Dan Grada Zagreba obilježava se 31. svibnja na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, odnosno – njegove zaštitnice. U čast glavnog hrvatskog grada pokušali smo pobrojiti neke manje poznate činjenice o njegovim prirodnim i kulturnim ljepotama, kao i poznatim Zagrepčanima koji privlače turističku pažnju.

1. Zagreb još uvijek nije milijunski grad. Prema popisu stanovništva iz 2011., u njemu živi 790.017 stanovnika, od toga je 369.339 muškaraca, a 420.678 žena. Najviše stanovnika ima u Sesvetama – 70.009 osoba, a najmanje u Brezovici, gdje živi 12.030 stanovnika.

2. Zagrebačka uspinjača, koja iz Tomićeve ulice spaja Donji grad s Gornjim, smatra se najkraćom žičanom željeznicom na svijetu namijenjenoj javnom prijevozu. Pruga joj je duga tek 66 metara, a vožnja od dna do vrha traje 64 sekunde.

3. Crtana serija "Profesor Baltazar" najpoznatiji je projekt Zagrebačke škole crtanog filma, koja broji ukupno 59 epizoda. Prava na prikazivanje serije s ovim neslužbenim simbolom grada Zagreba otkupljena su u 30 zemalja svijeta, a najviše uspjeha izvan domovine postigla je u Skandinaviji.

4. Prvu hrvatsku operu "Ljubav i zloba" skladao je slavni Zagrepčanin Vatroslav Lisinski, koji je umro upravo na Dan grada Zagreba 1854. godine.

5. Omiljeno turističko mjesto za predah od asfalta jest Lenucijeva potkova. Ovaj zeleni ukras grada tvori sedam trgova (Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg dr. Ante Starčevića, Trg Marka Marulića, Trg Ivana, Antuna i Vladmira Mažuranića te Trg maršala Tita) i Botanički vrt.

6. Zlatna bula Bele IV. povelja je kojom je Gradec dobio status slobodnog kraljevskog grada. Pergament star gotovo osam stoljeća čuva se u posebnoj zaštitnoj plastici u podrumu Hrvatskog državnog arhiva u vrlo kontroliranim uvjetima: na temperaturama između 18 i 21 Celzijev stupanj, te na 45 do 55 posto vlage.

7. Najposjećenija turistička atrakcija u Zagrebu jest njezin središnji gradski trg. Trgom bana Josipa Jelačića prošeta svaki drugi turist, dok gradskim grobljem Mirogoj to čini 15 posto posjetitelja hrvatske metropole.

8. Jagerhorn u Ilici 14 najstariji je zagrebački hotel. Otvoren je 1827., a preuređen u potpunosti 2011. godine. Nalazi se u najstrožem središtu Zagreba, uz Gornji grad i svega dvije-tri minute udaljen najvažnijih turističkih atrakcija.

9. Purgerski rječnik šarmantna je mješavina turcizama, germanizama i anglizama koja je izražena u svijetu gastronomije. Zagrebački starosjedioci vole namirnice abšmalcati (kuhati, a potom popržiti na masti s mrvicama), a omiljene juhe su im ajgemahtec (od povrća) i ajnpren (od zaprške). U flajšmašini melju meso za faširance, a najdraži im je sendvič od somerice i kajzerice.

10. Zagrepčani se vole naći ispod sata na glavnom gradskom trgu. Sve gradske satove popravlja i održava urarska radnja Lebarović iz Maksimira, koja obuhvaća čak šest generacija majstora. Prvi gradski satovi uvezeni su iz Austrije, a kasnije su i samostalno izliveni tako da nalikuju na one u Beču.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju