Mali pufasti jastučići, toliko lagani za jelo unatoč tome što se prže u ulju, tradicionalno su jelo u Kirgistanu. Iako se mogu jesti s medom ili pekmezom, Kirgistanci ih uglavnom jedu same, kao dodatak salati, šalici čaja ili ih jedu s maslacem.

Boršok se brzo spravlja i lako nosi, što je nekad bilo privlačno nomadskim kulturama centralne Azije. No, ovaj kruh se ne spravlja zbog toga. On je neizostavan dio svake proslave, blagdana, vjenčanja, ali i sjećanja na preminule.

Nakon što član obitelji umre, svakog četvrtka spravlja mu se boršok. Rade se i na 40. dan nakon smrti, ali i na prvu godišnjicu. Uz boršok radi se i mai tokoch, sličan kruščić samo drugog oblika. Ovaj je okrugli i veći i za pokojnika ih se mora napraviti 7 komada.

Boršok, tradicionalni kirgistanski kruh - 2 Boršok, tradicionalni kirgistanski kruh - 2 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Boršok, mai tokoch, slastice i kolači poslože se po stolu, nakon čega slijedi molitva, koju mogu voditi samo udane žene ili oženjeni muškarci. Oni se mole za pokojnika, da mu Bog oprosti grijehe i čuva ih u zagrobnom životu. Nakon molitve obitelj jede.

Osim što pomaže pokojnicima u sigurnom zagrobnom životu, prema lokalnim vjerovanjima mai tokoch tjera i zle duhove. Ako netko doživi nekakvu nesreću, pripremi se 9 ovakvih lepinja kao "žrtva".

Slične varijacije ovog specijaliteta postoje i Uzbekistanu, gdje su oblikovane u kuglice ili u Tažikistanu, gdje idu u križ.

Ako želite pripremiti boršok, evo recepta.

Sastojci:

1kg brašna
1 žličica soli
Pola žličice kvasca
1 žličica otopljenog maslaca
Ulje
Otprilike litra tople vode

Priprema:

1. Pomiješajte sve sastojke, a tijesto koje dobijete ne bi trebalo biti preljepljivo. Prekrijte i ostavite u toplom dijelu kuće da se tijesto diže, otprilike 2 sata. Tada ga još jednom promiješajte pa ostavite da se još diže.

2. Podijelite veliku kuglu tijesta na više manjih. Potom svaku od njih izvaljajte na otprilike pola centimetra debljine. Prerežite tijesto na jastučiće velike pola centimetra sa centimetar.

3. Ubacite u posudu sa zagrijanim uljem i pržite na srednje jakoj vatri. Ulja treba biti dovoljno da su jastučići prekriveni. Nemojte ih staviti previše odjednom, oko 8 komada maksimalno. Miješajte cijelo vrijeme. Kada dobiju zlatno-smeđu boju, gotovi su.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju