5. travnja 1910. godine romantici je službeno odzvonilo na željezničkim kolodvorima u Francuskoj, kada su Francuzi zabranili poljupce na peronima. Razlog takvoj zabrani u zemlji "francuskog poljupca" su gužve i skupo kašnjenja vlakova. Neobičan zakon uvela je Société national du Chemin de fer (preteča SNCF-a), a koliko je dugo zakon bio na snazi nije posve jasno no ljubljenje na peronima se i dalje ne preporučuje. 

Francuzi nisu jedini koji su odlučili stati na kraj ljubakanju – i u drugim europskim zemljama se pojavila slična zabrana. U britanskom gradu Warringtonu također je osvanuo znak koji zabranjuje ljubljenje, ali Britanci su se vrlo brzo smekšali i stavili znak "poljubi me brzo" kako se ne bi stvarale gužve na stanici. Oni parovi kojima treba više vremena mogu prošetati do znaka na parkiralištu kolodvora gdje stoji znak "Ljubi me dulje". Primjere sličnih zabrana možemo potražiti i u prošlosti.

Warrington Warrington (Foto: Profimedia)

Napulj

U vrijeme kuge Napulj je zabranio ljubljenje na javnom mjestu kako bi stao na kraj epidemiji, a kazne su bile rigorozne. Navodno su uključivale i smrtnu kazni. I engleski kralj HenrI VI iz straha od širenja kuge je izdao proglas o zabrani ljubljenja kako bi spasio živote svog naroda. Tada se zabrana najviše odnosila na ritualno ljubljenje vjernika koji su ljubili jedni druge kao način pozdrava.

Dubai

Dubai i u današnje vrijeme zabranjuje ljubljenje, odnosno pokazivanje znakova pažnje, što uključuje i držanje za ruke. Poznat je slučaj britanskog para koji se nije pridržavao zakona pa ih je nježnost odvela u zatvor na mjesec dana jer su se ljubili na javnom mjestu.

Jug Italije 

Eboli – naselje u talijanskoj regiji Campania zabranjuje ljubljenje u automobilima tijekom vožnje pa ako ne želite riskirati kaznu suzdržite se od nježnosti dok ne izađete iz vozila.

Katar

Katar je također strog kad je riječ o pokazivanju nježnosti u javnosti, a maženje i ljubljenje može dovesti do upozorenja, ali i težih kazni.

Kina i Vijetnam

Prema kineskim običajima, javno iskazivanje ljubavi se smatra tabuom, a jednako je i u ruralnim dijelovima Vijetnama.

Zimbabve

Na sveučilištima u Zimbabveu studenti mogu biti izbačeni zbog javnog iskazivanja ljubavi. Naime, pravila zabranjuju studentima da budu “uhvaćeni u intimnom položaju, ljubljenju ili seksu na javnim mjestima”.

Europska zemlja u kojoj prema zakonu morate otvoriti vrata doma svakome tko treba na zahod Eynhallow, Škotska - 2 Eynhallow, Škotska - 1 Eynhallow, Škotska - 2 +9 Eynhallow, Škotska - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju