Ah, stereotipi! Koliko god se trudili od njih pobjeći, bili oni pozitivni ili negativni, to je nekad nemoguće. Ipak, oni nas često i zabave, pa je tako na stranici Matador Network osvanuo popis stvari koje garantiraju da je netko rođen i odrastao u Njemačkoj. Čitajte i zabavite se!

Mama koja uvijek pegla plahte, ručnike i donje rublje

Što će misliti susjedi, ako vani izađete u neopeglanom donjem rublju?! Red jednostavno mora postojati, a nije zgorega ni poravnati plahte, ručnike i slično!

Nikad niste gledali film „Moje pjesme, moji snovi“

Jedini razlog zašto znate da taj film uopće postoji jest, što su vaši prijatelji iz drugih zemalja (poglavito Amerikanci), pjevali pjesme iz filma očekujući da im se pridružite. Naravno, vi ste ostali po strani gledajući ekipu u čudu...

Liftovi su mjesto tišine

Postoji pravilo koje se tiče vožnje liftovima u Njemačkoj – ne gleda se u druge ljude, a pogotovo se ne priča s drugim ljudima. Čak i ako ste u liftu s prijateljima, šutnja nije neuobičajena.

Točnost prije svega

Recimo, ako vas Španjolac pozove na zabavu u sedam navečer, vi ćete s (kao Nijemac) pojaviti deset minuta prije, malo prošetati i pozvoniti na vrata u sedam manje 5. Nitko vam ih neće otvoriti, jer vas vaš domaćin u pravilu ne očekuje prije sedam i pol. S druge strane, ako vi organizirate zabavu i napišete da je vrijeme dolaska u sedam, očekujete da gosti dođu točno tad.

Odvajanje i recikliranje prije svega

Imate toliko puno različitih kanti, da vam gotovo za smjestiti ih sve, treba još jedna soba. Papir, plastika, staklo, organski otpad, komunalno... Također, pranje praznih ambalaža jogurta prije bacanja, također vam je sasvim normalna stvar.

Nema plaćanja liječnika

Naravno, plaćaju se na druge načine, ali njemački zdravstveni sustav je sjajan. Praktički ne morate ništa platiti osim na primjer, operaciju povećanja grudi, ali ako uspijete liječnike uvjeriti kako je ona važna za vaše mentalno zdravlje, i nju ćete dobiti – besplatno.

Poštujete crveno na semaforu

Ako je na semaforu crveno svjetlo, nema nikakve šanse kako ćete prijeći cestu. Makar auta nema na vidiku 5 kilometara s jedne i druge strane. Stoga, kad dođete u druge zemlje i tamo očekujete potpuno poštivanje svjetla i prednosti prolaska, pa ste tako nedavno, na izletu u jugoistočnu Aziju skoro pet puta poginuli...

Ograničenje na autocesti – molim?

Da, na velikim dijelovima autoputa ne postoji ograničenje brzine, kako god to nevjerojatno zvučalo. Nažalost, najčešće je teško uživati u tome, jer eto, baš sad nekakav bezveznjak blokira lijevu traku pretičući sa 120 na sat...

Postoji samo jedan „pravi“ kruh

Pravi kruh je tamnosmeđe boje, hrskave kore i naravno, mekan iznutra. Bijeli kruh, kakav god bio, jednostavno nije „pravi“. Zato Nijemci, po povratku u domovinu, vrlo brzo traže najbližu pekaru.

Nikad ne gazite travu

Makar se zatekli u rijetkim parkovima gdje takav znak ne postoji, te možda i možete preko travnjaka, osjećate se kao da radite nešto loše i pogrešno ako samo i priđete travnjaku...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju