Dok nas udara toplinski val, dio nas razmišlja o osvježenju u moru, a dio nas o hladnijim predjelima, planinama, pa čak i zimi. A spoj ekstremnih uvjeta i želja podsjetio nas je na čarobni prirodni fenomen zvan „penitente“.

Penitente je španjolski naziv za neobične snježne formacije koje možete pronaći na visokim nadmorskim visinama i ledenjacima. Nepregledne hrpe bijelih formacija nalik oštrim komadima stijena ili dijamantima, stisnute jedne do druge i često „pogleda“ uperenog u smjeru sunca.

Čak je i samo ime dobilo po sličnosti s prizorom mnoštva ljudi koji kleče za vrijeme pokore (penance) ili svećenika za vrijeme procesije u španjolskom Svetom tjednu koji su nosili šiljaste kapuljače.

Prve ih je u znanstvenoj literaturi opisao veliki Charles Darwin davne 1839. godine kada ih je ugledao na putu od Čilea do Argentine. Tom prilikom zapisao je kako lokalni stanovnici vjeruju da ove formacije nastaju pod utjecajem snažnih andskih vjetrova. Zapravo je ta teorija prisutna i danas, samo je proširena objašnjenjima o niskoj temperaturi i suhom zraku koji dovode do sublimacije snijega nakon čega on poprima specifične oblike.

Jedan od najljepših takvih prizora možete pronaći na 4 000 metara nadmorske visine, i to ne u hladnim, snježnim, planinskim dijelovima kako biste možda pretpostavili.

Dapače, ugledat ćete ih u pustinji Atacama gdje stoje u raznim veličinama, od svega par centimetara do čak osam metara. Ponegdje su toliko stisnuti („kao sardine“) da se kroz njih ne možete ni probiti, ali barem vole pozirati i vrlo su fotogenični 😉

Pješčani vrag: Fenomen nalik tornadu koji se javlja od ulica Europe pa sve do Marsa Pješčani vrag - 1 Pješčani vrag - 5 Pješčani vrag - 3 +1 Pješčani vrag - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju