz crvene Istre pokraj Poreča, a na raspolaganju je bila Malvazija 2017, Rose 2016, Clemente bijeli 2015, Clemente crveni 2013 te Malvazija Akacija 2015.



Gosti su mogli doznati brojne zanimljivosti od vrsnog vinara Ivana Damjanića koji je od početnih 0,3 hektara vinograda u Fuškulinu marljivim radom došao do niza medalja za svoja vina. Od početka je nastavio dvjestotinjak godina dugačku tradiciju uzgoja vinove loze, koja je 1949. bila naprasno prekinuta. O uspjehu mnogo govori i nagrada Grand prix za crno vino koju je Ivanov pradjed dobio u Parizu 1928. godine.

Dan za kamenice Dan za kamenice (Foto: Facebook:@CheeseBar)

Upornim radom nakon 10-ak godina obitelj Damjanić raspolaže sa 7 ha vinograda koji se protežu 3 kilometra od mora s nadmorskim visinama između 32 i 68 metara. Blizina mora i mala nadmorska visina zaslužni su za savršenu mikro klimu zahvaljujući kojoj se dobivaju vina vrhunskih karakteristika.

> Hrvatski "crni otok" i njegove legende očarali Zagreb: ''Ma koliko hodili, važan je trag koji ostavimo''

Na crveni i bijeli Clemente Ivan je osobito je ponosan, a ispričao nam je i kako ime na etiketi duguje dobrom gladijatoru koji je poštedio svojeg suborca u areni. Tko je posjetio Cheese bar, mogao se uvjeriti kako crna kupaža merlota, cabernet sauvignona, terana i borgonje dozrijevanjem u hrastovim drvenim bačvicama, inoksu i naposljetku bocama postaje sve bolje te otkriti Damjanićev svijet elegantnih malvazija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju