Južnokineska autonomna regija Guangxi Zhuang ovih dana privlači pažnju zanimljivim otkrićem. Znanstvenici na čelu s Chenom Lixinom nedavno su na ovom području otkrili novu vrtaču koja je dugačka 306 metara, široka 150 metara i duboka čak 192 metara.

Na dnu tog prirodnog čuda se nalazi dobro očuvana primitivna šuma sa stablima visokim i do 40 metara te brojnim biljem.

"Ne bi me iznenadilo kada bismo otkrili da se tamo nalaze vrste koje dosad nisu bile poznate ili opisane od strane znanstvenika," izjavio je Chen Lixin kineskim medijima.

Tula, Rusija Zanimljivosti Zagonetne rupe: Usisavaju kuće, automobile i sve što se nađe na putu

Iako rupe usred šume izgledaju neobično i pomalo zastrašujuće, u ovom dijelu Kine su relativno česta pojava. U Kini se nazivaju Tiankeng ili nebeske jame, a samo u Guangxi Zhuangu pronađeno je oko njih tridesetak.

Krška topografija koja je karakteristična za južni dio Kine zaslužna je za često stvaranje tih ljevkastih, okruglih i duguljastih udubljenja u kršu. No zbog lokalnih razlika u geologiji, klimi i drugim čimbenicima ovdje su vrtače, ali i ulazi u špilje dramatičniji i veći nego u dobrom dijelu ostatka svijeta.

Znanstvenici ističu da vrtače mogu imati vrlo važnu ulogu u prirodi te sadržavati zalihe podzemnih voda ili krških vodonosnika čijom se vodom koriste milijuni ljudi diljem svijeta. Kako one izgledaju u Kini, pogledajte u galeriji na početku teksta.

Najopasnije mjesto za pješačenje na svijetu koje je izgrađeno prije 700 godina Najopasniji put za pješačenje Plank Walk u Kini - 1 Najopasniji put za pješačenje Plank Walk u Kini - 4 Najopasniji put za pješačenje Plank Walk u Kini - 3 +0 Najopasniji put za pješačenje Plank Walk u Kini - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju