U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Oni koji su posjetili Ticino znaju da ništa ne predstavlja život lokalaca tako dobro kao „grottos“, konobe smještene u špiljama koje su se koristile za čuvanje hrane poput vina, sira i mesa. Ticino, švicarski kanton na jugu zemlje koji graniči s Italijom te uključuje i malu talijansku enklavu Campione d'Italia omiljeno je odredište posjetitelja iz cijelog svijeta. Taj je kraj Švicarske glasovit po prirodnim ljepotama, kulturi i ugodnoj klimi. Nakon razgledavanja najbolje je vratiti energiju domaćom hranom, a konobe u špiljama, osim tradicionalnih specijaliteta, nude i ugodne temperature.

Nerijetko su smještene u jednostavnim kamenim kućama, a neke od njih imaju lijepe terase s pogledom na jezero ili šumu. Dugački drveni stolovi prekriven staromodnim kockastim stolnjacima, kao i zidni stalci za vino s bocama najčešći su prizori koje možete pronaći u rustikalnim prostorijama, uglavnom iz 17. stoljeća koje su izvorno služile kao obiteljski podrumi. Takve špilje mogu se pronaći diljem Ticina; i dok su neke ostale privatna skladišta ili čekaju neiskorištene i napuštene, mnoge su prenamijenjene u seoske konobe.

Do otprilike 1950. većina stanovnika u Ticinu se bavila poljoprivredom, a špilje su im omogućile stvaranje zaliha zahvaljujući izvrsnoj ventilaciji. Budući da najčešće stoje na kamenjarima porozna podloga omogućuje cirkulaciju zraka što rezultira stabilnom temperaturom tijekom cijele godine. U nekim je špiljama razlika između ljetne i zimske temperature tek jedan stupanj. Između ostalog, to ih čini pogodnima za čuvanje vina pa su mnoge prenamijenjene u vinske podrume.

Prema legendi, špilje su otkrile koze koje su tražile osvježenje za vrelih ljetnih dana i gurale glave u rupe na zidovima. Kada su ljudi shvatili što rade, sinula im je ideja da špilje koriste kao prirodne hladnjake za čuvanje raznih namirnica, poput mlijeka koje čeka na preradu. S vremenom su grottos postala mjesta za okupljanje obitelji i prijatelja, kutak za druženje uz domaće zalogaje i vino. Danas se ta tradicija nastavlja kroz lokalne konobe koje posjetiteljima nude posebno iskustvo, nerijetko sa živom glazbom. 

Neka od tradicionalnih jela koja se mogu isprobati u konobama su minestrone alla ticinese (juha s grahom i povrćem), spezzatino (talijanski gulaš od govedine), busecca alla ticinese (juha od tripica s kruhom od češnjaka) i torta di pane (švicarski kolač od kruha i suhog voća). Za popiti je nocino (liker od oraha) i gazzosa (poluslatko gazirano piće od limuna). Živjeli!