Antarktika je i jedini trajno nenaseljeni kontinent svijeta. To ne čudi ako je poznato da prosječna temperatura u unutrašnjosti iznosi -55 Celzijevih stupnjeva te -18 stupnjeva na obali.

Najniža temperatura od -89,2 Celzijeva stupnja izmjerena je 21. srpnja 1983. godine u postaji Vostok. Najviša temperatura izmjerena je pak prije 24. ožujka 2015, u argentinskoj bazi Esperanza, a iznosila je 17,5 Celzijevih stupnjeva.

Antarktika Putovanja Jednodnevni izlet na "mjesto koje nestaje" za 90 tisuća kuna

Ili je to barem bio slučaj do veljače ove godine. Znanstvenici su 6. veljače na Antarktici zabilježili rekordnih 18,3 stupnja, a samo sedam dana kasnije – 13. veljače termometar je na otoku Seymour pokazivao 20,75 stupnjeva.

Najtopliji dani na Antarktici obično se mjere u jeku ljeta, odnosno u siječnju i veljači kada prelaze ništicu. No nikad dosad nisu prešli 20 stupnjeva.

Slika nije dostupna Putovanja Hit među putnicima: Ove godine svi žele na "ledeno" krstarenje

Svjetska meteorološka organizacija istaknula je da Antarktički poluotok, odnosno sjeverozapadni vrh u blizini Južne Amerike, među najbrže zagrijavajućim regijama na Zemlji. Tamo su temperature porasle oko 3 stupnja u posljednjih 50 godina.

No isto tako valja znati da ovo nije prvi put da se termometar približio dvadesetici. U antarktičkoj regiji, točnije na Istraživačkoj postaji Signy još je 30. siječnja 1982. godine zabilježena temperatura od 19,8 stupnjeva.

Trebamo li se zabrinuti zbog rekordnih temperatura na Antarktici?

  • Da, naravno
  • Ne, to nije ništa zabrinjavajuće, visoke temperature su bile zabilježene i prije

glasova:

8 najljepših mjesta na svijetu za koja niste ni znali da postoje Čuda prirode - 4 Jezero Abraham Čuda prirode - 3 +1 Čuda prirode - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju