Ako biste pitali tko je najpoznatiji nogometaš ikad, vjerojatno biste dobili nekoliko odgovora. Kad biste pitali o najpoznatijoj skulpturi, stvar bi bila ista. No, kad je riječ o najpoznatijoj slici ikad, tu dileme nema, jer svima na pamet odmah padne Mona Lisa Leonarda da Vincija. Pa kako je uopće ona nastala i koja je njena priča? Tko je zapravo Mona Lisa i koje su najčešće teorije o njoj samoj? 

Nagađanja među znanstvenicima i povjesničarima o identitetu misteriozne i zagonetne Mona Lise (naslikane 1503.) Leonarda da Vincija traju desetljećima, osobito otkako je umjetničko djelo postalo poznato tijekom ranog 20. stoljeća. Je li ona stvarna žena, plod umjetnikove mašte, podsvjesno sjećanje na njegovu majku ili čak Leonardov autoportret?

Lisa del Giocondo

Zahvaljujući dokazima pronađenim 2005. godine, najvjerojatnija je teorija da Mona Lisa prikazuje Lisu Gherardini ili Lisu del Giocondo, ženu firentinskog trgovca svilom Francesca del Gioconda. Njemački povjesničar dr. Armin Schlechter pronašao je rukom pisani komentar datiran u 1503. u rukopisu arhiviranom na Sveučilištu u Heidelbergu. U poruci je navedeno Kako je Leonardo radio na portretu Lise Del Giocondo u vrijeme kada je Mona Lisa najvjerojatnije bila naslikana.

Mona Lisa Mona Lisa (Foto: Profimedia)

Ovi dokazi poklapaju se s umjetnikovom biografijom iz 16. stoljeća koju je napisao Giorgio Vasari, u kojoj on sliku naziva „La Gioconda“ na talijanskom (za koju su mnogi pretpostavljali da je izvedena iz prezimena njezina supruga). Iako neke stvari koje je Vasari još tumačio nikako ne drže vodu, ova se teorija i ne čini toliko nemogućom.

Ipak, činjenica da je Da Vinci radio na slici s vremena na vrijeme 4 godine, te da ju je do kraja života nosio sa sobom kad god je putovao, umjesto da ju je predao klijentu čiju je ženu navodno naslikao, čini priču manje vjerojatnom.

Leonardov mladenački portret

Prije 2005. teorije koje objašnjavaju pravi identitet Mona Lise kretale su se od uvjerljivih do nategnutih. Jedna raširena predodžba bila je da je Mona Lisa zapravo prikriveni autoportret nikoga drugoga nego samog Da Vincija! E sad, koliko je ovo vjerojatno, nismo baš sigurni, iako su brojni stručnjaci mjerili visinu nosa i slično. Ipak, sve ovo čini se prilično „nategnuto“

Gian Giacomo Caprotti

Nije za odbaciti ni mogućnost da je Mona Lisa prikazivala Da Vincijevog mladog i najomiljenijeg učenika, Gian Giacoma Caprottija, odjevenog kao ženu. Ušavši u Leonardov studio s 10 godina, vatreni i nepredvidljivi mladić od starog je mastora dobio šaljivi nadimak „Salai“, odnosno „vražićak“, a najvjerojatnije je imao dvadesetak godina kada je Mona Lisa naslikana. Glasine sugeriraju da je do bio i umjetnikov ljubavnik, što ga čini vjerojatnim kandidatom za prikaz mladenačkih, ali zavodljivih kvaliteta Mona Lise. Caprotti se pojavio na mnogim Da Vincijevim slikama, uključujući njegov slavni prikaz svetog Ivana Krstitelja, i jasno je da postoje sličnosti između njegovih upečatljivih crta lica i onih najpoznatije stanovnice Louvrea.

Mona Lisa Mona Lisa (Foto: Shutterstock)

Nepostojeća osoba

Još jedna široko prihvaćena teorija jest mogućnost da je Da Vinci zapravo u potpunosti izmislio Mona Lisu. Možda je, tvrdili su neki teoretičari, sastavio njezino lice od fragmenata drugih žena, birajući vizualno najprivlačnije elemente lica od svih svojih prošlih modela kako bi stvorio idealnu ljepotu. U svojoj analizi Leonarda iz 20. stoljeća, psihoanalitičar Sigmund Freud čak je tvrdio da je Mona Lisa prenosila potisnuto sjećanje na umjetnikovu majku Catherinu i njezin znalački, utješni osmijeh, odzvanjajući temom majka-dijete koja je toliko dominirala Da Vincijevom praksom. Ali možda najuvjerljivija teorija koja je još uvijek danas aktualna jest ta da je Mona Lisa zapravo fiktivna, odnosno potpuni plod Leonardove mašte, demonstrirajući umjetnikov izuzetan, neponovljiv duh invencije.

Plan za 2024. godinu: 5 europskih destinacija s bogatom kulturnom ponudom Malta - 5 Kopenhagen Kophenhagen, Danska +1 Malmö
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju