Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitivička jezera, Risnjak i Sjeverni Velebit imena su osam nacionalnih parkova Lijepe Naše. Iako površinom nije najveća, Hrvatska se ponosi s najviše nacionalnih parkova na prostoru bivše Jugoslavije.

Najveći broj nacionalnih parkova nakon Hrvatske ima Crna Gora, koja oduševljava Durmitorom, Biogradskom Gorom, Lovćenom, jezerom Skadar i Prokletijom.

Očaravajući Durmitor: Ugođaj Alpa u susjedstvu za "smiješne" novce

Hrvatska ima osam prekrasnih nacionalnih parkova, a Plitivice su najpopularnije Hrvatska ima osam prekrasnih nacionalnih parkova, a Plitivice su najpopularnije (Foto: Getty Images)

Slovenija ima tek Nacionalni park Triglav, u Bosni i Hercegovini nalaze se tri takva zaštićena područja (Sutjeska, Kozara i Una), kao i Makedonija koja oduzima dah Nacionalnim parkom Pelister, Mavrovom i Galičicom.

Mavrovo: Tajanstveno mjesto koje treba posjetiti zimi

Đerdap, Kopaonik, Tara i Fruška Gora četiri su srpska nacionalna parka, dok se na Kosovu nalaze dva – Šar planina i Bjeshkët e Nemuna.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte redakcijski izbor najljepših nacionalnih parkova na prostoru bivše Jugoslavije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju