Zaboravite barem na trenutak Mediteran i Karibe. Ostavite se Barcelone, Sicilije, Korzike, ali i Kube, Bahama i sličnih destinacija. Kako prenosi časopis Bloomberg, u modi su, kao nikad prije – „ledena“ krstarenja, tj. odlasci prema Norveškoj, Grenlandu, pa čak i Antarktici!

Kako turisti zadnjih godina traže unikatna iskustva, ova odredišta došla su na „dobar glas“, ponajprije zbog svoje udaljenosti, ekskluzivnosti i potencijalne avanture koju pružaju. Kako bi udovoljili zahtjevima, brodarske kompanije počele su naručivati brodove koji uspješno navigiraju zaleđenim vodama...

No, i ovdje postoje neki limiti, a oni se ponajprije tiču putovanja prema Antarktici. Tom Marchant, osnivač i suvlasnik luksuzne putničke kompanije Black Tomato, smatra kako putovanje do Antarktike uza sav napredak i razvoj turističke djelatnosti, nikad neće biti toliko učestalo da postane dostupno i „običnim“ ljudima. „Naposlijetku, radi se o prilično udaljenom, nepristupačnom, divljem okruženju“ – ističe Marchant.

Udaljenost i ekskluzivnost ovih putovanja posebno privlači generaciju milenijalaca, koji su skloni unikatnim iskustvima, a imaju novaca da si ih i priušte. Uglavnom, ono što smo maloprije istaknuli istina je – danas se najbolje prodaje – doživljaj!

Novi brodovi koji se grade za putovanja u ledene krajeve, manji su, okretniji i udobniji. Takve brodove izrađuje tvrtka Lindblad Expeditions, čiji brodovi primaju do 45 putnika, a pazite sad, često ih unajmljuje jedna ili dvije obitelji. Sretnicima se ukupno nudi 25 različitih tura Arktikom, pa nam pada na pamet kako ne bi bilo loše barem na trenutak postati pridruženi član obitelji.

Još je bolji brod Magellan Explorer, kojim ćete Arktik obići uživajući u bogatoj ponudi. Naime, ovdje se nalazi 35 kabina opremljenih bračnim krevetima i privatnim balkonima, a tu su i bar, teretana te sauna. Dakle, dok brodite na -20, u sauni se grijete na +90, pa tko to ne bi htio isprobati?

Krstarenja udaljenim hladnim dijelovima zemlje do sad su obično trajala dva ili više tjedna, ali s obzirom na tempo života i poslovne obveze, sve više su se počele nuditi ture koje ne traju dulje od tjedan dana. A cijena? Od 10 tisuća dolara po osobi, čime je jasno kako će ova krstarenja još dugo ostati nedostupna običnim smrtnicima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju