1. Asafetida

Ekstrakt ove korjenaste biljke iz porodice mrkvi nezaobilazan je začin u indijskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Njena jaka mošusna aroma i okus nalik na dinstani luk odlično se slažu s vegetarijanskim jelima poput pikantnih curryja s dodatkom leće. Iako je sastavni dio pikantnog Worcester umaka, u zapadnom svijetu rijetko se jede u praškastom obliku.

2. Pimenton

Španjolske kobasice poput choriza i drugih suhomesnatih proizvoda jarku crvenu boju zahvaljuju ovom začinu. Pimento je prah crvenih čili papričica čija 'ljutina' varira od umjerenog do iznimno vrućeg, a koji se stavlja u široki niz jela. Pastom od ovog začina pune se masline, oplemenjuju jela od morskih plodava, a Španjolci dodaju pimento čak i u pečena jaja.


3. Sečuanski papar

Od pretjerane konzumacije ovog začina iz jugozapadne kineske pokrajine Sečuan mogu vam utrnuti usta. Iako ne pripada istoj porodici kao i crni papar, ovu namirnicu krasi iznimna paprenost (od spoja po imenu hydroxy alpha sanshool) koja potiče rad žlijezda slinovnica, ali i metabolizma. Može se iskoristiti na razne načine u kulinarstvu – kao dodatak marinadama za meso, ribu ili soju, za pripremu raznih juha i gulaša, pa čak i kao dodatak sladoledu.

4. Rajsko zrno
Okusi i mirisi rajskog zrna (Melegueta pepper) iz zapadne Afrike pripadaju porodici đumbira, pa ovaj začin krasi kompleksna biljno-limunasta nota. Okus joj je lagano papren s drvenastom aromom i blagom 'ljutinom' koja se izvrsno sljubljuje s različitim vrstama hrane i pića – dodaje se pečenom mesu na roštilju, voćnim pitama, pa čak i domaće proizvedenom pivu.

5. Grah Tonka

Ova južnoamerička mahuna idealna je družica svakog deserta jer sadrži note vanilije, višnje i badema koje se odlično stapaju sa širokom lepezom slastica. No svejedno se ne preporučuje pretjerana konzumacija jer Tonka sadrži i kumarin, kemijski spoj koji može opteretiti rad jetre i bubrega. U jelo je poželjno staviti tek nježan prstohvat ovog mirisnog praha.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju