Netko se na putovanju želi samo zabaviti, a netko živi za kulturu i umjetnost, te na putovanjima uživa upravo u takvoj ponudi. U bespućima interneta, naišli smo na razne gradove i zemlje, a ovo su samo neke stvari u kojima valja uživati 2024. godine.

Njemačka (razne lokacije)

Njemačka ove godine slavi 250. rođendan jednog od svojih najomiljenijih slikara, umjetnika iz vremena romantizma Caspara Davida Friedricha (1774.-1840.). Njegov rad prikazuje planine, ruševine i olujno more, često s ljudskim figurama. Tu su izložbe u Hamburgu (do 1. travnja), Berlinu (19. travnja do 4. kolovoza) i Dresdenu (24. kolovoza do 5. siječnja 2025.), gdje je Friedrich živio 40 godina; pokopan je na gradskom groblju Trinitatis.

Njegovo rodno mjesto, Greifswald, ima festival posvećen njemu (31. kolovoza-1. rujna) kao i tri izložbe u Državnom muzeju Pomeranian (od 28. travnja). Posjetitelji također mogu slijediti umjetnikove stope – doslovno, jer je više volio putovati pješice, s blokom za crtanje u ruci – do lokacija na njegovim slikama, poput otoka Rügen ili nacionalnog parka Saske Švicarske.

Malta - 5 Malta - 5 (Foto: Getty Images)

Malta

Venecijo, spavaš li mirno? Malta ovog proljeća pokreće svoj prvi bijenale. Događaj je već izazvao pomutnju u svijetu umjetnosti, privlačeći radove više od 2500 umjetnika iz 75 zemalja. Konačni odabir tek treba biti napravljen, ali organizatori su obećali kako će između ostalog izlagati "nekoliko umjetnika međunarodne slave".

Suvremena umjetnost bit će prikazana na drevnim mjestima, od kojih su mnoga na popisu UNESCO-a (cijela Valletta, glavni grad, mjesto je Svjetske baštine s 320 povijesnih spomenika). Nekoliko se lokacija po prvi put pretvara u izložbene prostore, uključujući Palaču velikog majstora u Valletti, Oružarnicu u starom gradu Birgu i megalitske hramove Ġgantija na Gozu. Bijenale započinje 11. ožujka a završava krajem svibnja.

Tartu, Estonija

Treću godinu zaredom tri grada dijele titulu europske prijestolnice kulture, a među njima je i Tartu, drugi po veličini grad u Estoniji i najstariji grad na Baltiku. Prvi pisani zapisi o gradu datiraju iz 1030. godine i dugo je bio kulturno srce zemlje, s prvim sveučilištem, novinama i nacionalnim kazalištem. I danas je pun koncertnih dvorana, kazališta i muzeja, a studenti čine četvrtinu stanovništva.

U godini kulture planirano je više od tisuću događanja, od svečanog otvaranja 26. siječnja do završne proslave 30. studenoga. Ljeto je odlično vrijeme za posjetu, kada je Vabaduse Avenue, jedna od glavnih ulica uz rijeku, zatvorena za automobile (6. srpnja do 11. kolovoza). Avenija bez automobila imat će labirint s ležaljkama, umjetničke radionice, dječje aktivnosti i niz koncerata estonskih i međunarodnih glazbenika.

Kopenhagen

Četvrt Carlsberg u središtu Kopenhagena razvija se otkako je proizvodnja piva tamo prestala 2008. i konačno je više-manje dovršena. Obnovljene industrijske zgrade iz 19. i 20. stoljeća na tom području nadopunjuju devet visokih novogradnja inspiriranih San Gimignanom u Italiji – gradom tornjeva. Posjetitelji koji traže arhitekturu pronaći će mnogo toga što će ih tamo zadržati.

Tu su dizajnerske i konceptualne trgovine, umjetnička galerija... Brojni restorani uključuju danski smørrebrød (vrsta sendviča), a u prosincu atrakcija „Visit Carlsberg“ ponovno je otvorena kao Dom Carlsberga nakon pet godina modernizacije. Tu je nova interaktivna izložba, restoran i bar, plus obilasci podruma i degustacije.

Malmö Malmö (Foto: Getty Images)

Malmö, Švedska

Ove godine Abba slavi 50. obljetnicu pobjede na Eurosongu s pjesmom Waterloo, a Švedska je ove godine domaćin natjecanja za pjesmu Eurovizije. Grad domaćin, Malmö, priprema se za finale koje će se održati 11. svibnja, jer će se obožavatelji natjecanja masovno okupiti taj tjedan u gradu. Ipak, kulturna ponuda je bogata i tijekom cijele godine.

Malmö Konstmuseum izlaže nordijsku umjetnost, namještaj i rukotvorine; Moderna Museet Malmö sadrži djela Dalíja i Picassa te suvremene izložbe; Form/Design Center fokusiran je na arhitekturu, dizajn i obrt; pola sata vožnje udaljen, izvrsni Falsterbo Photo Art Museum ima fotografije Helmuta Newtona, Roberta Mapplethorpea, Antona Corbijna i drugih. Nešto manje glasovit, ali interesantan je Muzej odvratne hrane, koji ima 80 izložaka koji dižu želudac, od sardinijskog sira punog crva (Casu Marzu) do islandskog pokvarenog morskog psa.

Senzacionalna Budimpešta: Pet muzeja koje trebate posjetiti u mađarskoj prijestolnici Budimpešta - 3 Budimpešta - 2 Budimpešta - 1 +1 Budimpešta - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju