• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Agava – restoran u kojem ćete uvijek dobiti više

Svi sanjamo o nekim de luxe svjetskim odredištima, mondenim elitnim destinacijama i kombinacijama nevjerojatnih okusa, a ne vidimo da nam je sve to ponekad pred samim nosom. Baš kao u slučaju Agave, restorana u samom srcu Zagreba u kojem se mogu okusiti sve ljepote Mediterana, od Francuske, preko Italije, i naravno – Hrvatske.

Domagoj Jakopović Ribafish 26.06.2015 09:43 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Kviz općeg znanja - 2 15 pitanja Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Tonga - 3 Sto ljudi... Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu


Tkalčićeva, po mnogima najljepša zagrebačka ulica, idealna je za prešetavanje, gledanje ponekog izloga, i uživanju u melting potu kojeg čini sve veći broj stranih turista. No, negdje na samoj sredini, kućnom broju 39, na strmom usponu starim stepenicama nalazi se i restoran Agava, dugogodišnje okupljalište radoznalih turista i vjernih eno i gastronoma, koji su navikli na visok nivo usluge koji ih tu uvijek iznova očekuje. Smjestili smo se između Francuza i Korejanaca i prepustili se kuharskoj i sommelierskoj palici poznatog dvojca.


Iako u standardnoj ponudi Agave postoji sasvim dovoljno hrvatskih specijaliteta (posebno sam se nabrusio na hobotnicu u mini-peki, zvuči epohalno), danas je Chef Belizar Miloš pustio mašti na volju, i naglasak ipak stavio na kod nas nedovoljno prisutnu – francusku kuhinju. Predjelo kodnog imena Pozdrav iz kuhinje je u biti mousse od mesa grancigule, ligurijske masline, pinjola i klica češnjaka, začinjeno jednom od pet vrsta domaćih maslinovih ulja – Frantoiom.


Dakle, nekad smo s tim gotičkim rakovima strašili vršnjakinje na plaži, a danas te trenutno bace u neku pitomu uvalu s travnatim dnom. Samo je falila lopta za picigin, memorije i mirisi su bili tu. Ah da, kontrast je stvarao coulis od maline, a da nije samo to ružičasto – pobrinuo se sommelier Darko Lugarić koji nam je natočio osvježavajući Pjenušac Rose Šember. Sjajna kombinacija i ukusi, poput kupke od milijun dolara za gospodina Klještića iz Spužve Boba!


Polako shvaćamo filozofiju Agave – uz svako jelo je tu i savjet osoblja što bi se po njima najbolje spojilo s vinske karte, koja je doista široka. Korejanci napuštaju stol, dolaze Finkinje, pa slušamo tračeve o Azijatima koji ne pričaju niti jedan jezik osim „Vajfaja“, i stalno mašu svojim tabletićima na kojima je slika nečega što je neki njihov zemljak jeo jednom negdje u Europi. No, sve se sredi uz osmijeh, a na stol dolazi sljedeća kombinacija – šopana pačja jetra s krokantom od badema na kremi od muškatne bundeve i dva lista kadulje.


Sparuje se s Krauthaker Zelencem 2009, rasnim slatkišem koji cijelo jelo vodi iz očekivanog mesno-slanog zalogaja na sasvim drugu stranu svijeta. Zanimljiva slatka kombinacija koju bismo više očekivali na kraju menija, iako nam je ovako puno više zaintrigirala nepca. Drugi dio pačje jetre je bio ukrašen istarskim tartufom i timijanom na pjenici od kruške uz dodatak Aurum kupaže maslinjaka i Mouton Cadet Sauternes (Rotschild). I opet slatko i meso, kao kad vuku konop u Jadranskim susretima, svega pomalo, i to slasno prošekasto fino fino, pa kruška koja povlači svježinu i daje treću dimenziju... Jelo za stati i pričati o njemu, kadulja je možda prejaka za kombinaciju, ali mora se dalje...


Slijedi tjestenina veličine omanje štrukle, paccheri, preliveni totalnom perverzijom Chefa – jadranske kozice, kobasica od crne slavonske svinje i sir scamorza... Da, maslinjak Pendolino na vrh... Kobasičica je toliko intenzivna i samodostatna da bih od nje napravio vječni hot-dog, pa iako je malo preagresivna, jelo razvaljuje, a Batina prati... Slavonski Dan Bilzerian. I kako se sada prebaciti na rižoto od paškog sira Gligora s komadićima svježe kruške i klicama graška? Pa sasvim jednostavno – laganije maslinovo ulje Leccino i arhivski aceto balsamico daju snagu, a kruška donosi svježinu tek nakon gutljaja Iločkog Traminca. Idealna kombinacija!


Agava se puni i prazni, punkufer ne posustaje, sedamdesetak mjesta na terasi je uvijek polupuno, unutrašnjih 50 čeka jesen i hladne dane. Na redu je križanac lososa i pastrve koji se uzgaja u jadranskom moru, sočno crvenkasto čudo, koje kao da je neki grizli netom šapom ubacio iz brzaka u tanjur. Kožica posuta čipsom od češnjaka (maslinovo Ascolana Tenera) ulazi u anale čistog savršenstva, pa s mahunama i kulijem od cikle gotovo i ne komuniciramo. Uz ribu ide Sladićeva Lasina, koju obožavam od prije, ali mi i dalje samo raste u očima. No, Agavljani nemaju milosti pa stiže pačji file (PZ Orehovec), s emulzijom od naranče i maslinjaka, i confit od krumpira s vrhnjem i češnjakom te zelenim matcha čajem u prahu. Prati ga Bonterra Degarra, zadarska kupaža koja divno vuče na kupine, pogotovo kad se spoji s narančom od patke. Dobitna kombinacija, definitivno, a confit izgleda kao Obelixov stećak – zakon!


Pokušavamo odahnuti i odmoriti, od 11 do 14 sati smo sjedili u sjeni, gledali prolaznike, slušali svakojake jezike, iako je odnos domaćih i stranih gostiju na kraju podjednak. Ovo je mjesto definitivno jedno od onih na kojima treba pokazati da hrvatska kuhinja zna i može napraviti sve što gost poželi, ali ga i iznenaditi nečim po čemu će pamtiti Zagreb. Dakle, Agava je domaća hrana na svjetske načine, zaključujemo i tamanimo deserte – tortu od Guanaja gran cru čokolade sa cvjetom soli i chillijem uz Korlat Boutique, te semi-freddo od lješnjaka. I slovenski maslinjak s narančom Lisjak. Suludo, naizgled nespojivo, a fantastično... Da, dobili smo i maraschino sa šumskim jagodama i još tri dana sklapali dojmove.


Dakle, s odlaskom popularnog Pere u vječna lovišta, i fame da nema idealnog mjesta za povesti prijatelje i poznanike na vrhunske zalogaje u centar Zagreba – Agava ima odgovor. Mediteran, Italija, Francuska, Hrvatska - sve kuhinje u finoj fuziji, za sve okuse i sve ljude svijeta koji žele dobro jesti i pokušati podići obrok na višu razinu – saslušati savjet koje bi vino po mišljenju stručnjaka najbolje pratilo jelo. Ako ste spremni za takav izazov, vidimo se u Tkalčićevoj 39. Svaka čast...
 

  • #gdje sjesti
  • #agava
  • #Restoran
  • #Zagreb
  • #Italija
  • #Francuska
  • #mediteran
  • #Hrvatska
  • #kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu
Privatni spa uz šumu i potpunu tišinu: Bijeg kakav nam svima ponekad treba
Kuća za odmor Forest
Privatni spa uz šumu i potpunu tišinu: Bijeg kakav nam svima ponekad treba
Kralj božićnih kolača: Isprobali smo tiramisu panettone, a evo i dojmova...
Topi se u ustima
Kralj božićnih kolača: Isprobali smo tiramisu panettone, a evo i dojmova...
Gdje dočekati 2026.? Crno jajve vam donosi tri novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Doček Nove
Gdje dočekati 2026.? Crno jaje vam donosi tri povoljna novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Čokoladni kolač s čokoladnim ganacheom recept
Tako dobro
Najlakši recept za čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom – baš je ekstrasočno i fino
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Sto ljudi...
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas na istoku Hrvatske! U rijeci pronađeno tijelo
Policija na terenu
Užas na istoku Hrvatske! U rijeci pronađeno tijelo
Međimurje pod opsadom, policajac poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
Potraga u tijeku
Međimurje pod opsadom, policajac poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
Litva zbog bjeloruskih balona proglašava izvanredno stanje
Pojačane aktivnosti
Članica NATO-a proglašava izvanredno stanje: "Mogući su i daljnji koraci"
show
Saša Matić u Areni Zagreb na scenu pozvao Jakova Jozinovića i izazvao veliko oduševljenje publike
naša velika zvijezda!
Kakvo iznenađenje! Saši Matiću se u Areni Zagreb pridružio gost kojeg nitko nije očekivao
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Melania uz Donalda Trumpa privukla pozornost na ždrijebu za Svjetsko prvenstvo
uvijek elegantna!
Izdanje Melanije Trump na ždrijebu stavilo je čak i američkog predsjednika u drugi plan!
zdravlje
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
Stalno ste umorni i natečeni?
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
Wow!
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Impresivno!
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
tech
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
Sve veći problem
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
sport
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
ŠTO KAŽETE NA GRUPU?
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što misli o Vatrenima
dalić otkrio
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što iskreno misli o Vatrenima
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Slažete se?
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
tv
U dobru i zlu: Večeras u seriji "U dobru i zlu": Presuda koja će promijeniti sve
U DOBRU I ZLU
Večeras u seriji "U dobru i zlu": Presuda koja će promijeniti sve
MasterChef: Platinasta kartica večeras je na meti troje izazivača koji će kuhati po nepotpunim receptima!
ČITANJE IZMEĐU REDAKA
Platinasta kartica večeras je na meti troje izazivača koji će kuhati po nepotpunim receptima!
Skrivena sudbina: Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
SKRIVENA SUDBINA
Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
putovanja
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
što dalje?
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Recept za linzer pitu
Jednostavno je
Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta
Efektne čizme s visokom potpeticom iz ponude trgovina
MALO SJALA I GLAMURA
Ma, predobre! 12 čizama koje bismo voljeli dobiti od sv. Nikole
Nina Badrić u visokim lakiranim čizmama
Lakirani model
Nina Badrić: Ženstvene čizme koje najbolje izgledaju kada se nose uz minicu ili uske hlače
sve
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
ŠTO KAŽETE NA GRUPU?
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što misli o Vatrenima
dalić otkrio
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što iskreno misli o Vatrenima
Recept za linzer pitu
Jednostavno je
Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta
Cynic u Martićevoj - 16
Odlična ponuda

Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

Cynic pogođenom atmosferom i konceptom otkriva točno što je Zagrebu nedostajalo. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Carbonara restorana Biomania Hrana i piće
    Biomania

    "Skupo je, ali se isplati": Brački restoran u Zagrebu u kojem morate probati carbonaru – iako u njoj nema jaja, sira ni špeka

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

  • Cynic u Martićevoj - 16 Hrana i piće
    Odlična ponuda

    Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close