Uvijek nas iznova iznenadi kad vidimo koliko neotkrivenih ljepota nudi naš planet. Provest ćemo vas kroz tri kontinenta i otkriti najljepša nepoznata mjesta diljem svijeta.

SJEVERNA AMERIKA

Jezero Abraham, Kanada

Jezero se nalazi u pokrajini Alberta, a poznato je po zamrznutim mjehurićima koji se vide ispod površine. Stoga već godinama privlači brojne fotografe iz zemlje i svijeta koji fotografiraju ovaj fenomen. Mjehurići nastaju jer biljke na dnu jezera stvaraju metan, čiji se mjehirući približavaju površini, gdje je temperatura niža i samim time se smrzavaju i talože jedan ispod drugog.

Kristalna špilja, Meksiko

Nemojte se osjećati loše ili kao neznalica ukoliko niste čuli za ovo mjesto, jer do 2000. ionako nitko za ovu špilju nije ni znao. Nju su slučajno otkrila dva brata u potrazi za srebrom. U špilji se nalaze kristali duljine 11 metara, a težine čak do 55 tona. Ukoliko je želite razgledati, nemojte bez zaštitne opreme, jer u njoj temperatura iznosi 58 stupnjeva uz ogromnu vlažnost.

Deanova plava rupa, Bahami

Ova rupa gotovo je bez dna! Naime, duboka je nevjerojatnih 202 metra i najdublja je rupa na svijetu koja se nalazi u morskim vodama. Treba reći kako ovdje nije impresivna samo rupa, već da bi na listu mirne duše mogli uvrstiti i pješčanu plažu i kompletan okoliš koji je okružuje. 

 

A photo posted by jmritchie0060 (@jmritchie0060) on

Kristalni mlin, Colorado

Naravno da mora biti i nešto iz SAD-a. Ako se odmaknete otprilike sat vremena vožnje od Aspena i osam sati šetnje od najbliže ceste, naići ćete na grad duhova u podnožju planinskog masiva Rocky Mountains. U slučaju da vas put nanese ovdje u jesen, kombinacija zlatnog lišća, plavog neba i bijelih planinskih vrhova ostavit će vas bez daha.

JUŽNA AMERIKA

Slapovi Iguazu, Argentina


Ok, ovi slapovi teško da se mogu uvrstiti u kategoriju nepoznatih jer vam vjerojatno stoje kao jedno od mjesta koje bi nekad trebali otići, skupa s vodopadima Niagare i Viktorijinim slapovima. Ovi vodopadi su doslovno čuda, a svake sekunde "okrenu" 53 tisuće kubika vode!

Lencois Maranhenses, Brazil

Riječ je o nacionalnom parku koji se prostire na površini nešto većoj od 300 kvadratnih kilometara. A u vrijeme kišne sezone voda formira mala jezera, a tada lagune postaju dom mnogim vrstama riba i školjki, tako da vas ne treba zbuniti izgled cijelog mjesta koje nalikuje na pustinju.

Cavernas de Marmol, Čile

Prijevod ove prirodne divote je mramorna katedrala koja se nalazi na jezeru koje pripada i Čileu i Argentini te je poznato po pastrvama i lovu na losose. Katedrala je zapravo labirint špilja vapnenačkog porijekla, a mramorne stijene koje čuvaju špilje stvaraju čudesan krajolik. Istina da za doći ovdje treba puno muke, jer ste od Santiaga udaljeni 1500 kilometara, a na udaljenost valja još dodati dugotrajnu vožnju brodom.

ANTARKTIKA

Kanal Lemaire

Ovaj desetak kilometara dugački i prilično široki kanal između planina na otoku Booth i antarktičkog poluotoka, poznat je i pod nazivom kanal Kodak jer je stalna meta fotografa. Danas bi mu bolje vjerojatno pristajao naziv Instagram kanal, a možete ga posjetiti jedino kad nije jako zaleđen, pa brod može njime proći. 

 

A photo posted by Lonely Planet (@lonelyplanet) on

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju