Slavonija i Baranja u tanjurima i čašama čuvaju tradiciju alasa, domaćina i prabaka koji su iz prirode i vremenskog konteksta generacijama crpili inspiraciju te čuvali kulinarsku baštinu svojeg kraja. Hrvatska žitnica krije i brojna iznenađenja i jela koja se rijetko gdje drugdje mogu kušati. 

Dunavski smuđ i knedle baš kao bakine

Krčma Kod Ruže zapravo je restoran, ali nudi pravu toplinu stare obiteljske kuće u kojoj je i otvorena. Nalazi se u Tvrđi, staroj osječkoj jezgri i osim divota tradicionalne kuhinje poput žganaca sa slaninom, slavonske šunke i specijaliteta s pravog roštilja, može se pohvaliti jelima kakva se rijetko gdje mogu kušati.

Filet dunavskog smuđa s roštilja posipan bademima u umaku prema receptu kuharice Jace zasigurno je jedan od njih. Oko smuđa se mota i slanina, ali u roštilj-varijanti. Knedle pripremljene na tipično slavonski način, s prezlima, šećerom i kiselim vrhnjem također su odlična motivacija da se sjedne u auto i potegne do Osijeka.

Srčani odrezak Barun Trenk

Među zlatnim jelima i junacima slavonske ravni nema do baruna Trenka prema kojem se zove odvažni odrezak punjen ajvarom, kulenom i kuhanim jajima u umaku od gljiva. Priprema se u domovima Slavonaca, ali i u požeškom restoranu Grgin dol, koji je ujedno i hotel, pa krenete li barunovim stopama i ponese vas koja čaša previše, možete se odmoriti prije povratka.

Prema legendi, barunu je odrezak preporučila Marija Terezija, a nakon što ga je prvi put kušao, nije prestajao u njemu uživati. Neki Slavonci odresku pripisuju i afrodizijačka svojstva jer – kako drukčije objasniti barunovu strast prema životu, odresku i ženama…

Čvarci od šarana Čvarci od šarana (Foto: Nika Borovac)

Baranjski kavijar kojeg nema na meniju

Od Osijeka prema Zmajevcu nalazi se Kovač čarda u kojoj se krčkaju neponovljivi fiševi i perkelti. U Suzu se dolazi po delicije od šarana, štuke ili soma čak iz susjedne Mađarske. Valja imati na umu da su porcije povelike, no pravi jelci ne ustaju sa stola dok ne nestane i posljednja kapljica mirisnog umaka, domaći rezanac sa svježim sirom i komadić popržene slanine. Uz nož i vilicu dolazi i partikla (bavarin, slinček…) pa se ne morate zamarati hoćete li se zaprljati, nego možete mirne duše prionuti na jelo.

Ono što se malo gdje može kušati jest pohana riblja mliječ. Budući da je nema na jelovniku, korisno je raspitati se prije dolaska. Poslastica za ljubitelje iznutrica nalik je pohanom mozgu, ali je struktura nešto kremastija. Ako vam je to previše, možete se odlučiti za diplomatsku opciju i naručiti čvarke od šarana kojih također nema na meniju, a vrijede svake kalorije.

Pizza s čvarcima iz bajke o Ivici i Marici

Seosko gospodarstvo Ivica i Marica doista je bajkovito. Nalazi se u Karancu, nekoliko kilometara od Osijeka, ispod Banova brda. Odlična je polazišna točka za razgledavanje Kopačkog rita ili vrzmanje vinskim podrumima.

Glavni likovi ove bajke, odnosno ljubazni domaćini, ponose se domaćim životinjama koje maze i paze, a organiziraju i jahanje, vožnju fijakerom i seljačkim kolima te izlete u okolicu. Nekoliko godina zaredom sin vlasnice osvaja natjecanja u pripremi čvaraka koji su karakterističnog, kockastog oblika.

Pazi se na to s kojeg se dijela uzima slanina, kao i na vrijeme topljenja te odabir začina, a rezultat su čvarci koji nisu jako masni jer imaju i mesnati dio. Čvarci se jedu na pizzi, pogačicama, ali i u glasovitoj pašteti.

Okruglice od štuke u parku prirode

U baranjskom carstvu divljači i kotlića jedan od vladara je Kormoran koji se nalazi u Kopačkome ritu. Posebnost su Kormorana okruglice od štuke koji se pripremaju tako da se riba najprije pomno očisti pa kosa, kao i dimljeni som koji se druži sa salatom i pokojim komadićem sira.

Hvaljeni su i njihovi specijaliteti s rašlji, a uživati se može i u baranjskom kulenu, kao i kobasicama. Osim riječne ribe na jelovniku je i divljač poput jelena i vepra, što ne čudi jer se restoran nalazi u nekadašnjoj lovačkoj kući. Sastavni je dio restorana i ledara. Za oštrih zima led bi se pilama rezao i vadio iz zaleđenih površina rita, slagao u redove i pokrivao slamom te se na taj način skladištio tijekom cijele godine.

Savudrija Putovanja Ribarsko mjestašce na zapadu Istre koje krije najstariji svjetionik na Jadranu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju