Povrtna juha najbolje je rješenje kada želite pojesti nešto toplo i fino na žlicu. No, da biste pripremili ukusnu juhu, ne treba vam recept ni komplicirani popis skupih namirnica. Ako slijedite ove savjete, možete pripremiti ukusan obrok od stvari koje ste upravo zatekli u hladnjaku, i koji će vam uspjeti baš svaki put.

Povrtna bistra juha kuha se od povrća po želji s dodatkom vode, nešto ulja, soli i papra. I to je to! Poželjan omjer uključuje litru vode ili temeljca s pola kilograma očišćenog i nasjeckanog povrća te prstohvat začina.

Na žlici ulja (ili maslaca) popržite malo luka i/ili korjenasto povrće nasjeckano na komade, oko pet minuta. Kada povrće omekša i dobije "boju", dodajte vodu, začine i kuhajte 20 minuta do pola sata na umjerenoj temperaturi, ovisno o veličini i vrsti upotrebljenog povrća. Ne zaboravite isprobavati okus hrane tijekom kuhanja kako biste prilagodili začine. U potrazi za još ponekim savjetom za neodoljive juhe možete zaviriti ovdje. 

Neodoljiva pileća juha

Pileća juha s rezancima je utješno jelo s brojnim zdravstvenim blagodatima koje se osobito preporučuje osobama koje su prehlađene ili imaju gripu. Piletina je odličan izvor bjelančevina bez kojih je život nemoguć.

One grade sve mišiće u tijelu, te ubrzavaju oporavak od sezonskih bolesti. Juha se kuha s dodatkom korjenastog povrća poput celera, pastrnjaka i mrkve koji su bogati vitaminom A i C. Oni potpomažu osnaživanju imuniteta, te spriječavaju širenje virusa. Juha osigurava i hidrataciju organizma, dok njena toplina potiče otvaranje dišnih puteva. Pileća juha s rezancima mnogima je najbolje zimsko jelo, a recept potražite ovdje.

Pileća juha Pileća juha (Foto: Guliver / Thinkstock)

Zimska juha od brokule

Brokula je puna vitamina C i K, željeza i kalija, ima visok udio vlakana, a ima i proteina. Snižava kolesterol, dobra je za zdravlje očiju, a u ovim zimskim danima treba je jesti jer podiže imunitet. Ako vam je uobičajena krem juha od brokule dosadila, isprobajte je u tajlandskoj verziji: Juha od brokule s egzotičnim dodatkom.

Japanska juha

Ramen juha je kulinarska priča kojom se trenira strpljenje kuhara, ali i znanje o slaboj i jakoj vatri. Uključuje pregršt mesnih kostiju, ali i kreativnosti. Savršena japanska juha postaje sve veći hit pa Imate li dovoljno volje i vremena isprobajte je – i trud će se nagraditi.

Savršenstvo od gljiva

Neodoljiva juha od gljiva: Jamiejev je klasik. Brzo je gotova, neodoljivo je ukusna i grije (dušu i tijelo). Recept za kremasto savršenstvo potražite ovdje. Prije nego što se bacite na pripremu imajte na umu da su gljive, a posebno one divlje, poput malih spužvi koje upijaju svu vlagu. Ako ih operemo, dodatno se napune vodom pa im to nemojte priuštiti jer neće biti ukusne. Umjesto toga bolje ih je očetkati ili prebrisati mokrim papirnatim ručnikom.

Zbog upijajućih svojstava gljiva, uvijek ih je bolje termički obrađivati na nešto više masnoće. U suprotnom bi mogle zagorjeti. Imajte na umu da je svaka vrsta gljive drugačija, pa im posvetite şvu svoju pažnju kada ih pirjate na tavi. Ako vam se čine presuhim, dodajte im još maslaca ili ulja.

Juha od cvjetače Juha od cvjetače (Foto: Guliver / Thinkstock)

Juha od leće

Iako nije među najpoznatijima, pa ni najpopularnijim mahunarkama, leća je nepravedno zapostavljena na našim tanjurima. Prednosti leće pred ostalim mahunarkama mnogobrojne su, od toga da ne pada teško na želudac do toga da se vrlo brzo priprema. Crvena je kuhana već za 10-15 minuta, a smeđa za nekih pola sata. Kad se poželite odmoriti od mesa proteinska juha je Idealan ručak gotov u 30 minuta. Temeljen je na leći koja obiluje bjelančevinama te rajčici – odličnom izvoru likopena koji štite krvožilni sustav.

Juha od pečenog povrća

Dobro je poznato da tople, domaće juhe posebno dobro prijaju zimi. Ovu juhu odlikuje puni okus, aromatičnost i slatkoća koja se dobiva pečenjem korjenastog povrća. Dovoljno je izrezati povrće na veće komade, ispeći ga u pećnici te ga dodati u lonac u kojem ste ispirjali luk ili poriluk, zaliti povrtnim temeljcem, dodati malo mlijeka i štapnim mikserom sve pretvoriti u finu, gustu kremu. "Ispecite" svoju prvu juhu od povrća, a recept za kremasto savršenstvo potražite ovdje.

Kremasta juha od cvjetače

Kremaste juhe su apsolutni favorit za hladne mjesece jer istovremeno utopljuju i tijelu osiguravaju prijeko potrebne hranjive tvari. Odvažite se za recept za sveprisutnom cvjetačom koja će zadovoljiti vaša nepca. Recept za finu krem juhu od cvjetače potražite ovdje, a poželite li je poslužiti u efektnim zdjelicama od kruha – zavirite i tu.

Žgaravica: 7 namirnica koje gase ''vatrenu'' bol Đumbir Cvjetača Zobena kaša s jabukama i cimetom +0 Banana

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju