Otok Okinawa u Japanu nosi nadimak otok dugovječnosti. To ne čudi s obzirom na to da mnogi požive više od 100 godina, a sveukupno je zabilježeno među stanovništvom i manje srčanih udara, tumora i problema s gubitkom pamćenja.

Mnogi vjeruju da je ikigai tajna njihova plodonosnog i sretnog života, koji često traje i više od 100 godina. Ikigai se s japanskog prevodi kao 'razlog za postojanje' ili 'strast u životu'. Riječ je o specifičnoj svrsi koja pojedince motivira da ustanu iz kreveta i vesele se svakom novom danu. I ne, ikigai nikad nije povezan s financijskim blagostanjem niti grandioznim popisom imovine.

Hunze - 2 Zanimljivosti Ne znaju za rak: Jelovnik najzdravijeg naroda na svijetu

Okinawa je posebna jer potiče stvaranje bliskih veza među stanovništvom. Većina se pridruži jednoj ili više grupa po imenu moai na temelju prijateljskih veza, zajedničkih interesa ili poslovnih razloga te se često sastaju kako bi razgovarali o važnim temama te si bili potpora. Nerijetko će članovi moaija dati novčane doprinose kako bi pomogli drugim članovima kojima je pomoć potrebna.

Dugovječnost osoba na Okinawi pripisuje se i njihovoj zdravoj prehrani. U knjizi "Ikigai: Japanska tajna za dug i sretan život" autori Hector Garcia i Francesc Mirallese ističu kako ljudi na otoku jedu prehranu temeljenu na povrću i hrani bogatoj antioksidantima te se redovito bave laganom fizičkom aktivnošću.

Maja Klarić Putovanja Majinih 45 dana pješice u Japanu: Avantura od 1100 kilometara koja spaja 88 hramova

Stanovnici Okinawe jedu na malim tanjurima, ne vjeruju u prejedanje te unose hranu dok se osjećaju otprilike 80 posto siti. Važno je napomenuti i da konzumiraju tek trećinu šećera od japanskog prosjeka, što ih čini zdravijima i sretnijima. U konačnici, žive u skladu s prirodom, okružuju se ljudima koje vole i ostaju aktivni u svim pogledima života.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju