• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Hrana

Što se skriva iza "genijalca" koji je napravio sladoled od jaja na kajganu?

Heston Blumenthal je vlasnik cijenjenog 'The Fat Ducka' koji je proglašen najboljim svjetskim restoranom 2005. godine, te jednog od rijetkih britanskih mjesta koji ima 3 Michelinove zvjezdice.

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 15.10.2016 09:18 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Focaccia di Recco Focaccia di Recco Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom Sarma Prva sarma festivala Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju


Gdje ima volje, ima i načina. Ovu poznatu izreku izvrsno utjelovljuje 50 godina star celebrity chef Heston Blumenthal kojeg smatraju ludim znanstvenikom i jednim od najkreativnijih kuhara na svjetskoj gastronomskoj sceni.

Ovaj pristaša molekularne gastronomije koja spaja kulinarstvo i znanost poznat je kao osoba koja voli prevariti čula, pa će gostu servirati mousse od pileće jetre kamufliran u 'voćku' koja nalikuje na mandarinu ili desert od bijele čokolade i karamele u obliku funkcionalne svijeće koju je moguće zapaliti za stolom i tako pojačati cjelokupni doživljaj.

Kako to obično biva s nevjerojatnim pričama, Heston je bio apsolutni kulinarski amater koji je sam naučio kuhati. Rodio se 27. svibnja 1966. godine u Londonu u ekscentričnoj obitelji u kojoj su roditelji poticali Hestona i njegovu sestru Alexis da izražavaju svoje misli, emocije i strasti. Heston je razmišljao o karijeri arhitekta, ali nije imao potrebne ocjene za ovo prestižno zanimanje.

 

A photo posted by @frame_it_shoot_it on Oct 4, 2016 at 1:51pm PDT

'Rodio sam se u šezdesetima, a odrastao u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. To nije bilo baš najbolje desetljeće za hranu u britanskoj povijesti. Bila je grozna. U to vrijeme kao nacija bili smo izvrsni u glazbi, umjetnosti, glumi, fotografiji i modi – sve kreativne stvari, osim u kuhanju,' priznao je Heston Blumenthal.

Za mene je okus hrane jednako važno kao i trenutak, prilika, mjesto i društvo u kojem se nalazim, tvrdi slavni chef Heston Blumenthal. Njegov odnos prema hrani promijenio se kada je posjetio restoran 'L'Oustau de Baumaniere' u Provansi gdje je bio na odmoru s obitelji 1982. godine. Kvaliteta, raznovrsnost i prezentacija hrane, a pogotovo janjećeg buta pečenog u lisnatom tijestu kojeg su naručili za glavno jelo, nadahnula je Britanca da počne učiti o kuhanju.

Strast je rođena
Heston je nakon povratka kući počeo 'gutati' kuharice, a posebno ga je nadahnula serija po imenu 'Les recettes originals' s kuharima poput Alaina Chapela.

'Postao sam opsjednut velikim chefovima iz Francuske. Sjećam se da sam prevodio 'Nouvelle Cuisine' braće Troisgros riječ po riječ s francusko-engleskim rječnikom,' priznao je Heston Blumenthal.

Prihvaćao je čudne poslove, primjerice, bio je prodavač fotokopirnih uređaja ili radio kao utjerivač dugova, štedio je svaki novčić svoje plaće, a potom sve 'spiskao' na obroke u finijim restoranima. Većinu slobodnog vremena isprobavao je recepte u svojoj kuhinji i laganim korakom napredovao sa svojim kulinarskim vještinama.

'Za mene je okus hrane jednako važno kao i trenutak, prilika, mjesto i društvo u kojem se nalazim' otkrio je britanski chef.

Kada mu je 1985. godine u ruke došla knjiga 'On Food and Cooking: the Science and Lore of the Kitchen' autora Harolda McGeea imao je 'eureka' trenutak, odnosno počeo je preispitivati sve što je dotad naučio o hrani. Kada je pročitao recept za sladoled od parmezana, u njegovoj glavi počele su se rađati ideje o neočekivanim kombinacijama namirnica, različitim temperaturama pripreme i teksturama.

