• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #namirnica tjedna

Kako ispohati savršene šampinjone? Recepti koje trebaju probati svi ljubitelji gljiva

Gljive su odlična zamjena za meso – bez obzira jeste li vegetarijanac ili jednostavno želite predahnuti od konzumacije hrane životinjskog porijekla. Pohani šampinjoni su, pak, ona vrsta jela koja će se svidjeti svima, bez obzira na prehranu.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 12.09.2023 11:45 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

Šampinjoni (lat. Agaricus bisporus) su jestive gljiva iz porodice pečurki. Karakterizira ih zdepast i kratak stručak te polukuglast klobuk koji varira od bijele do smeđe boje. Nazivaju se još i plemenite pečurke, a uzgajaju se u 70-ak zemalja svijeta.

Šampinjoni su dobar izvora vitamina B kompleksa i vitamina D. Obiluju i važnim mineralima poput selena, kaliija, bakra i fosfora. U 100 grama ovih gljiva nalazi se svega oko 25 kalorija te ok 2,5 grama bjelančevina, pa se smatraju dijetalnom namirnicom.

Kako odabrati šampinjone i pohraniti ih?

Kada kupujete svježe šampinjone, dodirnite ih. Klobuk šampinjona bi na dodir trebao biti čvrst i bez vidljivih oštećenja. Ako je potamnio ili ima mrlje, vjerojatno pred sobom imate šampinjone koji su se počeli kvariti.

Slobodno ih i pomirišite – intenzivan miris vlage upućuje da su gljive počele truliti. U tom slučaju nemojte ih koristiti za pripremu
željenog jela.

Ako ne planirate potrošiti svu količinu svježih šampinjona koje ste kupili na tržnici ili u trgovini, obavezno ih stavite u hladnjak ili na neko drugo hladno i tamno mjesto. Držanje gljiva u hladnjaku će produljiti njihov rok trajanja oko tri do pet dana.

Najbolje bi bilo da šampinjone stavite u papirnatu vrećicu. Nemojte je zatvarati do kraja, neka propušta malo zraka. To će spriječiti nakupljanje vlage u vrećici i plodu te produžiti rok trajanja šampinjona.

Kako očistiti i pripremiti šampinjone?

Nemojte šampinjone prati ispod mlaza vode. Umjesto toga eventualne nečistoće poput zemlje odstranite čistom kuhinjskom krpom ili običnom kuharskom četkom. Nježnim pokretima odstranite nečistoće s površine gljive kako biste sačuvali oblik i okus ovoga ploda.

Šampinjoni su bez sumnje jedna od najčešće korištenih gljiva u svjetskim kuhinjama – od nje se rade juhe, variva, gulaši i razni umaci. Peku se, pirjaju i pohaju. Dodaju se na slane tartove i pizze, u rižota i tjestenine. Nepresušno su vrelo kulinarske inspiracije.

Nastavite čitati tekst i pronađite pet recepata koje moraju pripremiti svi pravi ljubitelji šampinjona.

Pohani šampinjoni

Gljive su odlična zamjena za meso – bez obzira jeste li vegetarijanac ili jednostavno želite predahnuti od konzumacije hrane životinjskog porijekla.

Pohani šampinjoni su jedno od onih jela koje vole svi bez obzira na prehrambene preferencije. Mi vam donosimo recept za šampinjone koji se pohaju bez jaja, ali koji imaju mnoštvo okusa.

Gulaš od šampinjona

Mesni temeljac je savršeni sastojak za produbljivanje okusa različitim jelima – od juha i variva do umaka, rižota i gulaša. Najfiniji je onaj temeljac koji se priprema od kostiju i satima krčka na štednjaku. Ako nemate vremena za pripremu vlastitog temeljca, poslužiti se možete i onim kupovnim – takozvanim bujonom koji nudi koncentrirani okus mesa u obliku paste.

Upravo je goveđi temeljac, zajedno s miso pastom i smeđim šampinjonima trik sastojak koji će transformirati okuse povrtnog gulaša u slasno jelo koji ima okus po junetini. Imamo recept!

Rižoto od šampinjona i špeka

Špek i šampinjoni su sjajna kombinacija u različitim jelima, a pogotovo u rižotu. Imamo recept za kremastu fantaziju koja sljubljuje upravo špek i šampinjone.

Curry od šampinjona

Pravi indijski curry neodoljivi je spoj brojnih aromatičnih začina, biljki, listova i sjemenki koje se tostiraju na tavi, melju u pastu te jelu daju prepoznatljiv okus. Oni se rade od različitih vrsta mesa, ribe i plodova mora, a s obzirom da u Indiji živi otprilike trećina vegetarijanaca i vegana – u nekima dominiraju tek namirnice biljnog porijekla.

Ovaj curry je jedno od takvih jela. Glavni sastojak su mu gljive, točnije šampinjoni, a poslužuje se s kuhanom rižom i mekanim pogačama po imenu naan. Mi vam donosimo najlakši recept za curry od šampinjona.

Punjeni šampinjoni sa sirom

Punjeni šampinjoni mogu poslužiti kao lagani ručak ili snack na druženjima, a najbolje je od svega što ne traže previše vremena, niti truda u kuhinji.

Odlični su u kombinaciji sa šunkom i krušnim mrvicama, sirom i povrćem poput špinata, a ljubiteljima sira svidjet će se i nadjev od tri vrste sira. Osim kremastog sira, trebat će vam i parmezan i neki topivi sir poput cheddara ili gaude. Evo što trebate napraviti.

4 slatka i jedan slani recept koji trebaju isprobati svi ljubitelji jabuka +0 Palačinke

  • #namirnica tjedna
  • #šampinjoni
  • #gljive
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Kako provjeriti je li smjesa od mljevenog mesa dobro začinjena?
Iz najboljih restorana
Rijetki se ovo sjete napraviti: Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zbog prijetnje bombom potpuno blokiran glavni trg u Grazu
prijetnja
Okončana drama u središtu Graza
Tjedan pojačanog nadzora kamiona i autobusa: Policija posebnu pozornost posvećuje vozilima za prijevoz djece
ROADPOL
Od sutra velika akcija prometne policije u cijeloj zemlji: Evo koga će posebno kontrolirati
Aleksandar Vučić o naftnoj krizi: "Prijeti nam kolaps! Hrvati nisu htjeli čekati niti sekundu"
padaju i ostavke?
Vučić na izvanrednoj sjednici: "Prijeti nam kolaps! Dobili smo rok, a Hrvati nisu htjeli čekati niti sekundu"
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Jadranka Matković snimljena na zagrebačkoj špici
život je nije mazio
Naša legendarna glumica viđena u javnosti nakon dugo vremena
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Prema nutricionistima
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
"Zašto je još nisi uspavala?": Njezina životinja nije za svačiji ukus, pogledajte što sve izvodi
Nije joj lako
"Zašto je još nisi uspavala?": Njezina životinja nije za svačiji ukus, pogledajte što sve izvodi
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
sport
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Irska u nadoknadi srušila Mađarsku i oduzela im mjesto za doigravanje
90+6
VIDEO Povijesna drama u kvalifikacijama za SP: Mađarska duboko u nadoknadi ostala bez svega
Gennaro Gattuso pozvao dvojicu hajdukovaca na utakmicu Italije i Norveške
Lijepa gesta
Gattuso na važnu utakmicu Italije za SP pozvao dvojicu hajdukovaca
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
Supertalent: Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
ADRENALIN
Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
lifestyle
Bloom Tatarinov u zimskom ugođaju
Spreman za zimu i Božić
Bloom Tatarinov fotografirao se na čarobnom mjestu, a pogledajte kako se slatko sredio u toplom kožnjaku
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Sanja Musić Milanović u metalik suknji i uskom kožnjaku
Izdanje za kazalište
Sanja Musić Milanović: Fantastična suknja uz koju uski kožnjak pristaje baš zakon
sve
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Gljive - 4
Sačuvajte ih

Što napraviti s viškom gljiva: Trikovi uz pomoć kojih traju mjesecima

Višak pripremljenih jela s gljivama se ne preporučuje čuvati za sutradan jer se podgrijavanjem stvaraju štetni spojevi koji mogu biti opasni za zdravlje... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close