Picadillo je klasično jelo španjolskog podrijetla koje se proširilo diljem Latinske Amerike, Kariba i Filipina. Naziv dolazi od španjolske riječi "picar", što znači "usitniti", a odnosi se na način pripreme – "usitnjeno" je najčešće mljeveno meso i kuha se s raznovrsnim povrćem u aromatičnom umaku od rajčice.
Iako se verzije razlikuju od zemlje do zemlje, picadillo obično uključuje kombinaciju mesa, krumpira, rajčice i začina, a često mu se dodaju, kao u ovom receptu, grožđice ili pak masline ili tvrdo kuhana jaja - s kojima ih po želji možete zamijeniti. Ovo se jelo priprema brzo, u jednoj tavi, a jednom kad ga napravite, lako ćete ubuduće improvizirati sa sastojcima.
Picadillo - sastojci:
- 1 srednji žuti luk
- 4 češnja češnjaka
- 225 g krumpira
- 2 žlice ulja
- 450 g nemasne mljevene junetine ili svinjetine (ili kombinacija)
- 1 ½ čajne žličice soli, podijeljeno
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 konzerva (400 g) nasjeckanih rajčica ili pelata
- 120 ml vode
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 1/2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra, plus još po potrebi
- umak od soje, po želji
- 140 g smrznutog graška i mrkve
- 100 g grožđica (ili maslina)
- kuhana riža, za posluživanje
Picadillo - priprema:
- Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Krumpir ogulite i narežite na kockice.
- Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte meso i 1/2 čajne žličice soli. Pržite, usitnjavajući grumene mesa kuhačom, oko 4 minute.
- Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast, oko 2 minute. Onda dodajte češnjak i pržite ga oko 1 minutu.
- Dodajte 1 žlicu koncentrata rajčice i miješajte dok ne obloži meso, oko 1 minutu. Zatim dodajte krumpir, 1 konzervu nasjeckanih rajčica i tekućinu, vodu, mljevenu papriku, 1/2 čajne žličice crnog papra i 1 čajnu žličicu košer soli. Pustite da zakuha.
- Smanjite vatru, poklopite i kuhajte, povremeno miješajući, dok se krumpir ne skuha, 15 do 18 minuta. Kušajte i začinite po želji s još crnog papra, soli ili umaka od soje..
- Na kraju dodajte smrznuti grašak i mrkvu i grožđica. Kuhajte dok se grašak i mrkva ne skuhaju, a umak malo ne zgusne, oko 4 minute.
- Poslužite s kuhanom rižom.
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti

