Na ulazu u bar skriven u slijepoj uličici Taipeija goste pozdravlja kostur na barskom stolcu čašom vina i cigaretom. Široko se kesi, naslonjen na zid gdje stoji slavni citat Franza Kafke na pitanje Maxa Broda ima li nade iznad ovoga nama poznatoga svijeta. ”Obilje nade”, odgovorio je Kafka, ”beskonačno puno, samo ne za nas”.

Dobrodošlica u The Misanthrope Society, kafić koji nudi odmor od usiljenih šala i neobaveznog, besmislenog ćaskanja uz čašicu pića i crni humor. Ghost Island Tea jedan je od omiljenih koktela, a spaja votku, viski, tekilu, vermut, kao i pokoju kap kahlue. Pije se i No Longer Human na bazi sakea i votke te Kafkaesque s votkom i kavom, a naručite li Last Words, zamolit će vas da svoje posljednje riječi napišete na jednu od kartica.

Baš kao i humor, crni su i zidovi, jelovnik te pečeno pile marinirano u tradicionalnoj tajvanskoj marinadi. Dok jedu i piju, gosti pogledom šaraju po zidovima i zaustavljaju se na slavnim riječima francuskog filozofa i književnika Jean-Paula Sartrea iz drame Iza zatvorenih vrata. Iz njegovog pakla, namještenog poput pariškog salona dolazi poznati citat „Pakao, to su drugi“.

No mračna tema ima pozitivnu svrhu. Vlasnik Chen Xiaoguai, koji je patio od teške depresije htio je ponuditi ostalima mjesto na kojem se neće osjećati samima sa svojim crnim mislima.

„Ovdje možete mrziti svijet do mile volje“, kaže Chen dodajući kako je The Misanthrope Society zapravo pun dobrodošlice za najrazličitije karaktere, bez ikakvih predrasuda. Mnogi gosti ne piju alkohol jer su na lijekovima, ali se dolaze družiti ili čitati neku od knjiga psihološke tematike.

Obzirom da se psihičke bolesti u Tajvanu nerijetko stigmatiziraju mnogi ne žele potražiti pomoć prijatelja ili obitelji nego se radije otvaraju sugovornicima koji ih neće osuditi, poput Chena Xiaoguaija koji će strpljivo poslušati što im leži na srcu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju