U Španjolskoj se sve okreće oko hrane. Ondje žive i rade neki od najboljih chefova na svijetu, a grad s najviše Michelinovih zvjezdica po četvornom metru na svijetu je također u Španjolskoj – baskijski San Sebastian. Tapasi ili pintxosi mame iz barova i restorana, a svaka pokrajina te šarolike zemlje ima svoje specijalitete kojima se ponosi. Osim toga, ručak ne završava posljednjim zalogajem. Nakon što se sve pojede, kreće drugi čin – sobremesa. U prijevodu, sobremesa znači vrijeme koje se provodi za stolom uz druženje, smijeh, i nerijetko kakvu čašu vina ili džin-tonika.

“Kao kuhar, kada vidim ljude kako provode vrijeme za stolom nakon ručka to mi je znak da je sve bilo ukusno, a često ljudi u tome uživaju i više nego u samom obroku. Sobremesa može biti čarobna“, rekao je chef Dani Carnero za BBC.

U sobremesi je i tajna čvrstih – kao i novih prijateljstava, a ako se ne jede kod kuće najbolje je odabrati kakav obiteljski restoran ili mjesto s domaćom kuhinjom. Fine dining ili kakav drugi „finjak“ može biti previše formalan za opuštanje uz čaše i čašice nakon ručka. Što god radili, jedini uvjet je da ne napustite stol na dulje vrijeme jer se onda čarolija prekida. Čar je upravo u zajedništvu za stolom na kojem leži pokoja raščupana salveta i komad kolača na tanjuru za kojeg nije bilo dovoljno mjesta, smijeh i razgovor uz zgužvanu vrećicu šećera, prazne šalice kave i pune čaše pića.

Sobremesa najčešće traje od pola sata do sat, a ako je u pitanju blagdan ili kakva proslava, sjedi se i pijucka i puno dulje. Stoga, nađete li se u španjolskom društvu oduprite se pranju suđa, ili nekom drugom razlogu za ustajanje od stola (osim ako baš ne morate) kako ne biste prekinuli čaroliju druženja. Do WC-a je dopušteno skoknuti, ali nemojte predugo 😉.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju