• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Kopun, grgeč i jelen: Novo ruho zaboravljenih hrvatskih okusa u restoranu koji Zagrepčani vole

Pâté od sušenoga jelena, consommé od divljači, klekove bobice, karamelizirani goveđi jezik, lisičarke, vrganji, smrčci, ukiseljeni radič i rillette od kopuna samo su dio novog zimskog jelovnika Zinfandel'sa.

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 8.12.2019 13:27 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... NP Lovćen u Crnoj Gori - 5 NP Lovćen U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe

Javnosti već dobro poznata chefica Ana Grgić na čelu je Esplanadine kuhinje već gotovo osam godina. U svojemu bogatom kuharskom iskustvu imala je priliku pripremati jela za brojne poznate osobe, kraljevske obitelji i visoke državnike. Ana je primila niz priznanja, a proglašena je i velikim kuharom sutrašnjice po izboru vodiča Gault&Millau. Ana je stvorila svoj prepoznatljiv potpis, a njezini su jelovnici svake godine sve kreativniji.

Poseban izazov predstavlja priprema à la carte jelovnika restorana Zinfandel's koji je ovih dana dobio svoju zimsku inačicu. Prilikom njegova sastavljanja Ana se vodila vizijom upotrebe raspoloživih lokalno uzgojenih sezonskih namirnica koje je pomno kombinirala i slagala u zanimljive sljedove koji se međusobno dopunjuju i čine jedinstvenu zimsku gastronomsku priču.

„Stvorila sam mrežu dobrih lokalnih dobavljača koji mogu pratiti moje ideje. Od njih uzimam samo najkvalitetnije sastojke za svoja jela. Važno mi je da ono što upotrebljavam i slažem na tanjur svojim gostima bude zaista vrhunske kvalitete te iz ovoga podneblja. Zima ima svoje čari i niz odličnih namirnica, pa sam se tako vodila idejom da upotrebljavam one koje podsjećaju upravo na hladne dane i nadolazeće blagdane”, istaknula je Ana i dodala:

„Ovo doba godine obično asocira na divljač, zbog čega se u novome jelovniku nalazi pâté od sušenoga jelena koji nabavljam od jednoga istarskog OPG-a, zatim consommé od divljači, kao i prepelica koju sami dimimo i pečemo na borovim grančicama da bi meso dobilo posebnu aromu, a kombiniram je s kestenima, javorovim sirupom i kruškom pečenom na maslacu.

S farme sa slobodnom ispašom dolazi mi pomalo zaboravljen kopun, koji je dosta izazovan za pripremu, pa ga satima iskuhavam da bih dobila slasno i mekano meso za rillette koji poslužujem u obliku jastučića s umakom od porta i marmeladom od grožđa, što čini odličan spoj okusa. Meso crne slavonske svinje predstavlja pravu gurmansku poslasticu, što je posebno naglašeno u spoju s mousseom od bijeloga graha i tartufa.”

Kao dugogodišnja ambasadorica WWF-ove globalne inicijative Ana nastavlja s održivom kampanjom Fish Forward. Tako je među predjela uvrstila kvarnerske škampe u novome kreativnom izdanju s juhom od sušene janjetine, gelom od hrena i prokulicama.

„Imala sam priliku osobno posjetiti ribare koji u Podvelebitskom kanalu love škampe vršama. WWF-ov tim omogućio mi je da zaplovim s njima i lovim škampe. Oduševila me cijela priča, smatram da se tako štiti mikroekosustav i potiče male ribare na bavljenje ovom djelatnošću. Uz to, u zajedničkoj kampanji s WWF-om nastavljamo raditi na maksimalnom iskorištavanju svake namirnice u procesu pripreme hrane da bi se količina otpada koja nastaje tijekom pripreme jela svela na najmanju moguću mjeru”, istaknula je Ana.

Da bi ga spasila od zaborava, u novi je jelovnik Ana uvrstila i grgeča, ribu čiji je okus naglasila kaparima i ikrom od pastrve, koja pak u njezinu kuhinju dolazi svježa iz rijeke Gacke. Riblju priču zaokružuje poširana sipa s đumbirom, blitvom i batatom koji Ana nabavlja iz ekološkoga uzgoja od lokalnoga OPG-a.

„Nastojimo zaista podupirati male domaće dobavljače, pa tako primjerice daikon – japansku rotkvicu – ali i sve svježe začinsko bilje i klice uzimamo od jednoga domaćeg OPG-a nedaleko od Zagreba koji se istinski trudi održati visoku kvalitetu u ponudi nekih neuobičajenih vrsta povrća i začina”, napomenula je pa istaknula:

„Danas ljudi žive užurbanim načinom života, nerijetko se hrane nezdravo, pa smatram da je dužnost nas chefova ukazati na to i promijeniti te navike. Volim kada moji gosti znaju da će ovdje u Esplanadi dobiti samo svježe i nutritivno zdrave namirnice od kojih mnoge imaju i ljekovite učinke poput korijena sladića, korijena peršina, celera, cvjetače ili radiča i vinove loze koje za ovu zimsku priču sami kiselimo u kuhinji.

Zapravo, kao velika ljubiteljica domaće mamine kuhinje nekako nastojim tu ideju pretočiti u Zinfandel'sov koncept fine dininga, stoga mnoge stvari moj tim kuhara i ja zajednički pripremamo i ručno radimo, isprobavamo kombinacije, pa na jelovnik stavljam samo ono što nas oduševi. Uz to, sami pečemo kiseli kruh s domaćim kvascem koji moji dečki sami uzgajaju.

Za goste pečemo i domaću pogaču kojoj dodajemo ružmarin, začinsko bilje i maslinovo ulje da bismo istaknuli mediteranski koncept kuhinje. Ekstra djevičanska maslinova ulja Nai vrhunske su kvalitete i stižu nam s Dugoga otoka. Uz domaći kruh gostima poslužujemo maslac koji sami pripremamo i tučemo, a čiji okus obogaćujemo maslinama, borovim iglicama i crnom soli. Sami pripremamo i čokoladne praline koje u novom jelovniku dolaze punjene guščjom jetrom u kombinaciji s višnjom i kakaom.

Slastice su priča za sebe. Tu sam ponovno upotrijebila neke namirnice koje asociraju na zimu i Božić, poput lješnjaka, sušenoga voća, suhih šljiva, mandarina, rogača, gorke čokolade, šipka i cimeta. Dunja je, primjerice, jedna od namirnica koju se ne upotrebljava često, a ima odličnu aromu. Za potrebe deserta dunju satima iskuhavam da bi se dobio ukusan žele koji kombiniram s datuljama, pekan orasima i panna cottom od kiseloga mlijeka, koje također sami kiselimo ovdje u kuhinji. Mnogo je divnih okusa u novome jelovniku, pa za istinske hedoniste predlažem već složene degustacijske jelovnike od četiri, pet i šest sljedova”, objasnila je šarmantna Ana koju u cijeloj priči prati njezin tim sastavljen od odličnih kuhara i slastičara.

Jelovnik nudi i poznate Esplanadine klasike kao što su cezar salata, jadranski brancin pečen u kori od soli, fuži s tartufima, tatarski biftek koji osoblje pažljivo priprema pred gostima i legendarni zapečeni Esplanade štrukli. A tu je i ekskluzivni Beluga kavijar poslužen uz tople bline, vrhnje i začinsko bilje. Privlačna jela s Flambé jelovnika osoblje restorana rado priprema pred gostima, a zimska verzija donosi selekciju slasnih jela poput flambiranoga telećega filea s kremastim celerom, neodoljivih repova crvenih kozica s likerom od anisa i umakom od tartufa, guščje jetre u umaku od porta s marmeladom od vrganja te „zapaljivoga” desertnog klasika – palačinki Crêpes Suzette s likerom Grand Marnier i sladoledom od vanilije.

Za goste koji su na bezglutenskome režimu prehrane Zinfandel's nudi izbor od četiri slijeda jela certificiranih gluten-free certifikatom. Nezaboravno gurmansko iskustvo upotpunjuje karta vrhunskih vina i šampanjaca iz Hrvatske i svijeta, a šarmantni sommelier Ivan Šneler pažljivo će gostima preporučiti prava vina koja će savršeno odgovarati odabranim jelima.

Za lakši odabir i snalaženje u jelovniku sva su jela označena posebnim oznakama gluten-free, vege ili halal. Uz raskošnu fine dining ponudu, otmjen ugođaj i šarmantnu uslugu koju predvodi Stjepan Okun, menadžer s dugogodišnjim iskustvom, restoran Zinfandel's i ove zime postaje najfinija oaza za Zagrepčane i goste koji cijene gastronomsku virtuoznost i kreativnost.

  • #gdje sjesti
  • #zinfandel's
  • #Restoran
  • #Zagreb
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako keksi od zobenih pahuljica recept koji se kuha
Hrskavi i fini
Keksi koji se ne peku nego kuhaju na štednjaku! Recept je jako jednostavan, a okus – fantastičan
Putnička klasa: Sardinija - otok od tristo čuda
Putopisno predavanje
Putnička klasa: Besplatno uživajte u Sardiniji - otoku od tristo čuda
Pire od krumpira s vrhnjem i parmezanom recept
Savršenstvo bez mane
Recept za pire od krumpira kao iz najboljih restorana – toliko je fin da ga možete jesti i bez pečenog mesa
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Brojimo sitno...
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Upisani u povijest
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
Prometni kaos oko Vjesnika: Zatvorene ulice, na snazi posebna regulacija
Velika gužva
Kolaps u Zagrebu! Najkritičnije je u ovim ulicama: "Tramvaji su stajali, jedva da su se pomakli. Totalni kaos"
Velika promjena na granici s BiH: Ako ovo niste napravili nećete moći napustiti zemlju
Vozači oprez
Velika promjena na granici sa susjedima! Ako ovo niste napravili, nećete moći napustiti zemlju
show
Meri Goldašić razvela se od supruga Jure
potvrdila šuškanja
Razvodi se Meri Goldašić! ''Dugo smo tražili načine, razgovarali...''
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
Josip Radeljak Dikan pohvalio se putovanjem svoje kćeri Lane Radeljak
''nije propustila...''
Dikan se pohvalio potezom svoje kćeri koji ga je oduševio: ''Ponosan sam na moje suho zlato''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
zabava
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
Zanimljivo
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
tech
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
Baš kao na Zemlji?
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
sport
Strašan udar za FIFA-u: Oni pripremaju novo Svjetsko prvenstvo: Zvat će Srbiju i BiH?
kakav plan!
Strašan udar za FIFA-u! Oni pripremaju novo Svjetsko prvenstvo: Zvat će Srbiju i BiH?
Ovih 16 reprezentacija igrat će europske dodatne kvalifikacije
POSLJEDNJA ŠANSA
Ovih 16 reprezentacija igrat će europske dodatne kvalifikacije
Zlatko Dalić komentirao ponašanje dijela navijača u Podgorici
Posve nepotrebno
Crnogorci pitali Dalića o skandiranju hrvatskih navijača: Evo što im je odgovorio
tv
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
KUMOVI
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
MasterChef: Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
DOBAR SPOJ
Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
MasterChef: Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
DRUGAČIJA TEHNIKA
Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
raste pritisak
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Vanna u mokrim tajicama i sakou
Kombinacija je zakon
Vanna u "mokrim" tajicama uz koje omiljene jesenske čizme pristaju nepogrešivo
sve
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Klara
Vrijedi probati

Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Radi Klare vrijedi prijeći Savu i pronaći put do neodoljnivih napoletana napuhnutih rubova i pomno biranim sastojcima... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

  • Vjesnik Zanimljivosti
    Upisani u povijest

    Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close