• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Agava – restoran u kojem ćete uvijek dobiti više

Svi sanjamo o nekim de luxe svjetskim odredištima, mondenim elitnim destinacijama i kombinacijama nevjerojatnih okusa, a ne vidimo da nam je sve to ponekad pred samim nosom. Baš kao u slučaju Agave, restorana u samom srcu Zagreba u kojem se mogu okusiti sve ljepote Mediterana, od Francuske, preko Italije, i naravno – Hrvatske.

Domagoj Jakopović Ribafish 26.06.2015 09:43 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Svinjski odresci u umaku od luka i piva Umak iz raja Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta


Tkalčićeva, po mnogima najljepša zagrebačka ulica, idealna je za prešetavanje, gledanje ponekog izloga, i uživanju u melting potu kojeg čini sve veći broj stranih turista. No, negdje na samoj sredini, kućnom broju 39, na strmom usponu starim stepenicama nalazi se i restoran Agava, dugogodišnje okupljalište radoznalih turista i vjernih eno i gastronoma, koji su navikli na visok nivo usluge koji ih tu uvijek iznova očekuje. Smjestili smo se između Francuza i Korejanaca i prepustili se kuharskoj i sommelierskoj palici poznatog dvojca.


Iako u standardnoj ponudi Agave postoji sasvim dovoljno hrvatskih specijaliteta (posebno sam se nabrusio na hobotnicu u mini-peki, zvuči epohalno), danas je Chef Belizar Miloš pustio mašti na volju, i naglasak ipak stavio na kod nas nedovoljno prisutnu – francusku kuhinju. Predjelo kodnog imena Pozdrav iz kuhinje je u biti mousse od mesa grancigule, ligurijske masline, pinjola i klica češnjaka, začinjeno jednom od pet vrsta domaćih maslinovih ulja – Frantoiom.


Dakle, nekad smo s tim gotičkim rakovima strašili vršnjakinje na plaži, a danas te trenutno bace u neku pitomu uvalu s travnatim dnom. Samo je falila lopta za picigin, memorije i mirisi su bili tu. Ah da, kontrast je stvarao coulis od maline, a da nije samo to ružičasto – pobrinuo se sommelier Darko Lugarić koji nam je natočio osvježavajući Pjenušac Rose Šember. Sjajna kombinacija i ukusi, poput kupke od milijun dolara za gospodina Klještića iz Spužve Boba!


Polako shvaćamo filozofiju Agave – uz svako jelo je tu i savjet osoblja što bi se po njima najbolje spojilo s vinske karte, koja je doista široka. Korejanci napuštaju stol, dolaze Finkinje, pa slušamo tračeve o Azijatima koji ne pričaju niti jedan jezik osim „Vajfaja“, i stalno mašu svojim tabletićima na kojima je slika nečega što je neki njihov zemljak jeo jednom negdje u Europi. No, sve se sredi uz osmijeh, a na stol dolazi sljedeća kombinacija – šopana pačja jetra s krokantom od badema na kremi od muškatne bundeve i dva lista kadulje.


Sparuje se s Krauthaker Zelencem 2009, rasnim slatkišem koji cijelo jelo vodi iz očekivanog mesno-slanog zalogaja na sasvim drugu stranu svijeta. Zanimljiva slatka kombinacija koju bismo više očekivali na kraju menija, iako nam je ovako puno više zaintrigirala nepca. Drugi dio pačje jetre je bio ukrašen istarskim tartufom i timijanom na pjenici od kruške uz dodatak Aurum kupaže maslinjaka i Mouton Cadet Sauternes (Rotschild). I opet slatko i meso, kao kad vuku konop u Jadranskim susretima, svega pomalo, i to slasno prošekasto fino fino, pa kruška koja povlači svježinu i daje treću dimenziju... Jelo za stati i pričati o njemu, kadulja je možda prejaka za kombinaciju, ali mora se dalje...


Slijedi tjestenina veličine omanje štrukle, paccheri, preliveni totalnom perverzijom Chefa – jadranske kozice, kobasica od crne slavonske svinje i sir scamorza... Da, maslinjak Pendolino na vrh... Kobasičica je toliko intenzivna i samodostatna da bih od nje napravio vječni hot-dog, pa iako je malo preagresivna, jelo razvaljuje, a Batina prati... Slavonski Dan Bilzerian. I kako se sada prebaciti na rižoto od paškog sira Gligora s komadićima svježe kruške i klicama graška? Pa sasvim jednostavno – laganije maslinovo ulje Leccino i arhivski aceto balsamico daju snagu, a kruška donosi svježinu tek nakon gutljaja Iločkog Traminca. Idealna kombinacija!


Agava se puni i prazni, punkufer ne posustaje, sedamdesetak mjesta na terasi je uvijek polupuno, unutrašnjih 50 čeka jesen i hladne dane. Na redu je križanac lososa i pastrve koji se uzgaja u jadranskom moru, sočno crvenkasto čudo, koje kao da je neki grizli netom šapom ubacio iz brzaka u tanjur. Kožica posuta čipsom od češnjaka (maslinovo Ascolana Tenera) ulazi u anale čistog savršenstva, pa s mahunama i kulijem od cikle gotovo i ne komuniciramo. Uz ribu ide Sladićeva Lasina, koju obožavam od prije, ali mi i dalje samo raste u očima. No, Agavljani nemaju milosti pa stiže pačji file (PZ Orehovec), s emulzijom od naranče i maslinjaka, i confit od krumpira s vrhnjem i češnjakom te zelenim matcha čajem u prahu. Prati ga Bonterra Degarra, zadarska kupaža koja divno vuče na kupine, pogotovo kad se spoji s narančom od patke. Dobitna kombinacija, definitivno, a confit izgleda kao Obelixov stećak – zakon!


Pokušavamo odahnuti i odmoriti, od 11 do 14 sati smo sjedili u sjeni, gledali prolaznike, slušali svakojake jezike, iako je odnos domaćih i stranih gostiju na kraju podjednak. Ovo je mjesto definitivno jedno od onih na kojima treba pokazati da hrvatska kuhinja zna i može napraviti sve što gost poželi, ali ga i iznenaditi nečim po čemu će pamtiti Zagreb. Dakle, Agava je domaća hrana na svjetske načine, zaključujemo i tamanimo deserte – tortu od Guanaja gran cru čokolade sa cvjetom soli i chillijem uz Korlat Boutique, te semi-freddo od lješnjaka. I slovenski maslinjak s narančom Lisjak. Suludo, naizgled nespojivo, a fantastično... Da, dobili smo i maraschino sa šumskim jagodama i još tri dana sklapali dojmove.


Dakle, s odlaskom popularnog Pere u vječna lovišta, i fame da nema idealnog mjesta za povesti prijatelje i poznanike na vrhunske zalogaje u centar Zagreba – Agava ima odgovor. Mediteran, Italija, Francuska, Hrvatska - sve kuhinje u finoj fuziji, za sve okuse i sve ljude svijeta koji žele dobro jesti i pokušati podići obrok na višu razinu – saslušati savjet koje bi vino po mišljenju stručnjaka najbolje pratilo jelo. Ako ste spremni za takav izazov, vidimo se u Tkalčićevoj 39. Svaka čast...
 

  • #gdje sjesti
  • #agava
  • #Restoran
  • #Zagreb
  • #Italija
  • #Francuska
  • #mediteran
  • #Hrvatska
  • #kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kraj kulinarskog izazova: Komu su asocijacije donijele sreću, a komu nagradu od 1000 €?
Pokrovitelj Tognana
Kraj kulinarskog izazova: Komu su asocijacije donijele sreću, a komu nagradu od 1000 €?
Obnovljen planinarski dom Hahlić
PD Hahlić
Jedan od najljepših pogleda Gorskog kotara: Obnovljen planinarski dom u Grobničkim Alpama
Elegantan snack za svaku prigodu: hrskave košarice s DOBRO pršutom
Elegantan snack za svaku prigodu: hrskave košarice s DOBRO pršutom
Elegantan snack za svaku prigodu: hrskave košarice s DOBRO pršutom
Najkul ulica na svijetu u 2025. godini
Nije turistička zamka!
Najkul ulica na svijetu u 2025. nalazi se u Čudesnom Gradu, treba je posjetiti barem jednom u životu
Imamo sreću da živimo u ovom dijelu svijeta: Danas je Međunarodni dan Mediterana
Od vizije do promjene
Imamo sreću da živimo u ovom dijelu svijeta: Danas je Međunarodni dan Mediterana
Švedske palačinke od krumpira: Fine debeljuce koje najbolje pašu uz prženu slaninu
Raggmunk
Švedske palačinke od krumpira: Fini zalogaji koji najbolje pašu uz slaninu
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Ekskluzivno
Provjereno otkriva: Thompsonovi objekti u Čavoglavama izgrađeni bez ijednog dokumenta
Vremenska prognoza: Na istoku snijeg, pod Velebitom olujna bura
Vremenska prognoza
Za jednu regiju upaljen crveni alarm, stiže i snijeg: Meteorologinja otkriva kakav nas vikend čeka
FOTOGALERIJA Pretres Mikulićevog doma trajao više od četiri sata: Pogledajte što su istražitelji oduzeli kad su završili
Akcija USKOK-a
FOTO Otkriveno zašto je Mikulić naglo uhićen u lovu: Poduzetnik se hvalio da je sve riješio "direktno s Glavnim"?
show
Danijela Dvornik pokazala dnevni boravak koji je ukrasila za blagdane
''naradila sam se!''
Danijela Dvornik pokazala svoj dnevni boravak: ''Traje ova moja generalka!''
Preminuo Shpat Kasapi
kolege u šoku
Glazbena zvijezda iznenada preminula u 41. godini, iza sebe je ostavio suprugu i sina
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
zdravlje
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito pušite?
Ovo morate znati
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito pušite?
Ovaj dentalni zahvat dramatično poboljšava vaše zdravlje – a većina ljudi to ne zna!
stomatolog vam može produžiti život
Ovaj dentalni zahvat dramatično poboljšava vaše zdravlje – a većina ljudi to ne zna!
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Samo na Balkanu: Majstori se snašli, ali snimka zabrinula gledatelje
Što kažete?
Samo na Balkanu: Majstori se snašli, ali snimka zabrinula gledatelje
tech
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
Dosad se vjerovalo drugačije
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
Velika vatrena moć, nula rizika za ljudstvo
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
sport
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Igor Štimac zaplakao pred novinarima nakon velike pobjede u Europi
emotivac
Igor Štimac zaplakao pred novinarima nakon velike pobjede u Europi
Skandal pred Svjetsko prvenstvo! Država koja se plasirala odlučila je bojkotirati ždrijeb
opa!
Skandal prije Svjetskog prvenstva! Država koja se plasirala odlučila je bojkotirati ždrijeb
tv
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
Kumovi: Nikome ne dopuštaju da mu priđe, samo je jedna “osoba” imala tu čast
KUMOVI
Nikome ne dopuštaju da mu priđe, samo je jedna “osoba” imala tu čast
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Zimsko kupanje s pogledom na Alpe: Bazen zbog kojeg ćete poželjeti otputovati u Austriju
Bajka!
Zimsko kupanje s pogledom na Alpe: Vrući bazen zbog kojeg ćete poželjeti otputovati u Austriju
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
lifestyle
Zagreb špica: Thom Browne torba u obliku psa u street style izdanju
Ne, oči vas ne varaju
Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
sve
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Igor Štimac zaplakao pred novinarima nakon velike pobjede u Europi
emotivac
Igor Štimac zaplakao pred novinarima nakon velike pobjede u Europi
Zagreb špica: Thom Browne torba u obliku psa u street style izdanju
Ne, oči vas ne varaju
Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna
Klara
Vrijedi probati

Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Radi Klare vrijedi prijeći Savu i pronaći put do neodoljnivih napoletana napuhnutih rubova i pomno biranim sastojcima... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Carbonara restorana Biomania Hrana i piće
    Biomania

    "Skupo je, ali se isplati": Brački restoran u Zagrebu u kojem morate probati carbonaru – iako u njoj nema jaja, sira ni špeka

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close