 

A photo posted by Joyce (@londontastin) on Sep 3, 2016 at 12:41pm PDT


Za sve je kriva debela patka
Blumenthal je 1995. godine prodao svoj kućicu, posudio nešto novaca te sa suprugom Suzannom i dvoje male djece vratio se živjeti kod roditelja da bi kupio zapušten pub u Brayu u Berkshireu, u povijesnoj zgradi iz 16. stoljeća. Preuredio ga je i otvorio svoj prvi restoran po imenu 'The Fat Duck'. Isprva je zapošljavao samo četiri osobe, a nudio prepoznatljive obroke koji bi se mogli naći i u francuskim bistroima. No ubrzo je došao na glas kao mjesto koje služi neobične kombinacije hrane.

Na njegovom jelovniku našao se sladoled od jaja na kajganu sa špekom, losos poširan u želeu od sladića i poslužen s artičokama i majonezom od vanilije ili pak sorbet od sardina na tostu.
Pripremi hrane pristupio je kao kemijskom pokusu, a za obradu namirnica počeo je koristiti neočekivane instrumente poput tekućeg dušika za pripremu sladoleda ili kombinaciju kalcija i citrata za sferifikaciju pojedinih sastojaka.

Za razliku od mnogih drugih slavnih kuhara, atmosfera u Hestonovoj kuhinji ne podrazumijeva viku i stres. 'Nisam podigao glas u kuhinji zadnjih deset godina. I ne dopuštam nikome da viče. Ako koga uhvatim da viče, osoba bude disciplinirana,' pojašnjava vlasnik The Fat Ducka.

Prvu Michelinovu zvjezdicu 'The Fat Duck' je dobio 1999. godine, drugu 2002., a treću dvije godine kasnije, te tako postao prvi britanski restoran kojemu je to pošlo za rukom u tako kratkom vremenskom periodu. U zadnjih 15 godina redovito se nalazi na top 10 ljestvici najboljih restorana svijeta, a prvo mjesto magazin Restaurant dodijelio mu je 2005. godine.



Celebrity status i multiosjetilna percepcija
'The Fat Duck' u Breyu u Berkshireu danas zapošljava 42 osobe, koji ne prodaju hranu već iskustvo. Rezervacije za ručak i večer primaju se tri mjeseca unaprijed, a prilikom odabira termina potrebno je platiti cijenu karte od 255 britanskih funti (oko 2.500 kuna) koja pokriva degustacijski jelovnik od 14 sljedova. Pića, usluga biranja vina i napojnica za cijeli tim u iznosu od fiksnih 12.5 posto nije uračunata u cijenu i podmiruje se naknadno.

Blumenthal posjeduje i restoran 'Dinner' u Londonu koji ima dvije Michelinove zvjezdice (te restoran istog naziva u Melbournu), pub 'The Hinds Head' u Brayu koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu te pub 'The Crown' u istom gradu. Na koncu tu je i bistro 'Perfectionist's Cafe' na terminalu 2 Zračne luke London Heathrow u kojem možete pojesti jednostavne obroke poput pizza, hamburgera i trostruko pečenih krumpira pripremljenih na savršeni način.



Heston Blumenthal je 2002. godine počeo snimati televizijske serije koje su prikazale njegov talent i kreativnost, ali i želju da svaki obrok bude multiosjetilni spektakl s obzirom da je hrana jedina aktivnost koja istovremeno uključuje vid, sluh, dodir, okusa i njuh.

'Kuhajmo kao Heston', 'Hestonova gozba' i 'U potrazi za savršenstvom' samo su neke od njegovih hvaljenih televizijskih serijala koje su ga prometnule u pravu celebrity zvijezdu. Unatoč tome, slavni britanski kuhar vrlo je sramežljiv, te priznaje da pati od manjka samopouzdanja.

Danas kada gleda na prvih pedeset godina svojeg života ne žali za ničime, a promijenio bi samo jednu stvar: 'Da znam češće reći ne. Neko mi je jednom rekao da ako ne možeš reći ne, tvoji potvrdni odgovori ne znače ništa,' zaključuje slavni chef.

U videu pogledajte kako se najobičnije namirnice pripremaju na savršeni način.

  • #Hrana
  • #slavni kuhari
  • #Heston Blumenthal
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Wellness odmor u Novigradu: Aminess Vival Maestral Hotel 4* nudi tri dana potpune relaksacije
Crno jaje
Uživancija u Novigradu: Aminess Vival Maestral Hotel nudi tri dana potpune relaksacije
Wellness vikend u Makarskoj: Odmor u Valamar Meteor Hotelu
Crno jaje
Wellness vikend u Makarskoj: Ponuda za odmor u Valamar Meteor Hotelu
Slavonija slavi svoju baštinu: drugi Pogača Fest u znaku 20 godina Veselih Šokica i okusa koji spajaju tradiciju i budućnost
Oglas
Slavonija slavi svoju baštinu: drugi Pogača Fest u znaku 20 godina Veselih Šokica i okusa koji spajaju tradiciju i budućnost
Dream Sky kučica u Gorskom kotaru za odmor, Airbnb
Još ljepše nego na fotografijama
Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor
Najsočniji trokuti od lisnatog tijesta: Recept za koji vam treba 30 minuta i tek nekoliko sastojaka
Male pite
Najsočniji trokuti od lisnatog tijesta: Recept za koji vam treba 30 minuta i tek nekoliko sastojaka
Rovinj za pamćenje - odmor koji spaja more, tradiciju i vrhunski smještaj
Oglas
Rovinj za pamćenje - odmor koji spaja more, tradiciju i vrhunski smještaj
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Prva sarma festivala
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Lazanje iz plitkog lima za pečnje recept
Ne morate kuhati tjesteninu!
Brži način za pripremu finih lazanja s mljevenim mesom – u plitkom limu za pečenje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policija u akciji: Od ranog jutra na adresama šefova dviju zdravstvenih ustanova, spominje se i župan
Milijunski iznosi
Cure detalji velike policijske akcije: Spominju se imena ravnatelja bolnica, češljaju se poslovi iz vremena Beroša
Greškom mu je isplaćeno 330 plaća, on dao otkaz i nestao. Sud kaže: "To nije krađa"
Tvrtka ga tuži
Greškom mu je isplaćeno 330 plaća, on dao otkaz i nestao. Sud kaže: "To nije krađa"
Vremenska prognoza: Vraća se sunce
VREMENSKA PROGNOZA
Vraća se sunce i toplo vrijeme: Meteorolog otkriva koliko će trajati
show
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača
postala klasik!
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača, a onda je u njegovim rukama postala hit!
Charles Spencer Crowe viđen u šetnji nakon dugo vremena
Jeste li pogodili?
Znate li čiji je ovo sin? Samo najveći fanovi prepoznat će crte lica njegova slavnog oca
Tko je sin Halida Bešlića, Dino Bešlić?
''Djelujem iz sjene...''
Tko je sin jedinac Halida Bešlića? Zadesila ga je slična sudbina kao i oca
zdravlje
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
Izvrsni izvori
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Često se nalaze na našim stolovima
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
zabava
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Izgleda poznato?
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Strah vas je sramote na kvizu? Ovdje provjerite kako stojite sa znanjem
Pokažite što znate!
Strah vas je sramote na kvizu? Ovdje provjerite kako stojite sa znanjem
Zlatnoj ribici priredio nevjerojatan provod, snimka skupila više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Zlatnoj ribici priredio nevjerojatan provod, snimka skupila više od 40 milijuna pregleda
tech
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Već se koristi u Ukrajini
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Pjongjang pokazao zube - novu hipersoničnu raketu koju će biti teško zaustaviti
Novo oružje
Pjongjang pokazao zube - novu hipersoničnu raketu koju će biti teško zaustaviti
VIDEO Muskov robot iznenadio sve svojim novim vještinama
Djeluje uvjerljivo
VIDEO Muskov robot iznenadio sve svojim novim vještinama
sport
Htio je završiti karijeru, a sada se neočekivano vratio u reprezentaciju
pala je odluka
Htio je završiti karijeru, a sada se neočekivano vratio u reprezentaciju
Teška ozljeda u prijateljskom susretu Hrvatske U-18 i Ukrajine U-18
Sudac izvukao crveni
Drama na utakmici Hrvatske U-18: Hajdukovac teško ozlijeđen, hitna pomoć na terenu
Gonzalo Garcia je bijesan i želi otići u siječnju, priča se da već ima novi klub
NIJE OVO OČEKIVAO
Gonzalo Garcia je bijesan i želi otići u siječnju, priča se da već ima novi klub
tv
Kumovi: Mislio je da spava – vidjela je gdje je novac
KUMOVI
Kumovi: Mislio je da spava – vidjela je gdje je novac
U dobru i zlu: Pokušala ga je spasiti od samoga sebe – je li joj to najveća pogreška?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušala ga je spasiti od samoga sebe – je li joj to najveća pogreška?
Skrivena sudbina: Majka ne podržava njenu odluku
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Majka ne podržava njenu odluku
putovanja
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Dream Sky kučica u Gorskom kotaru za odmor, Airbnb
Još ljepše nego na fotografijama
Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
novac
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Tržište u crvenom
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
Nije više na muci
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
lifestyle
Ponuda bordo haljina u trgovinama za jesen 2025.
POPULARNA BOJA
Za svaki dan i za svečane prigode: 15 bordo haljina u kojima ćete uvijek izgledati lijepo
Viktorija Rađa u kratkim hlačama i kratko rezanoj majici
IZDANJE ZA ODVAŽNE
Izdanje Viktorije Rađe je pun pogodak, ali nismo sigurni da bismo ga sami nosili ovih dana
Kolinda Grabar-Kitarović u plavoj haljini efektnog uzorka
STAJLING ZA RIJAD
Kolinda Grabar-Kitarović: Salonke u osvježavajućoj boji koje su "strogu" haljinu učinile još boljom
sve
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača
postala klasik!
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača, a onda je u njegovim rukama postala hit!
Ponuda bordo haljina u trgovinama za jesen 2025.
POPULARNA BOJA
Za svaki dan i za svečane prigode: 15 bordo haljina u kojima ćete uvijek izgledati lijepo
Charles Spencer Crowe viđen u šetnji nakon dugo vremena
Jeste li pogodili?
Znate li čiji je ovo sin? Samo najveći fanovi prepoznat će crte lica njegova slavnog oca
Rene Redzepi
Oh, Rene!

Čuda se događaju: Od siromašnog sina albanskog imigranta do najboljeg šefa na svijetu

Uz svoj laboratorij za fermentiranje, Rene gradi staklenik na krovu restorana u kojoj će uzgajati povrće tijekom hladnijih mjeseca u godini, a u planu je i plutajuće polje s povrćem koji bi trebao izgraditi na splavi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Rene Redzepi Hrana i piće
    Oh, Rene!

    Čuda se događaju: Od siromašnog sina albanskog imigranta do najboljeg šefa na svijetu

  • Joel Robuchon - 1 Hrana i piće
    Prvi među jednakima

    Otišao je nedodirljivi! Priča o chefu stoljeća kojemu drugi kuhari nisu ni do koljena

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Mate Janković

    Zašto naši kuhari forsiraju avokado i limetu kada imamo mušmulu i murvu?

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close