Do recepta za sočnu kobasicu teže je doći nego do formule Coca Cole. Omjer mljevenog mesa, soli i drugih začina razvija se i prilagođava godinama, te prenosi s koljena na koljeno. Proputujte s nama svijetom i upoznajte najfinije predstavnice ovog mesnog zadovoljstva diljem globusa.

1. Kobasica Cumberland

"Kumberlandkom" nazivamo kobasice koje se proizvode u engleskoj Cumbriji od minimalno 80 posto grubo mljevene svinjetine i začina, a koje se motaju u 20 milimetara debelu rolu. Najčešće se peku na tavi, a jedu uz pire krumpir i umak.

2. Kobasica Debrecinka

Dobro poznata mađarska kobasica iz grada Debrecena priprema se od dva dijela nemasne svinjetine, jednog dijela govedine, svinjske masti i pikantnih začina. Tanke i uske kobasice mogu se kuhati i peći, te jesti samostalno, ili kao dodatak drugim jelima.

3. Kobasica Wollwurst
Nijemci imaju tako razvijenu kulturu proizvodnje i uživanja u kobasicama da vam za izradu nekih ne treba ni crijevo. Wollwurst je takva bijela kobasica koja se priprema od mljevene svinjetine i junetine, a čija se stisnuta smjesa direktno ispušta u vruću vodu kako bi se formirao prepoznatljiv oblik. Ima vrlo blag okus, pa ju često 'omataju' špekom ili joj naknadno dodaju začine.


4. Kobasica Sai krok Isan
Ova je tajlandska kobasica prava kulinarska egzotika. Priprema se od ljepljive riže, svinjetine, češnjaka i ribljeg umaka, te se potom pušta da fermentira na sobnoj temperaturi kako bi postigla svoju legendarnu kiselost. Dio je tajlandske street food kulture, nabada se na ražnjić i peče na grilu.

5. Kobasica Loukaniko

Iako se na grčkom ovaj riječ odnosi na svinjsku kobasicu, u svijetu je poznata kao fina djelomično sušena poslastica, koja je aromatizirana s narančinom koricom, češnjakom, korijenaderom i vinom. Obično se grila i jede uz umak tzatziki, ili se od ove nje radi topla pita.

6. Kobasica Boerewors
Južnoafrička mesna dika radi se od mljevene mješavine govedine, svinjetine i janjetine, a katkad se u završnom procesu nađe i poneka ptica. Kobasicu karakterizira iznimna sočnost i jaka začinjenost, a na ulici se najčešće prodaje u lokalnoj verziji hot doga s rajčicom i lukom.

7. Kobasica Lap Cheong
Šećer za kraj: slavna sušena kineska kobasica koju karakterizira slatkast okus. Ova kobasica duboke crvene boje sadrži više masti nego svinjetine, a slatkoću joj daju šećer i rižino vino. Najčešće se jede za doručak s kruhom, ili se sljubljuje s kuhanom rižom na pari i jajima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju