Konture glavnog grada Hrvatske znali bismo prepoznati i da nas probude u tri ujutro, što bi se reklo. Jelačića i golubove, Katedralu koja visinom drži rekord „na nebesima“, šareni krov Sv. Marka, mostove na Savi i brojne druge simbole koji su nam poznati čak i ako nikad nismo kročili u Zagreb.

No, danas manje o poznatom a više o nepoznatom. Pet stvari koje možda niste znali ili primijetili su samo mali uvod u grad povodom 31. svibnja, Dana grada Zagreba.


1. Buzdovan na Kamenitim vratima

Dan grada Zagreba povezan je s jednim od njegovih najpoznatijih simbola – Kamenitim vratima, čiju su sudbinu zauvijek odredili požar 31. svibnja 1731. godine i slika Majke Božje u pepelu. Upravo zato 31. svibnja slavimo Dan grada Zagreba, ali i Majke Božje od Kamenitih vrata.

No, Kamenita vrata imaju jedan detalj koji mnogima promakne, a potrebno je samo dignuti glavu prema nebu. Na kroviću iznad prolaza vidljiva je bodljikava kugla, tj. buzdovan – uspomena na mračne dane progona vještica. Vjerovalo se kako vještice lete iznad grada noću na metlama, a bodljikava kugla trebala je štititi grad (možda bi se vještičji plašt zapetljao o njih?). Ista takva, samo manja kugla, nalazi se također u Kamenitoj ulici, na zgradi ljekarne K crnom orlu.

2. Još žive dimnjaci ciglane Črnomerec

Zagrebački kvart Črnomerec ostao je nedavno bez svoje poznate panorame koja uključuje dimnjake Ciglane. Potresi u 2020. godini narušili su stabilnost dimnjaka, stoga je izvedeno kontrolirano rušenje. Mnogima nedostaju ovi kvartovski simboli - no ako postoji ikakva utjeha, znajte da se dio njih skriva u Ulici Šumski put u dvorištu gospodina Grbića.

Dobri susjed ovjekovječio je uspomenu na dimnjake skupivši originalne cigle s mjesta rušenja i rekonstruiravši mali dimnjak u svom dvorištu. Na njemu sada stoji spomen pločica: „U spomen na dimnjake ciglane Črnomerec 1885 – 2021“.

 

 

3. Kasino u zagrebačkoj Katedrali

Najpoznatiji i najviši simbol grada, zagrebačka katedrala, jedno je od mjesta u gradu koje svatko treba posjetiti bilo iz vjerskih ili turističkih razloga. U ljepotici okruženoj masivnim bedemima i kulama te ukrašenoj slavnim neogotičkim tornjevima leže uspomene na prodor Osmanlija, potres iz 19. stoljeća, Zrinske i Frankopane, glagoljicu i brojne druge epizode iz hrvatske povijesti.

Sve u katedrali djeluje skladno, barem na prvu. Pogledate li prema svodu, vidjet ćete tri raskošna lustera čija se pozadina baš i ne uklapa u sakralni ambijent. Naime, u katedralu su stigli iz jednog kasina u Las Vegasu. Stigli su kao poklon emigrantske obitelji čiji je član radio u kasinu i prilikom restauracije zamolio vlasnika da ih ne baca već pokloni zagrebačkoj katedrali.

4. Komad Berlinskog zida

Slavna epizoda svjetske povijesti pronašla je svoj put do zagrebačkih ulica. Berlinski zid izgrađen 1961. godine dijelio je Njemačku na dva dijela, a nakon što je srušen 1989. godine uslijedili su ujedinjenje Njemačke i opjevani „vjetar promjena“ devedesetih godina.

Na 20. godišnjicu rušenja zida, ispred zgrade Njemačkog veleposlanstva i Goethe instituta postavljen je veliki dio Berlinskog zida, težak skoro tri tone. A opet, mnogi ga ni ne primijete u prolazu…

5. Posvojene klupe u Botaničkom

Lijepa inicijativa koja objedinjuje njegu gradskog zelenila i tradiciju odmaranja (i zaljubljivanja) na klupicama pokrenuta je u Botaničkom vrtu. Naime, donacijom vrtu možete također „posvojiti“ klupu ili biljku, a pritom ostaviti i ugraviranu poruku na pločici koja označava posvojenu klupu.

Zagrepčankama, Zagrepčanima i svima koji se tako osjećaju želimo sretan Dan grada uz slatki detaljčić za kraj 😊

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju