• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Agava – restoran u kojem ćete uvijek dobiti više

Svi sanjamo o nekim de luxe svjetskim odredištima, mondenim elitnim destinacijama i kombinacijama nevjerojatnih okusa, a ne vidimo da nam je sve to ponekad pred samim nosom. Baš kao u slučaju Agave, restorana u samom srcu Zagreba u kojem se mogu okusiti sve ljepote Mediterana, od Francuske, preko Italije, i naravno – Hrvatske.

Domagoj Jakopović Ribafish 26.06.2015 09:43 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Komiža Na svetog Nikolu Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan Varivo s oslićem i krumpirom Iz nove kuharice Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu Sandnøtter norveški božićni keksi Ispečeni za 10 minuta Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti


Tkalčićeva, po mnogima najljepša zagrebačka ulica, idealna je za prešetavanje, gledanje ponekog izloga, i uživanju u melting potu kojeg čini sve veći broj stranih turista. No, negdje na samoj sredini, kućnom broju 39, na strmom usponu starim stepenicama nalazi se i restoran Agava, dugogodišnje okupljalište radoznalih turista i vjernih eno i gastronoma, koji su navikli na visok nivo usluge koji ih tu uvijek iznova očekuje. Smjestili smo se između Francuza i Korejanaca i prepustili se kuharskoj i sommelierskoj palici poznatog dvojca.


Iako u standardnoj ponudi Agave postoji sasvim dovoljno hrvatskih specijaliteta (posebno sam se nabrusio na hobotnicu u mini-peki, zvuči epohalno), danas je Chef Belizar Miloš pustio mašti na volju, i naglasak ipak stavio na kod nas nedovoljno prisutnu – francusku kuhinju. Predjelo kodnog imena Pozdrav iz kuhinje je u biti mousse od mesa grancigule, ligurijske masline, pinjola i klica češnjaka, začinjeno jednom od pet vrsta domaćih maslinovih ulja – Frantoiom.


Dakle, nekad smo s tim gotičkim rakovima strašili vršnjakinje na plaži, a danas te trenutno bace u neku pitomu uvalu s travnatim dnom. Samo je falila lopta za picigin, memorije i mirisi su bili tu. Ah da, kontrast je stvarao coulis od maline, a da nije samo to ružičasto – pobrinuo se sommelier Darko Lugarić koji nam je natočio osvježavajući Pjenušac Rose Šember. Sjajna kombinacija i ukusi, poput kupke od milijun dolara za gospodina Klještića iz Spužve Boba!


Polako shvaćamo filozofiju Agave – uz svako jelo je tu i savjet osoblja što bi se po njima najbolje spojilo s vinske karte, koja je doista široka. Korejanci napuštaju stol, dolaze Finkinje, pa slušamo tračeve o Azijatima koji ne pričaju niti jedan jezik osim „Vajfaja“, i stalno mašu svojim tabletićima na kojima je slika nečega što je neki njihov zemljak jeo jednom negdje u Europi. No, sve se sredi uz osmijeh, a na stol dolazi sljedeća kombinacija – šopana pačja jetra s krokantom od badema na kremi od muškatne bundeve i dva lista kadulje.


Sparuje se s Krauthaker Zelencem 2009, rasnim slatkišem koji cijelo jelo vodi iz očekivanog mesno-slanog zalogaja na sasvim drugu stranu svijeta. Zanimljiva slatka kombinacija koju bismo više očekivali na kraju menija, iako nam je ovako puno više zaintrigirala nepca. Drugi dio pačje jetre je bio ukrašen istarskim tartufom i timijanom na pjenici od kruške uz dodatak Aurum kupaže maslinjaka i Mouton Cadet Sauternes (Rotschild). I opet slatko i meso, kao kad vuku konop u Jadranskim susretima, svega pomalo, i to slasno prošekasto fino fino, pa kruška koja povlači svježinu i daje treću dimenziju... Jelo za stati i pričati o njemu, kadulja je možda prejaka za kombinaciju, ali mora se dalje...


Slijedi tjestenina veličine omanje štrukle, paccheri, preliveni totalnom perverzijom Chefa – jadranske kozice, kobasica od crne slavonske svinje i sir scamorza... Da, maslinjak Pendolino na vrh... Kobasičica je toliko intenzivna i samodostatna da bih od nje napravio vječni hot-dog, pa iako je malo preagresivna, jelo razvaljuje, a Batina prati... Slavonski Dan Bilzerian. I kako se sada prebaciti na rižoto od paškog sira Gligora s komadićima svježe kruške i klicama graška? Pa sasvim jednostavno – laganije maslinovo ulje Leccino i arhivski aceto balsamico daju snagu, a kruška donosi svježinu tek nakon gutljaja Iločkog Traminca. Idealna kombinacija!


Agava se puni i prazni, punkufer ne posustaje, sedamdesetak mjesta na terasi je uvijek polupuno, unutrašnjih 50 čeka jesen i hladne dane. Na redu je križanac lososa i pastrve koji se uzgaja u jadranskom moru, sočno crvenkasto čudo, koje kao da je neki grizli netom šapom ubacio iz brzaka u tanjur. Kožica posuta čipsom od češnjaka (maslinovo Ascolana Tenera) ulazi u anale čistog savršenstva, pa s mahunama i kulijem od cikle gotovo i ne komuniciramo. Uz ribu ide Sladićeva Lasina, koju obožavam od prije, ali mi i dalje samo raste u očima. No, Agavljani nemaju milosti pa stiže pačji file (PZ Orehovec), s emulzijom od naranče i maslinjaka, i confit od krumpira s vrhnjem i češnjakom te zelenim matcha čajem u prahu. Prati ga Bonterra Degarra, zadarska kupaža koja divno vuče na kupine, pogotovo kad se spoji s narančom od patke. Dobitna kombinacija, definitivno, a confit izgleda kao Obelixov stećak – zakon!


Pokušavamo odahnuti i odmoriti, od 11 do 14 sati smo sjedili u sjeni, gledali prolaznike, slušali svakojake jezike, iako je odnos domaćih i stranih gostiju na kraju podjednak. Ovo je mjesto definitivno jedno od onih na kojima treba pokazati da hrvatska kuhinja zna i može napraviti sve što gost poželi, ali ga i iznenaditi nečim po čemu će pamtiti Zagreb. Dakle, Agava je domaća hrana na svjetske načine, zaključujemo i tamanimo deserte – tortu od Guanaja gran cru čokolade sa cvjetom soli i chillijem uz Korlat Boutique, te semi-freddo od lješnjaka. I slovenski maslinjak s narančom Lisjak. Suludo, naizgled nespojivo, a fantastično... Da, dobili smo i maraschino sa šumskim jagodama i još tri dana sklapali dojmove.


Dakle, s odlaskom popularnog Pere u vječna lovišta, i fame da nema idealnog mjesta za povesti prijatelje i poznanike na vrhunske zalogaje u centar Zagreba – Agava ima odgovor. Mediteran, Italija, Francuska, Hrvatska - sve kuhinje u finoj fuziji, za sve okuse i sve ljude svijeta koji žele dobro jesti i pokušati podići obrok na višu razinu – saslušati savjet koje bi vino po mišljenju stručnjaka najbolje pratilo jelo. Ako ste spremni za takav izazov, vidimo se u Tkalčićevoj 39. Svaka čast...
 

  • #gdje sjesti
  • #agava
  • #Restoran
  • #Zagreb
  • #Italija
  • #Francuska
  • #mediteran
  • #Hrvatska
  • #kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Umjesto krumpira: Zapečeni luk sa sirom odličan je prilog pečenjima
Zasitno i fino
Umjesto krumpira: Zapečeni luk sa sirom odličan je prilog pečenjima
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Neki su spojevi bolji od drugih: Recept za cheesecake baklavu koji će vas raspametiti
Slatko, slađe...
Neki su spojevi bolji od drugih: Recept za cheesecake baklavu koji će vas raspametiti
Sveti Nikola nasred polja: Crkvica koja se sjeća sedmorice hrvatskih kraljeva
Kod Nina
Sveti Nikola nasred polja: Crkvica koja se sjeća sedmorice hrvatskih kraljeva
Ah, ti Norvežani: Jeste li čuli za - biciklistički lift?
Genijalno!
Ah, ti Norvežani: Omiljena besplatna atrakcija koja pomaže biciklistima i roditeljima s kolicima
Božićni sajam u Colmaru: Bez pretjerivanja - najčarobniji u Europi
Advent u Colmaru
Kao iz bajke: Ovo je, bez pretjerivanja, najčarobniji božićni sajam u Europi
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Sto ljudi...
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Marko Žižić deložiran iz stana, tvrdi: "Kad su otkupili dug, on je duplo narastao"
Najavio pravnu borbu
Nekad uspješni poduzetnik, danas deložiran iz stana: "Sve su mi oduzeli. Dug je najedanput narastao"
Zaštitna struktura nuklearke Černobil teško oštećena - IAEA
Nakon napada
Ne može se zaustaviti širenje radijacije: Teško oštećena nuklearka Černobil
U obiteljskoj kući pronađena tri tijela: Policija sumnja na ubojstvo
Policija na nogama
VIDEO Strava u susjedstvu: U obiteljskoj kući pronađena tri tijela, otkriveno što su policajci zatekli pored mlađeg muškaraca
show
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Severina u minici i korzetu prošetala Zagrebom po hladnom vremenu
''jao, kakva si''
Seve u minjaku i korzetu pozirala u prehladnom Zagrebu: ''Ti goriš, to je sigurno!''
Saša Matić u Areni Zagreb na scenu pozvao Jakova Jozinovića i izazvao veliko oduševljenje publike
naša velika zvijezda!
Kakvo iznenađenje! Saši Matiću u Areni Zagreb pridružio se gost kojeg nitko nije očekivao
zdravlje
Rak kostiju: Simptomi, dijagnoza, liječenje, dužina života – sve je tu!
Treba obratiti pozornost na bol
Rak kostiju: Simptomi, dijagnoza, liječenje, dužina života - sve je tu!
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Neke životinje poznaju prometna pravila bolje od vozača, prizor oduševio gledatelje
Preslatko!
Neke životinje poznaju prometna pravila bolje od vozača, prizor oduševio gledatelje
Putnik usmrdio cijeli avion užasnim izborom obroka na letu! Ovo bi trebalo biti ilegalno
Užasan odabir jela
Putnik usmrdio cijeli avion užasnim izborom obroka na letu! Ovo bi trebalo biti ilegalno
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Impresivno!
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
tech
Ostvarila se nadanja astronoma: Asteroid Bennu skriva sve sastojke potrebne za život na Zemlji
Ovo je doista veliko otkriće
Ostvarila se nadanja astronoma: Asteroid Bennu skriva sve sastojke potrebne za život na Zemlji
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Pametni telefoni "kriju" tajne moći koje zapravo gotovo nitko ne koristi, a štede vrijeme i energiju
Otključajte ih i vi
Pametni telefoni "kriju" tajne moći koje zapravo gotovo nitko ne koristi, a štede vrijeme i energiju
sport
Kaos u zagrebačkoj Dubravi: Policija zaustavila okršaj Bad Blue Boys i Torcide?
opsada policije
Kaos u zagrebačkoj Dubravi: Policija zaustavila okršaj Bad Blue Boysa i Torcide
FIFA se naslađuje s Englezima: Pogledajte kakva je snimka objavljena pred milijunima, Hrvati će biti sretni
ops!
FIFA se naslađuje s Englezima: Pogledajte kakva je snimka objavljena pred milijunima, Hrvati će biti sretni
Nogometaši Dinama i Hajduka remizirali su 1:1 u 16. kolu SuperSport HNL-a
Kartonijada na Maksimiru
Maratonski derbi završen remijem: Dinamo imao više od igre, Bijeli pak tuguju za prosutim bodovima
tv
Kumovi: Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
MasterChef: ANKETA: Što mislite - tko je zaslužio platinastu karticu? Barbara ili netko od izazivača?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Što mislite - tko je zaslužio platinastu karticu? Barbara ili netko od izazivača?
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
putovanja
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Ovo je 14 najboljih zemalja u kojima parovi mogu lijepo živjeti za 1000 eura mjesečno, pet ih je u Europi
neke su blizu
Ovo je 14 najboljih zemalja u kojima parovi mogu lijepo živjeti za 1000 eura mjesečno, pet ih je u Europi
lifestyle
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
Ulična moda Zagreb visoke čizme podstavljene umjetnim krznom 2025.
Opa!
Uz ovakve čizme zgodne dame iz centra Zagreba i najkraća minica pada u drugi plan
Adriana Ćaleta-Car u kaputu od umjetnog krzna 2025.
Topao poput dekice
Ovo je najbolja vrsta kaputa za adventski sajam, a nosi ga i Adriana Ćaleta-Car
sve
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Kaos u zagrebačkoj Dubravi: Policija zaustavila okršaj Bad Blue Boys i Torcide?
opsada policije
Kaos u zagrebačkoj Dubravi: Policija zaustavila okršaj Bad Blue Boysa i Torcide
Cynic u Martićevoj - 16
Odlična ponuda

Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

Cynic pogođenom atmosferom i konceptom otkriva točno što je Zagrebu nedostajalo. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

  • Cynic u Martićevoj - 16 Hrana i piće
    Odlična ponuda

    Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

  • Božićni sajam u Colmaru - 10 Putovanja
    Advent u Colmaru

    Kao iz bajke: Ovo je, bez pretjerivanja, najčarobniji božićni sajam u Europi

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close