Turisti u Zagrebu obavezno obilaze Katedralu, Gornji grad, ali i za razliku od Hrvata koji ga ne posjećuju često – i Botanički vrt. Posjetitelji sa svih strana svijeta uživaju u šetnji na svježem zraku, odmaraju oči na jezeru s kornjačama te istraživanjem biljnog svijeta. I doista, tko želi može besplatno mnogo naučiti o biljkama kojih u Botaničkom vrtu ima oko 5000 vrsta, a čak je deset posto endemičkih. Rijetke i zaštićene vrste rastu na hrvatskim otocima, proplancima i planinama, a uspijevaju i u zelenoj oazi u središtu grada.

Zemljište na kojem je Vrt izgrađen darovala je Fakultetu u pretprošlom stoljeću uprava grada Zagreba zamolivši da se građanima omogući besplatno razgledavanje pa se ulaz i dalje ne naplaćuje. Bez obzira na to mnogi Zagrepčani Botanički vrt poznaju tek u prolazu iz jurećih tramvaja.

> 10 stvari koje niste znali o Zagrebu

Zbog svoje obrazovne, kulturno-povijesne i turističke vrijednosti Botanički vrt je zaštićen kao spomenik prirode i kulture. 

"Ako ste samo u prolazu, čekate primjerice presjedanje na sljedeći vlak na obližnjem Glavnom željezničkom kolodvoru, i imate tek nešto više od 45 minuta vremena, krenite Crvenom stazom, Stazom za prolaznika. Požurit ćete slijedeći crvene točke i obići Botanički vrt razgledavši petnaestak njegovih najznačajnijih znamenitosti. Ostatak ćete pročitati u vlaku. Imate li na raspolaganju sat ili dva, odaberite Plavu stazu, Stazu za šetača. Ona će vas provesti širim krugom kroz Vrt i uputiti da zastanete na tridesetak zanimljivih točaka. Ako si, naposljetku, za razgledavanje možete priuštiti čitavo jutro ili ugodno poslijepodne, odaberite Zelenu stazu, Stazu za ljubitelja, ujedno najdužu.

Šećući njome, zastat ćete na svim važnim mjestima u Vrtu: upoznat ćete naše zbirke hrvatske flore, nasade uresnica, vrijedne primjerke drveća i najzanimljivije građevine te razgledati izložbu koja je postavljena u izložbenome paviljonu. Pritom ćete stići i predahnuti na klupama u hladovini, zastati da čujete pjev ptičice, razmijeniti pokoju riječ s djelatnicima ili drugim posjetiteljima te razgledati ponudu naših suvenira. Na većini točaka, kojima vode staze, dočekat će vas i infoploče s kojih ćete moći saznati mnoštvo dodatnih zanimljivosti", otkriva urednica vodiča: Pedeset znamenitosti Botaničkoga vrta, dr.sc. Sanja Kovačić

> Ljubavna priča ljudi i prirode: Park u kojem šetate među krošnjama drveća

Vrt je za posjetitelje otvoren od 1. travnja do 1. studenog svake godine. Otvara se početkom ožujka, a zatvara koncem studenog. za posjetitelje. Tijekom sezone u paviljonu su postavljene različite izložbe i radionice, a raspored možete pogledati na njihovim stranicama.

U videu iz vijesti Nove TV pogledajte zašto je Botanički vrt omiljena destinacija u Zagrebu.

 


Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju