10 godina prošlo je od svečanog otkrivanja dijela Berlinskog zida u Zagrebu. Svečani čin dogodio se na 20. godišnjicu pada Zida, 9. studenoga 2009., ispred zgrade Njemačkog veleposlanstva i Goethe-Instituta.

Mnogi Zagrepčani više i ne primjećuju ovaj spomenik, ali mnogi i ne znaju za njega. 

Dio Berlinskog zida, veličine 3,2 x 1,2 metra i težine više od 2,5 tona, Zagrebu je donirao njemački poduzetnik Axel Brauer, koji je tom prigodom poručio da ima pet komada Zida, koje je otkupio od bivše Vlade DDR-a, a jedan je odlučio pokloniti Zagrebu.

Na ovaj potez nagnao ga je razgovor s tadašnjim njemačkim veleposlanikom u Zagrebu Berndom Fischerom prilikom prijma u povodu Dana državnosti Hrvatske u Berlinu. Braueru je Fischer rekao da postoji ideja da se u Zagrebu, ispred zgrade njemačkog veleposlanstva, izloži komad Berlinskog zida.

Originalni segmenti Berlinskog zida danas se nalaze u mnogim gradovima diljem svijeta, a komadići su danas među najprodavanijim suvenirima u njemačkom glavnom gradu.

Berlinski zid izgradila je 1961. godine Vlada Njemačke Demokratske Republike te je time nasilno podijelila Berlin i Njemačku na Istok i Zapad. Originalni dijelovi Berlinskog zida podsjećaju na mirnu revoluciju ljudi u Istočnoj Njemačkoj i kraj podijeljenosti Njemačke koje simbolizira pad Berlinskog zida 9. studenoga 1989. te ponovno ujedinjenje Njemačke 3. listopada 1990. godine.

Najviši spomenik na svijetu: Pogledajte nevjerojatnog željeznog čovjeka od 182 metra Željezni čovjek - 3 Željezni čovjek - 4 Željezni čovjek - 1 +0 Željezni čovjek - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju