Zaboravite armirani beton, željezo i slične materijale zahvaljujući kojima se „zidaju“ gradovi. Budućnost je izgleda, posve drugačija, te kako stvari stoje, čini se da donosi gradove izgrađene od – gljiva!

Eh, gljive. Neke su ukusne, neke smrtonosne, a neke će vas „natjerati“ da radite čudne stvari i razgovarate sa zidom. No, jeste li znali kako bi gljive mogle riješiti gomilu problema u gradovima? Neki znanstvenici vjeruju da bi se gljive mogle koristiti za čišćenje rijeka, kao gorivo u vozilima, pa čak i za izgradnju domova.

Koliko god teorija zvučala nategnuto, ideja o građenju stvari od gljiva prilično je utemeljena. Tehnologija već postoji, kao i čitava istraživanja posvećena njoj, a svedena su na naziv - "mikoarhitektura". Uostalom, 2014. godine njujorški Muzej moderne umjetnosti naručio je kružni toranj napravljen od 10 tisuća cigli koje sadrže mješavinu živih gljiva i otpada od stabljike kukuruza. Naravno, struktura - nazvana Hy-Fi - nije bila pogodna za stanovanje ili posebno otporna (nakon nekog vremena skinuta je i kompostirana), ali je pokazala potencijal korištenja gljiva za izgradnju.

Znanstvenici koji rade s ovom tehnologijom tehnički ne koriste baš gljive, već nešto što se zove micelija, dijelove gljiva nalik korijenu. One mogu biti vrlo složene, precizne i jake strukture, što ih čini zaista korisnim i prilagodljivim građevinskim materijalom.

Možda je najjači argument za korištenje micelija u izgradnji taj, da dok normalne metode gradnje uvelike pridonose klimatskim promjenama (i troše veliku količinu prirodnih resursa), gljive su potpuno obnovljive i mnogo ekološki prihvatljivije. „Mogućnost zamjene plastike i drugih materijala i procesa štetnih za okoliš nečim što je potpuno prirodno i potpuno kompostabilno, promijenit će način na koji proizvodimo i konzumiramo stvari“ kaže Eben Bayer, suosnivač tvrtke Ecovative koja se bavi ovom temom.

Stvari napravljene od micelije su također lagane, vatrootporne i vrlo jednostavne za proizvodnju. „Želio bih zamisliti budućnost u kojoj sve što nam je potrebno za građevinski projekt čine gljive“ izjavio je Maurizio Montalti, suosnivač talijanske tvrtke za proizvodnju micelija „Mogu“. „Gljive imaju potencijal zamijeniti materijale poput plastike, kamenja...“ Od podova i akustičnih ploča do cigle i umjetničkih djela, Mogu želi „ubaciti“ miko-arhitekturu u mainstream.

No, ne radi se samo o korištenju gljiva za izgradnju, već se istražuje i mogućnost korištenja njih u proizvodnji biogoriva. Uglavnom, kakav će svijet izgledati u budućnosti definitivno ne znamo, ali ako će gljive pomoći u održivosti i očuvanju planete, nadamo se kako ćemo jednog dana živjeti u kući napravljenoj od gljiva.

Malo je potrebno da ulice dobiju dušu: Umjetnik koji popravlja pločnike šarenim mozaicima Umjetničke intervencije na pločniku, Francuska - 1 Umjetničke intervencije na pločniku, Francuska - 2 Umjetničke intervencije na pločniku, Francuska - 9 +5 Umjetničke intervencije na pločniku, Francuska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju