1. Šafran

Za najskuplji začin svijeta treba izdvojiti oko 60 tisuća kuna po kilogramu, jer ova biljka iz porodice Iridaceae cvjeta samo jednom godišnje, i to na dva tjedna. Uz to, za kilogram začina treba skupiti između 80 i 150 tisuća cvjetova biljke. Šafranom se boji hrana, a začinjavaju slani i slatki obroci – najčešće na temelju riže i mesa.

2. Vanilija
Drugi najskuplji začin svijeta ujedno je jedan od najčešće korištenih u svijetu slastičarstva. Od vanilije se rade sladoledi, kolači i druge slastice. Umjetni okus vanilije jeftin je i široko dostupan na tržištu, dok 'prava' vanilija dolazi od mahune vanilije koja se ručno skuplja u Meksiku, na Madagaskaru i Tahitiju. Za kilogram ovih mahuna valja izdvojiti od 700 do 2500 kuna ovisno o kvaliteti namirnice.


3. Kardamom
Azijske i skandinavske zemlje velike su ljubiteljice kardamoma koji originalno potječe iz jugozapadne Indije. Riječ je o sjemenkama grmolike biljke, koja se najčešće dodaje riži, voću, pekarskim proizvodima, slasticama, kavi, likerima i u marinadama za meso. Cjelovite sjemenke prodaju se po cijeni oko 200-tinjak kuna za kilogram, dok je mljeveni kardamom moguće kupiti i po tri puta manjoj cijeni.

4. Klinčić

Jeste li znali da klinčić potječe iz Indonezije? Ovaj prepoznatljivi simbol novogodišnjih blagdana kojima se aromatiziraju pića i slastice prodaje se po cijeni od stotinjak kuna po kilogramu. Sušeni cvjetovi klinčića koriste se u proizvodnji parfema, dok je njegovo ulje prirodan antiseptik.

5. Cimet
Kakvi bi to zima bila bez utješnog mirisa cimeta? Ovaj začin s krajnjeg istoka Zemlje jedna je od najstarijih mirodija uopće. Razlikujemo nježniji cejlonski cimet koji se obično prodaje u obliku štapića, i oštriji kasija cimet koji najčešće dolazi u mljevenom obliku, a obično s cijenom od oko sedamdesetak kuna po kilogramu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju