Juha od gljiva pravi je klasik, a kako je jednostavno pripremiti prema receptu Jamiea Olivera demonstrirao je chef Tomislav Pavlović na Konzumovoj radionici u Kuhaoni. Isprobajte i druga dva recepta Jamieja Olivera za brzinski jesenski ručak

Sastojci za krem-juhu od gljiva: 

600 g različitih gljiva
1 luk
2 stabljike celera
3 režnja češnjaka
nekoliko grančica svježeg peršina
nekoliko grančica svježeg timijana
maslinovo ulje
1,5 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
75 g vrhnja
6 kriški ciabatte
ekstradjevičansko maslinovo ulje

1. Gljive očistite mekim kistom ili četkom i tanko narežite. Oljuštite i tanko narežite luk i češnjak, tanko narežite celer, otrgnite listiće peršina, pa sitno nasjeckajte stabljike. Otrgnite listiće timijana.

2. Posudu s ručkom stavite na srednje jak plamen, ulijte mlaz maslinovog ulja, dodajte luk, celer, češnjak, stabljike peršina, listiće timijana i gljive, poklopite posudu, pa ostavite da se sve lagano pirja dok ne omekša.

3. Iz posude izvadite 4 žlice gljiva i ostavite ih za kasnije. U posudu ulijte temeljac, pričekajte da juha zavrije na srednje jakom plamenu, zatim ga posve smanjite i ostavite da sve vrije 15 minuta. Po ukusu začinite morskom solju i crnim paprom, pa sve glatko izmiksajte štapnim mikserom.

4. U juhu ulijte vrhnje, pričekajte da još jednom zavrije, pa isključite plamen. Kriške ciabatte prepržite u tavi, na njih stavite većinu sačuvanih gljiva, pa ih pokapajte s malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Nasjeckajte peršin. Juhu ulijte u zdjelice i pospite nasjeckanim peršinom i preostalim gljivama. Poslužite je s preprženim kriškama ciabatte.

35 kn za kavu, a 65 kn za pivo: Kako izgleda život u jednoj od najsretnijih država na svijetu? Oslo - 5 Oslo Oslo +3 Oslo

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju