Tehnologija i industrijski dizajn, mogu ponekada izgledati zastrašujuće i hladno no u središtu malenog i pitoresknog Kutjeva, nova vinarija Galić Vina nepretenciozno se smjestila u postojeći ambijent. Eksterijerom dominira cigla i beton, a cijela zgrada površine 3330 kvadrata djeluje nenametljivo s pažljivo uređenim okolišem. Na samoj zagradi ističe se jedino logotip vinarije. Sjajan projekt arhitektonskog dvojca Tomislava Turkovića i Zorana Zidarića, iz svjetski nagrađivanog studija Dva arhitekta realizirao se na prostoru nekadašnje škole pa onda i tvornice tekstila u Kutjevu.


Investicija vrijedna 30 milijuna kuna, sufinanciranih sredstvima EU otvorila je svoja vrata početkom godine, u svibnju, i dala novu, turističku perspektivu u razvoju ove vinske regije.

Andrej Markulin, predsjednik Uprave Galić Vina, vlasnik vinarije Josip Galić i glavni enolog Slaven Jeličić Andrej Markulin, predsjednik Uprave Galić Vina, vlasnik vinarije Josip Galić i glavni enolog Slaven Jeličić (Foto: Martina Miličević)

Vinska priča poduzetnika Josipa Galića, vlasnika vinarije, počinje 2007. kupovinom 40.000 loza na 4,5 hektara u blizini Kutjeva. U skromnim uvjetima nimalo reprezentativne industrijske hale, nastajala su prva Galić vina, kasnije i međunarodno nagrađivana. Od samog početka sJosipom Galićem, u vinariji radi i današnji glavni enolog, Slaven Jeličić, koji nas je ponosno proveo kroz zaista impresivan radni prostor – vinski podrum Galić Vina.


Drveni vinifikatori od francuskog hrasta obloženi su staklom, a uzak, bočni prozor daje uvid u tijek i stanje fermentacije u bačvi. Pored niza simetričnih, većih i manjih inox tankova nalaze se i betonska jaja i fermentatori u kojima će od ove godine (2018) u komercijalnu proizvodnju ići dulje macerirana graševina 2018. Minimalna intervencija u proizvodnji ove graševine, sljedećih će godina na tržište donijeti oko 4.000 boce nove prirodne linije vina. Vrhunski opremljena vinarija potpuno je temperaturno kontrolirana a svi podaci obrađuju se u kontrolnom tornju, odakle se i upravlja procesom proizvodnje.


Iako velike količine inoxa, poveznih cijevi, stolova za primanje i sortiranje grožđa ili preša, u osnovi ne djeluju nimalo primamljivo, u ovim dimenzijama povezane pasarelama i putevima koji na trećem katu posjetitelju daju mogućnost da između njih prošeta – zaista ostavljaju dojam vrhunske scenografije za visokobudžetne akcijske filmove. I dalje ovo je proizvodni pogon, ali detaljima i pristupom prilagođen razgledavanju.


Čitav pogon smješten je na 3 kata, ali iznad zemlje. Josip Galić, samo kratko komentira kako upravo završavaju i „tajnih“ 600 kvadrata u podrumu i ne daje naslutiti što će se tamo nalaziti. „Morati ćete nas posjetiti. Novi dio planiramo otvoriti sljedeće godine“ otkriva kratko kako se u tom neotvorenom dijelu zasada nalazi stol nosivosti nekoliko tona, pa pretpostavljamo kako će se dio prijema i obrade grožđa preseliti na nivoe ispod sadašnjih 3 kata.

Nagrađeno idejno rješenje studija Dva arhitekta Nagrađeno idejno rješenje studija Dva arhitekta (Foto: Dva arhitekta)


„American Architecture Prize“ za idejno rješenje nove vinarije Galić


Studio Dva arhitekta za idejno rješenje nove vinarije Galić, dobio je i prestižnu „American Architecture Awards“ u 2017. Inicijalno, nova vinarija trebala je biti smještena na položaju Radovanci kraj Velike za kojeg je i rađen nagrađivani projekt, no zbog nemogućnosti izgradnje pristupnog puta, nova vinarija morala je biti prebačena u centar Kutjeva. Projekt je prilagođen, a Josip Galić ne skriva svoju ambiciju za dalmatinskim vinima i možda jednog dana, izgradnju vinarije u Dalmaciji. Na upit hoće li doći do realizacije nagrađenog projekta odgovara „Možda u Dalmaciji. Ne vidim prostora za još jednu ovakvu investiciju u Kutjevu.“


Dalmatinska vina iz vinarije u Kutjevu?


Ovo bi trebala biti prva godina kada će otkupiti grožđe pošipa i crljenka te ih obraditi u vinariji u Kutjevu, otkrivaju za novac.jutarnji.hr što je prvi korak u realizaciji vinograda u Dalmaciji. Građevinar po struci, nimalo ne sumnjamo u realizaciju projekta dalmatinske ekstenzije Galić Vina. Ipak perjanica vinarije, kao i Kutjeva, ostaje graševina – kraljica hrvatskih vinograda.
U asortimanu se nudi 9 etiketa bijelih i crnih vina, a premium etikete nazvali su Bijelo 9 i Crno 9, naslućujući poseban zahtjev kao i zaštitni broj Josipa Galića – 9. Sve vezano za vinariju, moralo je biti zbroj ili umnožak koji vodi do sretnog broja - 9. Od ukupne površine zgrade, 3330 kvadrata, posebnih dimenzija tankova između 330 do 900 litara do pregovora sa francuskim proizvođačem vinifikatora koji je posebno za Galić Vina, povećao zapremninu s uobičajenih 3000 litara na 3300 litara.


Sa početnih 4,5 hektara vinarija Galić danas raspolaže sa ukupno 60 hektara i godišnje proizvode oko 300.000 boca. Iako je kapacitet novosagrađene vinarije dvostruko veći, Josip Galić ne planira bitnije povećavati proizvodnju. Žele ostati srednje velika vinarija i zadržati sadašnji opseg proizvodnje.

Vinarija Galić - 7 Vinarija Galić - 7 (Foto: Martina Miličević)

Kušaonica s pogledom na „barikanu“


Kušaonica se smjestila u samom prizemlju. Odmah nakon ulaska u vinariju imate pogled na staklenu barikanu u kojoj odležavaju vina. Stakleni lukovi sa unutarnje i vanjske strane barikane, osim pogleda na opet, simetrično posložene barrique bačvice, pruža pogled i na zelenio u eksterijeru sa mnoštvom danjeg svjetla koje se probija. Kao i cijela vinarija, kušaonicom dominira industrijski dizajn, betonske površine, drvo, zatamnjena stakla i elegancija.
Na samo dva sata od Zagreba, Kutjevo sa bogatijom ponudom za sve vinoljupce, sada postaje još zanimljivija destinacija za istraživanje i uživanje. Mi svakako planiramo brzi povratak i detaljan vinski izvještaj, sada smo ipak bili pod dojmom arhitekture i izvedbe prostora!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju