• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Čuvari tradicije: 5 istarskih konoba zbog kojih vrijedi skrenuti s ceste

Skrivene konobe razasute po Istri nude ozbiljne komade mesa s roštilja, domaću tjesteninu koja miriše na tartufe i mesne gulaše, kao i maneštre uz koje je toplije oko srca...

Punkufer avatar placeholder
Nika Borovac 20.09.2017 09:08 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Focaccia di Recco Focaccia di Recco Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom Pipi e patati pipi e patati Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom


Bake naslonjene na prozore ili ograde balkona promatraju kamene ulice i trgove na kojima se još uvijek osjeća duh prošlosti, brežuljci se izmjenjuju s bajkovitim livadama, makadamski putevi vode do oaza domaće kuhinje i specijaliteta za koje se recepti čuvaju generacijama, vinari koji strastveno rade svoj posao… Zvuči li vam to kao Toskana?



Zapravo govorimo o Istri koja, srećom, još uvijek nije toliko razvikana, a sadrži savršen omjer gastronomskih oaza, prirode i povijesnih zanimljivosti zbog kojih se isplati posjetiti je, ako ništa drugo, barem za vikend. Volite li fino jesti, budite oprezni jer biste se lako mogli navući na domaće likere i rakijice, terane i malvazije, pršute, žgvacete, nenadmašnu domaću tjesteninu, čripnju odnosno peku… Možda i odgoditi povratak, poželjeti zauvijek ostati u jednoj od bajkovitih kućica na brežuljku. Za većinu stvari koje vrijede valja se potruditi, pa tako i kod pronalaska konobe prema vlastitom ukusu. Stoga je korisno informirati se prije, ovisno o tome dajete li prednost moru ili ozbiljnim komadima mesa jer je ponuda doista šarolika, a epicentri kulinarskih radosti razasuti su po istarskim selima i gradovima. Često su i skriveni, a preporuke se šire usmenom predajom u krugovima hedonista. Ovisno o tome koliko želite izdvojiti za ručak, dobro je imati na umu da su ponekad i konobe restorani, barem kad je riječ o cijenama. 

Klasika u Tomašku

Ogladnite li na putu prema Labinu, svakako imajte na umu konobu Tomaško kojoj se gosti neumorno vraćaju već četrdeset godina. Starinski namještaj, velike porcije, fina domaća hrana i sjajan omjer cijene i kvalitete neki su od razloga zašto je zaljubljenici u istarsku kuhinju neumorno hvale. Tomaško nudi klasiku; istarski pršut i sir pa tjesteninu koja ondje nastaje pod marljivim rukama, kao i sjajna jela pod pekom i bogate maneštre te guste i mirisne gulaše poput divljeg od jelena. Ne treba zanemariti ni važnost domaćeg kruha kojim se skuplja i posljednja kap dragocjenog mesnog soka s tanjura. Prijateljske cijene, ognjište ili terasa te fina domaća hrana najbolji su razlozi za pauzu u Vranji.

> 5 restorana u Slavoniji i Baranji zbog kojih vrijedi krenuti na put


U Buščinu na boškarina

Rustikalna konoba koja je po eleganciji za koju stepenicu iznad svojih skromnih istarskih „sestara“, ali ipak i dalje nepretenciozna, nalazi se oko pet kilometara od Umaga. U Buščini se kulinarska priča temelji na namirnicama koje diktira priroda, a mijenja se i prilagođava ovisno o godišnjim dobima. Za svoje umijeće vlasnica Fabiana i njezina obitelj marljivo skupljaju lovorike, a Buščina neumorno puni liste najboljih istarskih konoba. Na jelovniku glavnu ulogu igraju jela od boškarina i tartufa, a ne treba zaobići niti plate koje krase domaće kobasice, ovčji sir i istarski pršut te kvalitetna vina iz Hrvatske, ali i šire. Od boškarina rade carpaccio i pripremaju juhu, poslužuju ga uz tjesteninu te peku odreske. Među ozbiljnijim komadima mesa zasigurno su bifteci s tartufima, Fiorentina te ombolo.

 

A post shared by TOᗰIᔕᒪᗩᐯ GᑌᔕTIᑎ (@tomislavgustinfitness) on Apr 29, 2017 at 4:14am PDT

 

 

Na ručak kod Daniele

Na četiri kilometara od Poreča, prema Varvarima dočekat će vas Daniela. Bez obzira na prostranu unutrašnjost i terasu, savjetuje se rezervirati stol jer se glasovitost njezine domaće kuhinje nadaleko hvali. Oštri jezici tvrde da im kvaliteta može varirati, osobito kad je riječ o biftecima, ali sudeći prema broju gostiju koji se pobožno vraćaju na istarsku maneštru, gulaše odnosno šugo od divljači, domaće kokoši, gljiva ili govedine i druge specijalitete, vrijedi se zaustaviti na adresi Veleniki. Jela pod čripnjon i tatarski biftek Danielina su specijalnost, baš kao i ombolo, odnosno zarebanjak. Pridodate li tome sireve s tartufima i maslinama, imate obrok za pamćenje.

> Britanci oduševljeni našim receptima: "Hrvatima je tragedija kad domaćin skuha premalo hrane"

 

 

A post shared by Ivan SismaDj (@djsisma) on Sep 16, 2017 at 5:54am PDT

 

 

Proputovanje oko Vižinade

Jeste li znali da postoje Mekiši kod Kaštelira i Mekiši kod Vižinade? Onima koji nemaju peticu iz snalaženja po Istri prvi posjet tom kraju često završava upoznavanjem obje (umjesto samo jedne) destinacije međusobno udaljene oko 15 minuta. U potrazi za agroturizmom Selo Mekiši često se nauči da su bliži Vižinadi nego Kašteliru. No nije tragedija zagubiti se, popiti pokoju čašu u vinariji Legović i pronaći put prema Fiorentinama, boškarinu i njokima te tartufima s tjesteninom. Igra riječi je ovdje namjerno jer u Mekišima ne štede s količinom plemenitih gljiva koje se neumorno ribaju na domaću tjesteninu. U bajci o pršutu i čarobnim krošnjama maslina u vrtu od ljudi je bolja jedino hrana. Ovisno o danu, kad zapuše jugo možda će vam zaboraviti donijeti kavu, ali zato „živčeke u kanticu“ i čisti zen. Prepustite li se prirodi i hrani, otići ćete kući s osmijehom oko glave.

 

A post shared by László Wilhelem (@w.laca) on Aug 4, 2017 at 2:51pm PDT


Minimalizam na Kuharov način

Josip Pino Kuhar vlasnik je konobe Puli Pineta u Žminju koji se vodi parolom da za užitak nije potrebno komplicirati. I doista, u njegovoj se kulinarskoj oazi putnici namjernici ili gurmani s predumišljajem osjećaju kao da su stigli u goste tetki koju dugo nisu vidjeli. Takva je i ponuda, složena na minimalistički cjenik. No o onome što se krčka, peče ili dimi u kuhinji razmišljalo se prije pripreme, a kad je riječ o namirnicama, priroda odnosno sezona ima zadnju riječ. Sir, pršut i kobasice naresci su vrijedni pozornosti, baš kao i skuta te skorup, a kad je riječ o toplim predjelima, vrijedi kušati domaću paštu ili rižot. Glavnu ulogu imaju juneća leđa, ombolo i biftek. U sezoni se može uživati i u špaleti. Poželite li pojesti nešto iz mora, prethodno je potrebno nazvati i raspitati se što se može učiniti.

 

  • #gdje sjesti
  • #istra. konoba
  • #boškarin
  • #Restoran
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje
Izvan sezone
DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje
Mont Blanc: Dekadentan desert s kestenom i bijelom čokoladom
Francuski recept
Mont Blanc: Dekadentan desert s kestenom i bijelom čokoladom
Vila Country Lady u Kamenjarima, Istra
Pogled s terase je veličanstven!
Kuća na tri kata u Istri idealna za one koji se žele "resetirati na tvorničke postavke"
Makaroni sa sirom i butternut tikvom recept
Jesenski trik
Ne treba vam tonu gaude za super kremaste i fine makarone sa sirom
Most mira koji je posvađao građane: Svjetlosni spektakl koji nosi važnu poruku
Simbol grada
Most mira koji je posvađao sugrađane: Svjetlosni spektakl koji nosi važnu poruku
Lazanje iz plitkog lima za pečnje recept
Ne morate kuhati tjesteninu!
Brži način za pripremu finih lazanja s mljevenim mesom – u plitkom limu za pečenje
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Zuppa inglese
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Prva sarma festivala
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Medicinski helikopter srušio se na autocestu: Troje teško ozlijeđenih
Teška nesreća u SAD-u
VIDEO Helikopter hitne pomoći srušio se na autocestu, stižu prve snimke
Papa Lav izdao nova pravila o vatikanskim ulaganjima
nova pravila
Papa napravio značajan korak: Poništio je uredbu svog prethodnika o važnom pitanju
Peru: Biskup optužen da je imao 17 ljubavnica
TELEVISA PRESENTA
Svećenik imao 17 ljubavnica, razotkrila ga ljubomorna časna sestra: "Poslao je poruku spremačici..."
show
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača
postala klasik!
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača, a onda je u njegovim rukama postala hit!
Umro je Halid Bešlić
u 72. godini
Preminuo Halid Bešlić, kralj narodne glazbe
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
zdravlje
Od stentova do teške bolesti jetre – zdravstvena borba Halida Bešlića kroz godine
Preminuo je kralj narodne glazbe
Od stentova do teške bolesti jetre – zdravstvena borba Halida Bešlića kroz godine
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Izgleda poznato?
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Led u centru grada iznenadio pješake, svi na istom mjestu padali kao kruške
Jao...
Led u centru grada iznenadio pješake, svi na istom mjestu padali kao kruške
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
LOL
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
tech
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Pojavile se brojne teorije
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Nije puno, ali statistički značajno
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
sport
Gonzalo Villar oglasio se na društvenim mrežama nakon što je njegova minutaža u Dinamu sve manja
Ispao iz prvog plana
Španjolska zvijezda frustrirana u Dinamu? Objavom na Instagramu digao buru
Mladi reprezentativac tvrdi: "Zbog menadžerove pohlepe propao mi je transfer u Hajduk"
Sve dogovorili, ali...
Mladi reprezentativac tvrdi: "Zbog menadžerove pohlepe propao mi je transfer u Hajduk"
VIDEO Lopta je na treningu Reala letjela prema Alonsu, svi su zinuli kad su vidjeli što je trener napravio
FORMA JE PROLAZNA...
VIDEO Lopta je na treningu Reala letjela prema Alonsu, svi su zinuli kad su vidjeli što je trener napravio
tv
MasterChef: Žiri je pošteno zeznuo Juricu! Nije pao kamen, već stijena s njegova srca!
SVAKA ČAST!
Žiri je pošteno zeznuo Juricu! Nije pao kamen, već stijena s njegova srca!
U dobru i zlu: Težak susret s ocem - hoće li mu povjerovati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Težak susret s ocem - hoće li mu povjerovati?
Skrivena sudbina: Ne vjeruje onome što čuje – što stoji iza njezine odluke?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Ne vjeruje onome što čuje – što stoji iza njezine odluke?
putovanja
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
Nije više na muci
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
lifestyle
Lejla Filipović u tamnoplavim trapericama
NEPOGREŠIV MODEL
Ako želite traperice koje zaslužuju čistu peticu, pogledajte izbor Lejle Filipović
Nina Badrić u bajkerskim čizmama i jakni brenda Batakovic
SJAJNA KOMBINACIJA
Nina Badrić: Genijalna jakna i mrak čizme koje jednako vole i uske traperice i minicu
Ulična moda mrežaste čarape i visoke čizme, Zagreb
Teško je skrenuti pogled
Čarape plavokose ljepotice sa zagrebačke špice bacaju i minicu u drugi plan
sve
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača
postala klasik!
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača, a onda je u njegovim rukama postala hit!
Umro je Halid Bešlić
u 72. godini
Preminuo Halid Bešlić, kralj narodne glazbe
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • Li Jing Wan - 12 Hrana i piće
    Uz predivne Rastoke

    Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close