I dok na zagrebačkoj Savici građani prosvjeduju za i protiv parka, u Istanbulu bi trebalo niknuti novo čudo koje spaja prirodu i djelo ljudskih ruku. Prema viziji studija Dror, njihov park Parkorman, smješten 10-ak kilometara zapadno od centra Istanbula, trebao bi stvoriti ljubavnu priču između ljudi i prirode u Istanbulu, gradu u kojem za sada ne postoji središnji park.



Glavni cilj pri osmišljavanju parka bio je kako tamo privući ljude koji inače ne borave u prirodi. "Naš plan za Parkorman je mreža mogućnosti: živi sistem kojeg posjetitelji mogu istraživati. Tako ovdje neće postojati jedna staza koja diktira put kroz park, već posjetitelji mogu sami birati svoje iskustvo, koje će u nekim trenucima biti potpuno neočekivano", poručuju iz studija Dror.

Park će se sastojati od 5 glavnih zona koje su stvarane tako da izazovu emocije. Plaza ili ulaz u park prostor je za okupljanje. Prolazeći kroz šumu dolazite do Loopa, mjeta za interakciju i igru koja se potiče ljuljačkama i visećim ležaljkama među drvećem. Inspirirane turskim tržnicama sa začinima stoje "bazeni" ispunjeni lopticama u koje možete uroniti, pa slijedeći staze koje vode u krošnje stižete do trampolina koji su "razapeti" među drvećem, a na njima možete skakati. Skulpture, koje su uklopljene u okoliš, bit će posvuda, a neizostavna je i fontana, oblikovana kao kocka s koje voda teče prema dolje iz okvira koji, na prvi pogled, "lebdi" iznad površine.



Zanimljiv projekt odobrile su gradske vlasti, no još nije poznato hoće li se i kada realizirati. U videu pogledajte kako bi to trebalo izgledati.

Parkorman from Dror on Vimeo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju